Haberler

Model S, duran panelvan’a arkadan çarptı




Tesla Model S, yolun sol şeridinde sabit duran bir panelvan’a arkadan çarptı!

Bu hafta internet ortamına bir sürücü tarafından Tesla Model S’in güvenlik sistemlerin bazen çalışmayabileceğini gösterir nitelikte bir video yüklendi. Video yüklendikten kısa süre sonra silinse de bir kişi onu GIF haline getirdi ve tekrar paylaşıma sundu. Kazanın, İsviçre’nin Zürih şehrinin kalabalık bir otoyolunda gerçekleştiği iddia edildi.

Model S sürücüsünün açıklamalarına göre, otomobil kendi kendine hızını ayarlayabilen, gerektiğinde durabilen ve önündeki araç hareket ettiğinde hızlanabilen adaptif hız sabitleyici (ACC), trafikte seyir kontrolü (TACC) ve çarpışma önleme sistemi gibi donanımlara sahipti ve bu donanımlar açık durumda olmalarına rağmen kaza esnasında herhangi bir frenleme yapmadılar.

Şimdi muhtemelen otomobilin bir arızası olduğu düşünülebilir ancak bu kazada bunun yanlış bir fikir olacağını söyleyebiliriz. İlk olarak, sürücünün frene basmak için yeterli zamanı var gibi gözüküyor. Buradaki yanlış, sürücünün otomobilin güvenlik sistemlerine fazla güvenmesi olabilir. Çünkü Tesla’nın açıklamalarına göre TACC sistemi tüm nesneleri algılayamaz ve görüldüğü kadarıyla otomobil sabit duran kamyonete 80 km/h’den daha hızlı şekilde yaklaşmaya devam etmekte. Tabi öndeki aracın dörtlülerinin yanıyor olması da ani şekilde durduğunu gösteriyor olabilir.

Otonom sürüş son dönemde otomobil sektörünü en çok meşgul eden konulardan biri ancak bu donanımların yazılımsal sistemler olduğu unutulmamalı. Sürücüler dikkatli olmaya devam etmeli ve bilgisayarlara bu kadar güvenmemeliler. Sitemizde bugün yayınlanan “Seyir halindeyken uyuyan Tesla sürücüsü” haberinde de değinildiği gibi otonom sürüş sistemleri hala gelişmekte olan ve insansız sürüşe henüz tam olarak hazır olmayan donanımlar. Görüntüler de bunu destekler nitelikte.

Levent E. Ezen

'95 İstanbul doğumlu bir Trakya Üni. öğrencisi, 'şeker çocuk arabası' Polo sürücüsü, başlangıç seviyesinde bilgisayarcı, otopark.com gönüllüsü.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Zaten Elon Musk uyarı yapmıştı, güvenmeyin diye, ACC’nin anlayamadığı bir durum işte.

  2. Bazen bu otonom lazim gibi geliyor.ozellikle yoruldugunuzda sizi birtakim kazalardan kurtarabilir.Ben sahsen arabalari kendim surme taraftariyim.ne zamanki tum araclar otonom olur birbirleriyle irtibat kurarak yolda ilerlerler iste o zaman uyurum araba da.bunada henuz ne altyapi ne araclar hazir degil.bir 30-50 yil icinde sistem ve kanunlar oturur.

  3. ama gifte görünene göre araç fren yapıyo ve çok yavaş bir hızda vuruyor minübüsde falan hiç hasar görünmüyo sol şeritte aniden karşısına çıkınca böyle bişey doğal olarak olmuş olabilir öndeki aracı takip ederken önceki araç onun sağından geçiyor ve bi anda karşısında o araç kalıyor sistemin pek bi suçu yok gibi geldi bana sonuçta 160 170 le otobanda giderken önüne bişey çıksa otonom napabilirki gene vurcak

  4. Araç gayet de fren yapıyor. Videoyu kendiniz izlemeden mi bize iteliyorsunuz 🙂

  5. Fren yapmasa hasar olurdu. Hasar olmadığına göre oldukça yavaş “dokundurmuş” olmalı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu