Haberler

Subaru, efsane Boxer motorunun 50. yılını kutluyor




Eğer siz de Boxer kelimesini duyduğunuzda bir köpek cinsi yerine Subaru’nun yatay eksende hareket eden pistonlara sahip motorunu aklınıza getiriyorsanız size bir haberimiz var. Efsane Boxer motor, tam 50 yaşında!

Subaru, ilk kez Subaru 1000 isimli modelinde, şirketin karakteristik özelliklerinden biri haline gelecek Boxer motorunu tanıtmıştı. 14 Mayıs 1966 tarihinde yapılan bu tanıtımın üzerinden tam 50 yıl geçti ve o günden bu yana, şirketin ürettiği otomobillerin neredeyse tamamı Boxer motor ile yollara çıktı. Rakamlarla konuşmamız gerekirse, geride bırakılan yarım asırda tam 16 milyon Boxer motorlu otomobil, şirketin Japonya’daki üretim bandından indirildi.

Peki bu motorun isminin neden Boxer olduğunu biliyor musunuz? İngilizce’de boksçu anlamına gelen bu kelimenin motor seçeneğine ismini verme sebebi, Japon üreticinin motorun pistonlarının yaptığı hareketi boksçuların yumruklarına benzetmesi. Fizik kanunlarına göre zıt yönde hareket eden pistonların, birbirleri üzerindeki atalet kuvvetini sıfıra indirme etkisini baz alan Boxer motorlar, titreşimi azaltarak motorun verimini arttırmaya yardım ediyor. Böylelikle yüksek devirlerde bile huzurlu bir sürüş deneyimi elde ediliyor.

Günümüzde, Subaru’nun Boxer motorları, simetrik dört tekerlekten çekiş sistemi (AWD) ile birlikte Japon üreticinin kimliğini oluşturuyor. Alman spor otomobil üreticisi Porsche de Subaru gibi 4 ve 6 silindirli Boxer motorlarını piyasaya sürüyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Subaru (Tüm motorları) ve Porsche (911 serilerinde) aslında dünyanın ilk benzinli motor tasarımını yapan (Boxer motor Patent bkz. Karl Benz 1896) Mercedes firmasının motorunu baz alarak , piyasanın en pahalı ancak en kusursuz ve en dengeli çalışma prensibine sahip olan motorlarını kullanıyor. Bu motorlar pahalı üretim tekniği ve geleneksel olmayan tasarımı nedeniyle (çift motor kapağı ve daha sağlam olması gereken yapı gibi. ) diğer üreticiler tarafından tercih edilmiyor. Diğer üreticilerin aksine Subaru ve Porche’nin işi oldukça zor çünkü önlerinde gelişim adına hiç örnek yok, yani ne geliştiriyorlarsa yavaşta olsa kendilerince geliştiriyorlar. Boxer motora bağlı olan minimum ağırlık merkezi odaklı muazzam yol tutuştanda asla ödün vermiyorlar. Bütün Subaru araçları sadece Subaru tarafından geliştirilip üretilen dünyanın en iyi S-AWD (Simetrik sürekli dört çeker) sistemi ile birlikte boxer motorla birleşince bu efsaneyi tanımlamış oluyorlar..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu