Haberler

Porsche 911 GT3 RS ve GT2 RS rehberi




Biz, 2018 model yılına ait yeni 911 GT2 RS’in görüntülerini inceleyip bir yandan da seneye gelecek GT3 RS‘i bekleyeduralım, bazı hayırseverler Porsche tutkunlarını heyecanlandıracak bir drag yarışı serisi gerçekleştirip, çektikleri görüntüleri yayınlamış.

Evet, belki de birçok kişinin aklından geçmiştir; GT3 RS, GT2 RS’in karşısında ne yapar diye. Aşağıdaki videoda PDK çift kavramalı şanzımanla yürüyen bir GT3 RS, düz vites GT2 RS’e kafa tutuyor. Evet, ben de heyecanlandım.

Kağıt üstünde turbo beslemeli, 620 PS güç ve 700 Nm tork’la 3.5 saniyede 100 km/h hıza çıkan GT2 RS ki ona sokakların en güçlü 911’i de deniyor, 120 PS daha az güç ve 240 Nm daha az tork sunabilen GT3 RS’ü yer bitirir elbette. Ayrıca, GT2 RS ağırlık kaleminde de 60 kilogram ile daha hafif olan taraf (1370 kg).

Peki madem böyle, bu drag yarışını neden yapmışlar ya da bu video neden izlemeye değer? GT2 RS’in 3.6 litrelik 6 silindirli boxer motorunu 2 adet değişken türbin geometrili turboşarj beslerken, GT3 RS’in 4.0 litrelik (yeni GT3 RS gelene kadar yol versiyonu 911’lerdeki en büyük hacim) 6 silindirli boxer’ını atmosfer doğal yollardan besliyor. Ayrıca, yukarıda belirttiğim gibi GT2 RS düz vites, GT3 RS PDK ile yürüyor.

Güç ve tork değerleri bir tarafa, bence üstteki paragraftaki farklı kombinasyonlar hangi otomobillerde olursa olsun kesinlikle drag’da kapıştırılıp görülmeli. Turbolu küçük hacim ve düz vites – atmosferik büyük hacim ve çift kavramalı şanzıman.

Videoda görüleceği üzere, sonuçları garantiye almak için 3 tur yarışıyorlar. Hepsinde de GT3 RS başlangıçta iyi giderken GT2 RS sonradan farkını ortaya koyuyor. Buradan da 4 litrelik atmosferik boxer’ın ani tepkisi ve çift kavrama PDK’nın çabuk zekâsı ne işe yarıyormuş ve turbonun gücüyle 240 Nm’lik tork farkı yolda ne fark yaratıyormuş anlaşılıyor.

Keyifli izlemeler, bol imrenmeler!

İzzet Can Bekar

Küçükken babamın Tipo'suna binip onu kullandığımı hayal ederdim, zihnimde uzun yolculuklara çıkar babam gibi vites değiştirirdim. O yıllarda gelişen bu tutku, hayatıma şekil veriyor. Bu arada İTÜ'de Makina Mühendisliği okuyorum ve gerçek bir motor sporları tutkunuyum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu