FeaturedHaberler

Fransa’da benzin krizi




Fransa’da yeni çalışma yasa tasarısına tepkiler kapsamında petrol rafinerileri ve petrol depolarına giden yollar kapatıldı. Fransa’nın en büyük işçi konfederasyonu CGT tarafından yapılan açıklamada, ülke çapında bulunan 8 petrol rafinerisinin 6’sında yol kapatma eylemi düzenlendiği duyuruldu.

Hafta sonundan itibaren kademeli olarak başlayan yol kapatma eylemleriyle göstericiler, rafinerilerden ve depolardan akaryakıt istasyonlarına nakil yapılmasını engelliyor. Hafta sonu boyunca devam eden eylemde ülkede bin 500 benzin istasyonu tamamen yakıtsız kaldı. Özellikle ülkenin Bretagne, Nord-Pas-de Calais, Normandiya ve güney kesimlerinde devam eden blokaj dolayısıyla sürücüler benzinliklerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Bazı benzin istasyonları ise her araç başına sadece 20 litre benzin verirken, sendikalar grevin ilerleyen günlerde daha da artacağını bildirdi.

İsrail gezisinde bulunan Fransa Başbakanı Manuel Valls ise greve rağmen herhangi bir stok sıkıntısı olmadığı, tasarıdan asla vazgeçmeyeceklerini söyledi. Hafta sonu Fransız Petrol Endüstrisi (UFIP), ülkenin en önemli petrol şirketi TOTAL’in ülke genelindeki 2 bin 200 akaryakıt istasyonundan 237’sinde yakıt stokunun tükendiğini duyurmuştu. Batı bölgesindeki bazı valilikler, dün kriz olasılığına karşı satılacak yakıt miktarına sınırlama ve stoklamayı önlemek için bidonla yakıt satışına yasak getirmişti.

Ülkede yoğun protestolara hedef olan yasa tasarısının yasalaşması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Yeni tasarı ayrıca, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi veriyor. Mecliste kabul edilen tasarının yasalaşması için senatoda da onaylanması gerekiyor.

fransa-grev

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Yaa adamlar ileri demokrasiyle yaşıyor. Biz de olsa herkes boynunu eğer. Ne de olsa kömüre oy veren milletiz.

    1. Kimsenin kömüre oy verdiği yok. Bu millete hakaret etmeyi bırak. Senin zihniyetin çoktan tarihe gömüldü. İnsanları kendinizden soğutmak dışında yaptığınız birşey yok. Elin fransızı sen eylem yapınca kaos var diyerek seni zor duruma sokuyor sende onlarda karışıklık çıkınca durumu kendi lehinde kullanacagın yere fransız agızıyla konuşuyorsun. Siz Erdoğan düşsün diye vatanı düşürmeye razısınız. Biraz milli ol.

      1. milletimize hakaret edildiği yok. siz biz onlar diye bir kavram da yok. sizin benim de dahil olduğumuz halk ise gömüldü dediğiniz tarih boyunca kendi menfaatini sağlayacak kararları vermekte pek fazla başaramadığı görüldü ve de görülüyor. ancak bunun tartışılacağı yer bu platform değil. burada insanlar tutkuları sebebiyle bulunuyor, bu tür tartışmalar için değil. ayrıca yorumunuzdaki “Siz Erdoğan düşsün diye vatanı düşürmeye razısınız.” ibaresi benim gözümde sadece saldırganlık ve ayrımcılıktır. daha ötesine de bakarsanız milli duygulara çok itibar eden birisinin kusuruma bakmayın ama Erdoğan’ı desteklemesi kadar da tezat bir durum olamaz. lütfen bu tartışmaları ve bu tür tabir-i caiz ise “kutuplaşmayı destekleyen” üslüp ile yorum yapmamanızı dilerim. ek olarak her zaman objektif ve gerçekçi olmak gerek avrupa gerek türkiye bakımından çok şeyi anlamaya fayda edicektir.

      2. Asıl “Siz Erdoğan düşmesin diye vatanı düşürmeye ve köle gibi yaşamaya razısınız.”

  2. Adamlar harbi haklı avrupa bizi çok kıskanıyor.adamların politikacıları kendi insanlarını burdaki gibi sömüremiyor,ezemiyor,fahiş vergiler alamıyor,yandaşlarını zengin edemiyor,hırsızlık yapmıyor,diyorlar bizim neden böyle halkımız yok bu konuda çok kıskanıyorlar avrupalılar .burda benzinin litresi 50 lira olsa çalışma saatini günlük 20 saat yapsalar bile kimse ses çıkarmaz ülkemizde.ama gel gör ki elin oğlu ne güzel kendini ezdirmiyor benzine ufacık zamda bile hemen tepki gösteriyor.

  3. siz avrupayı gözünüzde çok büyütmüşsünüz hiç bişey dışardan göründüğü gibi değil fransa iflasını açıklamak üzere ve hiç bişey belli etmiyolar fransada kimse banka hesaplarında para bırakmadı ayrıca çalışma şartları ve sosyal hakları hiç bi şekilde Türkiyeden iyi değil ülkemiz onlara bakarak çok iyi durumda

  4. Hiç kimse kusura bakmasın da,bizim milletimiz bunlarla karşılaştırınca aptal konumuna düşüyor.Bakın Yunanistan’a,ek vergi geldi diye 48 saat grev yaptılar,bakın Fransa’ya,ek çalışma yasası gelecek diye hayatı durdurdular nerdeyse.Biz şükretmeye devam edelim.Her millet hak edildiği şekilde yönetilir.Aynısını biz yapalım,buradakiler de paşa paşa düşürür vergiyi de,nerdeeee
    Ayrıca hiç kimse burda milli olmaktan bahsetmesin,burada konu milli olmak değil.

    1. turkiye demokrasiyi kullanmayi bilmiyor. bir grev yapmaya kalkinca icinde anarsi oluyor. Fransada polise tas atana polis kursunla cevap verebiliyor, adamlar pankartini aciyor bagiriyor cagiriyor bildiri dagitip sonra dagiliyor. Turkiyede ne zaman esnafin camini indirmeden kimseye tas sopa ile saldirmadan bir grev, protesto yapilabilirse o zaman demokrasiye bir adim yaklasmis oluruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu