Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Küçük ama kullanışlı: Fiat 126!




Fiat’ın küçük şehir aracı 126, Türkiye’de az sayıda bulunsa da aradan geçen yıllar içerisinde kültleşmiş bir otomobil olmayı başardı. Peki ya bu aracı bu kadar meşhur yapan unsurlar neydi?

Fiat 126, Fiat ve Polonyalı FSM ile yapılan lisans anlaşması altında üretilen şirin bir şehir otomobili. Oldukça küçük boyutlarına rağmen kendisini çok sevdiren bu A sınıfı otomobil, Türkiye’ye 90’lı yıllarda gelmiş ve çok sevilmişti. Bu otomobilin 1972-1980 yılları arasında üretilen Fiat üretimi versiyonu 1.352.912 adet satarken, aracın 1973-2000 yılları arasında FSM tarafından üretilen Polonya’ya özel versiyonu ise 3.318.674 adet satarak tarihe geçti. Bu arada şu parantezi açmakta yarar var, 126’nın Türkiye’ye gelen “Bis” versiyonu FSM tarafından üretilen Polonya versiyonuydu.

2 silindirli 594 cc, 652 cc ve 704 cc olarak hava ve su soğutmalı 3 farklı motor hacminde üretilen Fiat 126’nın en güçlü versiyonu 26 beygir üretiyordu. İlk versiyonu oldukça basit ve donanımsal oyuncaklardan uzak aracın makyajlanan ve ülkemizde de satılan versiyonuna ise güçlendirilmiş frenler, dörtlü ikaz lambaları, elektronik ateşleme sistemi gibi pek çok eklemeler yapılmıştı.

Peki teknolojiden uzak, oldukça basit bir araç neden bu kadar çok sevildi? 3.05 metrelik araç zamanın 4 koltuklu en ucuz aile otomobilleri arasındaydı. Yani fiyat yönünden oldukça uygun olması, 126’nın sevilmesi konusunda büyük bir etkendi. İkinci olarak küçük olmasından dolayı verdiği eğlenceli sürüş hissi de bu kompakt şehir aracının çok sevilmesinde bir başka etken oldu. Sonuç olarak direksiyon simidi, pedallar, 4 koltuk ve hız göstergesinden başka bir donanımı neredeyse olmayan bir aracın kullanımı ne kadar zor olabilir ki?

3.3 milyon adet satılan FSM üretimi 126, olağanüstü bir satış başarısının ardından 22 Eylül 2000 tarihinde bantlardan son kez indi. Özellikle kırmızı rengiyle oldukça sevilen bu araç, ülkemizde halen meraklıları tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Aracın üretim üssü Polonya’da markanın elinde kalmış sıfır kilometre versiyonlarının da bulunduğunu ve müzelik olarak saklandığını da belirtelim.

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Bu arabayı her gördüğümde duygulanırım. Rahmetli babam bizi bu arabayla dağ taş birçok yere götürmüştü. 5 kişilik bir aileydik 2 kapısı vardı ama hiç sıkışmazdık. Çok tatlıydı. Biz ona Bis derdik ama Fiat olduğunu bilmiyordum. Araba almaya kararsız kaldığım şu günlerde seçeneklerimden birisi olan Fiat Egea’ ya bir adım daha atmama vesile oldu. Tamamen duygusal gerekçelerle.

  2. Bir zamanlar yani bundan 7 sene oncesinde su sogutmalisi bizzat bende vardi cok narinbir arabadir baya kahri mi cekti ufak tefek her yere sigar zorlamaz ve bakimlarini tam zamaninda yaptirirsan sorun cikarmaz orjinal parcalarini ancak adanada bulabiliyordum

  3. Car mechanic simulator sayesinde arabanın bütün parçalarının nerde olduğunu öğrendim oyundaki en basit tamir edilen araba bis ustası mı olsak neyapsak 😀

  4. dedemde bu arabadan var ve araba 6 senedir yatıyo bu yazın 3-5k yı gözden çıkartıp ne gerekiysa yaptıracağım

    1. Benimde dedemde var ama 8-10 senedir yatıyor acaba ne durumda şuan merak ediyorum çıkartsam bende bi o kadar parayı gözden çıkarırım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu