FeaturedHaberler

Monaco GP: RBR, birinciliği Hamilton’a verdi




Formula 1 sezonunun Monaco Grand Prix’i pistin aşırı ıslak olması sebebiyle güvenlik aracının arkasında başladı ama yarış ağırlıklı olarak muhteşem bir güneş altında koşuldu.

Mercedes’ten Lewis Hamilton, yarışı Red Bull’dan Daniel Ricciardo’nun çok az farkla önünde tamamladı. Monte Carlo’nun sokaklarında yaşanan bu destansı mücadele görülmeye değerdi.

Güvenlik aracı 7 turun ardından nihayet pistten çıktığında Nico Rosberg, sorunlu frenleriyle yavaş kaldı ve Hamilton’ın büyük bir zaman kaybetmesine sebep oldu ki bu durum ancak 16. turda Almanların Rosberg’e, Hamilton’a izin vermesini söyleyen direktifi sonrası değişti.

Sonrasında Hamilton, Ricciardio’nun arkasına yerleşti ancak aradaki zaman farkı turdan tura eriyordu. Red Bull sürücüsü, yağmur 23. turda hafiflediğinde orta sertlikle lastiklere geçen rakipleriyle birçok mücadeleye girdi.

Mercedes, Hamilton’u pistte tutmaya devam etti. Pist şartlarının iyiye gitmesi yönünde kumar oynadılar. Lewis Hamilton 32.turda kuru zemin lastiklerine geçti. Red Bull, hemen Ricciardo’yu supersoft lastikler için pite çağırdı. Ancak bir iletişim sorunu yüzünden lastikler hazır değildi, Ricciardio için gerçekten sorunlu bir pit stoptu.

Hamilton böylece liderliğini sürdürdü ancak mücadele devam ediyordu.

37. turda Hamilton, tur bindirme sırasında önündeki yarışçıya takıldı ve bayağı bir süre kaybetti. Mücadelenin sonunda Ricciardio neredeyse Hamilton’a yetişmiş durumdaydı ama Hamilton durumu iyi kotardı ve bu durumdan sonra Red Bull sürücüsü, bir daha mücadeleye girecek kadar Hamilton’a yakın olmadı.

Kırmızı bantlı lastikler geri kalan 46 turda yarış için daha iyi seçimler olduklarını gösterdiler. Red Bull’un en azından bunları doğru olarak seçtiğini görmüş olduk. Yalnızca Ricciardio ve Hamilton değil, podyumun üçüncü basamağı için tüm güçleriyle çarpışan Force India’dan Sergio Perez ve Ferrari’den Sebastian Vettel de en iyi tur zamanlarını kayda geçirdiler. Ancak bir şekilde Hamilton aradaki zaman farkının azalmamasını sağladı. Oysa Ricciardio hiç vazgeçmedi.

Ricciardio yarış sonrası alışılmadık şekilde üzgündü, Marin Brundle’ın yarış detaylarını görüşmek için yaptığı podyum davetini reddetti. Tabi ki kızgın olduğu kişi Hamilton değildi, yarış sırasında yaptığı harekete kızmıştı elbet ancak asıl kızdığı kendi takımıydı, kendini yüz üstü bırakılmış hissettiren ve ikinci yarışta ona muhtemel bir zafere mal olan takımı.

Perez, Force India’ya kazandırdığı podyum ile kendinden geçmiş durumdaydı, böylece Ferrari’yi bir kez daha geçmeyi başardılar. Fernando Alonso’nun muazzam sürüşü McLaren’e harika bir beşincilik getirdi. Hulkenberg, son turda Rosberg’den altıncılığı kaptı.

Toro Rosso’dan Carlos Sainz sekizinci, iki McLaren’in de puan potasına girmesini sağlayan Jenson Button dokuzuncu oldu ve Williams’tan Felipe Massa ise onunculukla puan alan son isim oldu.

Massa’nın takım arkadaşı Valtteri Bottas, güzel bir yarış götürüyordu ama Bottas’ın 10 saniye cezası almasıyla yarış tersine döndü ve şanssız bir şekilde Esteban Gutierrez’in arkasında 11. sırada damalı bayrağı gördü.

Romain Grosjean, -Haas takımının ikinci sürücüsü- Pascal Wehrlein’in önünde (mavi bayrakları görmezden gelmesi ve güvenlik aracının pistte olduğu sürede hız sınırını aşmasıyla 20 saniyelik kombine bir cezaya çarptırıldı) 13. oldu.

Jolyon Palmer, beyaz pit çizgileri üzerinde Renault’sunun kontrolünü kaybederek, güvenlik aracının yarışın tekrar başlamasına izin verdiği 8. turda kaza yaptı. Sonrasında Kimi Raikonen, 11. turda Ferrari’sinin ön kanadını bir şikanda sonsuzluğa teslim etti.

Toro Rosso’dan Daniil Kyvat’ın aracında elektronik sorunlar vardı ve başlamadan önce yeni bir direksiyon yerleştirilmesi için pite girdi. Böylece bir tur geriye düştü ve geri dönmeye çalıştığında Kevin Magnussen ile gereksiz bir atışma yaşadı. Rascasse’deki hareketi ikisinin de sonunun duvar olmasına sebep oldu ve olay hakemler tarafından soruşturulmaya başlandı.

Red Bull’dan Max Verstappen adeta bir şeytan gibi sürdü ve iki günde yaptığı toplam üçüncü kazadan sonuncusunu yapmadan önce 34. turda Casiona Square’e yaklaşırken off road yaptığı görüldü. Ve neredeyse herkesten çok kişiyi geçti.

Şu an Rosberg’in 106 puanı, Hamilton’un 82 puanı, Ricciardo’nun kendisini üçüncülüğe taşıyan 66 puanı, Raikonen’in 61 puanı ve Vettel’in 60 puanı var.

Markalar mücadelesinde, Mercedes’in 188, Ferrari’nin 121, Red Bull’un 112, Williams’ın 66, Force India’nın 37, Toro Rosso’nun 30 ve McLaren’in kendilerini 22 puana sahip Haas takımının önüne geçiren 24 puanı var.

 

SIRA SÜRÜCÜ ÜLKE TAKIM ZAMAN PUAN
1 LEWIS HAMILTON GBR MERCEDES 1:59:29.133 25
2 DANIEL RICCIARDO AUS RED BULL RACING +7.252s 18
3 SERGIO PEREZ MEX FORCE INDIA +13.825s 15
4 SEBASTIAN VETTEL GER FERRARI +15.846s 12
5 FERNANDO ALONSO ESP MCLAREN +85.076s 10
6 NICO HULKENBERG GER FORCE INDIA +92.999s 8
7 NICO ROSBERG GER MERCEDES +93.290s 6
8 CARLOS SAINZ ESP TORO ROSSO +1 lap 4
9 JENSON BUTTON GBR MCLAREN +1 lap 2
10 FELIPE MASSA BRA WILLIAMS +1 lap 1
11 ESTEBAN GUTIERREZ MEX HAAS +1 lap 0
12 VALTTERI BOTTAS FIN WILLIAMS +1 lap 0
13 ROMAIN GROSJEAN FRA HAAS +2 laps 0
14 PASCAL WEHRLEIN GER MANOR +2 laps 0
15 RIO HARYANTO INA MANOR +4 laps 0
NC MARCUS ERICSSON SWE SAUBER DNF 0
NC FELIPE NASR BRA SAUBER DNF 0
NC MAX VERSTAPPEN NED RED BULL RACING DNF 0
NC KEVIN MAGNUSSEN DEN RENAULT DNF 0
NC DANIIL KVYAT RUS TORO ROSSO DNF 0
NC KIMI RÄIKKÖNEN FIN FERRARI DNF 0
NC JOLYON PALMER GBR RENAULT DNF 0

 

* Wehrlein, mavi bayrakları görmezden geldiği için 10 saniyelik ceza aldı. Wehrlein, güvenlik aracı içerideyken belirlenen hız sınırını aştığı için 10 saniyelik ceza aldı.
* Bottas, Gutierrez ile yaşadığı çarpışma sonrası 10 saniyelik ceza aldı. 

En hızlı tur – Lewis Hamilton, Mercedes, 1:17.939 (L71)

Özet videosunu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

ramazanyikici

İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği 2.Sınıf öğrencisiyim.Büyük bir F1 hayranı olmakla birlikte, Otopark'ın otomobil sevgisini arttırdığı binlerden biriyim.Bir BMWhayranıyım, daha ötesi değil.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu