Köşe Yazıları

Yeni Megane İnceleme Yazısı




Tarih Nisan’ın 24’ü, Otopark.com’da girdiğim 399 adet içeriğin mutluluğuyla yeni Megane’ın bulunduğu Bursa Mais’in plazasına attım kendimi. Hiç boş olur muyum elimde de Xiomi Yi aksiyon kamerası. İlk bakışta görülmesi için kapının önüne konumlandırılan Talisman’ın ardından Yeni Megane, GT Line Paketi ve mavi rengiyle beni kendine çağırıyor. Eee tabii ki ben de başladım etrafında dönmeye.

Dış tarafta paketten pakete değişiklik gösteren model tıpkı bir önceki karoserli Megane’lar gibi şirket spec’e de bürünebiliyor ancak büyük jant ve led farlarla tısslama seslerini kulaklarımızda çınlatıyor. Tok kapı sesi arayan Alamancılara da tatminkar bir kapı sesi sunan model, bagaj testindeyse sınıfta kalıyor. Geçtiğimiz günler editör abilerimden Ali Serdar Gök’ün paylaştığı videodaki gibi bagaj kapağı çok rahat bir şekilde sağa sola esniyor ve hiç güven vermiyor.

Dıştan Gt-Line paketiyle yılan gözüken model bu güzellikleri gerek led aydınlatmalar gerekse matlaştırılmış plastikleriyle iç mekana taşımış. Üst taraflar yumuşakken aşağı indikçe sertleşen göğüs, torpido ve vites konsolu bağlantıları da gittikçe Scirocco’ya benziyor. “Ne alaka Scirocco?” diyeceksiniz ki ben vites topuzu bölümünü Scirocco’ya benzettim (yazıyı burda okumayı bırakabilirsiniz :D). Opsiyonel olarak satın alınabilen 8.7 inçlik ekranıyla kontrol ünitelerini bir araya toplayan model tıpkı teste aldığımız Kadjar ve Talisman gibi değişen temalara sahip. Fakat bu temalardaki en büyük inovasyon, benzeri Leon Fr’da da bulunan değişken LED ışık şeritleri.

İç mekandan bir an önce çıkmak istememe rağmen belirtmeliyim ki ön kapı üstleri arka kapı üstlerine göre bariz daha yumuşak. Sadece üstlerindeki kaplama yumuşak olan kapı üstleri 5 mm’lik esneme payından sonra yine taş gibi. Arka kısma geçilirken modelin küçük cam alanları ve basık yapısı nedeniyle bariz bir ferahlık azalması yaşanmakta. (off the record: benim ayarladığım sürüş pozisyonundan mı, yoksa arka camın hacminin gerçekten küçük olmasından mı bilemedim ancak arka görüş epey az -yine scirocco- :D)

Evet sıra sürüşte. Öncelikle belirtmeliyim ki aracı ben kullanmadım ancak arka koltukta ortada oturarak bir sincap gibi pür dikkat kesildim. Bilenler bilir Bursa Atabulvarı gizli dalgalanmalarıyla ünlüdür. Tesadüfi midir bilinmez ancak test rotamız olarak belirlenen Atabulvarı’na çıktığımızda araç gerçekten epey esnedi. ‘Esnedi’ kelimesinden çok ‘yaylandı’ kullanmalıyız ki, 18 inç jantlara ve dışarıdan gözüken rijit yapısına rağmen arkada oturan bizler tahterevalli edasına büründük. Tekrar belirtiyorum, daha düzgün yollarda sonuç ne olur bilinmez ancak düzensiz dalgalanmalarda o esnekliği bana hissettirdi.

Yol tutuş babında fazla tecrübe edin(e)mesek de belirtmeliyim ki EDC gerçekten akıllı bir şanzıman. Tıpkı Golf 1.4 TSI Act’de olduğu gibi fazla torkla baş edemeyen ön düzeni kurtaran 2 ana temel unsurdan biri EDC şanzıman iken diğeri neredeyse her yarım basışta ekranda beliren ESP ışığı. Detaylı bir incelemeyle tüm noktalarının aydınlatılacağı sürüş satırına da burada son verirken günün diğer notlarına değinmek istiyorum.

BONUS: Renault Spider. Bursa Mais bayisinde plazanın bir köşesine tabiri caizse çöp kıvamında atılan model sahip olduğumuz bilgiye göre geçmişte yer etmiş.

IMG-20160513-WA0020
Spider ım varmış gibi çek pampa.

IMG-20160513-WA0021

Evet arkadaşlar, geçtiğimiz ay sohbette açtığım konuyla 400. Haber’de Yeni Megane’ı inceleyip test sürüşünü görüntüleyeceğimi aktarmıştım. Fakat aksilik peşimizi bırakmadı. Çekim izni verilmedi, bayii doluydu derken elimde az ama öz videolar kalmıştı.

Geçtiğimiz günlerde montajı gerçekleştiren arkadaşımın yoğunluğundan dolayı devraldığım montaj işleminde geçtiğimiz akşam (10.05.2016) mutsuz sona geldim.

Giriş, intro ve fast motion (hızlandırılmış) bölümlerini ayarladıktan sonra farkettim ki Megane’ı yorumladığım bölümün THM dosyası bozuk ve videonun sesi yok. Usulca bu projeyi de çöp kutusuna sürüklerken günlerdir beklettiğim siz değerli takipçilerimizden özür dilemem gerektiğini düşündüm. Hepinizden özür dilerim. Bu hatamı ileriki zamanlarda katıldığım bir organizasyon videosu ile telafi edeceğimi belirtirken sırayı notlara bırakmalıyım.

-Başta Bursa Mais ve arkadaşlarım olmak üzere bana yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim. Ancak test sürüşü sırasında her ne kadar Otopark.com adına çekim yaptığımızı belirtsek de kayıt almamıza izin verilmedi.

– Talisman’a da gitmişken bir “Merhaba!” dedik ancak Talisman testi yayında olduğu için fikirlerimi teste saklayacağım amma ve lakin bir kaç kelam etmem gerekirse: Talisman’ı asla boş ve masajsız almayın derim. Ayrıca kol dayama gözünde açılan kapaklı bölme bize silahlık gibi geldi. Şahsen denemem sonucu dirseğime kadar kolum içeri girdi.

-Günün bir diğer etkinliği olan ORANGE DAYS BURSA, gayet eğlenceli geçti. Tecrübeli (motosikletin üzerinde adeta yaşamış) abilerle muhabbet etme şansı yakaladık. Sadece ben mi böyle hissediyorum bilmiyorum ancak motosikletler epey yıpratılmış (Gidonu yamuk olan motosikletler bile vardı.). Ufak bir ekleme yapmam gerekirse, Orange Days’e katılmak için kaskın yanı sıra koruyucu montunuzun da olması gerekiyor.

RC250 favorimdir ancak Duke 200de hoşuma gitmedi değil.
RC250 favorimdir ancak Duke 200 de hoşuma gitmedi değil.

Xiaomi Yi aksiyon kamerasının çıkardığı bu ufak pürüzden dolayı sizleri videosuz bıraktığım için tekrardan özür dilerken, bunu telafi edeceğimin sözünü veriyorum.
İyi günler,

Kaan.

Kaan HACIOĞLU

Otopark.com'la ilk tanıştığımda 11 yaşında bir çocuktum. Şimdi ise otomobil tutkunluğunun zirvesindeyim. Yalova Doğa Koleji'nde eğitim hayatımı sürdürüyorum. Sunum yapmayı ve babamın FD6'sını kurcalamayı severim. Her ne kadar ilk kez sürücü direksiyonuna oturduğum araç Civic olsa da ruhumda kırmızı bir Cupra yatar.

İlgili Makaleler

24 Yorum

  1. sırf renault spider’ı gördüğüm için bile bu yazı teşekkürü hakediyor. eline sağlık kardeş.

    1. gitmişken bi kurcalıyayım dedim de, 4 tane pedalın sebebini biliyorsan bana ulaşabilir misin?

    1. Ben de ilk görüğümde şok geçirmiştim, hatta Megane’ı test etmemin büyük bir kısmını o oluşturdu.

      1. Panpaa ne diyorum araba yılan yılan 😀 bagaj kapağı da yılan kuyruğundan ilham alınmış çok güzel kıvrılıyo bee 😀 şaka bi yana and abinin bu araba teste gelipte bagaj kapağıyla haşır neşir olacağı zamanki tepkisi için: https://www.youtube.com/watch?v=f4DdLegLkiQ 0:27 sn ye bakınız 😀

  2. hakkını vermeliyiz Kaan gerçekten harika bi yazı yazmışsın arabanın esnediğini hissettim sen anlatırken 😀 sende bizim gibi hislisin baya 😀

  3. Ben de gidip bakmıştım ama bu bagaj kapağının olayından sonra ne yazık ki tam da ön yargılarımı yıktı diyecekken sözüm ağzıma tıkıldı.

    1. Olur öyle arada. Ben de tam toyota corolla verso ya ısınmıştım bir amca gelip 35.k yı peşinat sayınca bakakaldım.

      1. Hahahahahaha ??? Siz bakmayın bizim ülke zengin, avmler tıklık tıklım dolu, bir o kadar araba mağazaları da.

    1. 400. haberiçin planladığım ve gerçekleştirdiğim test ve önizleme çekimi kamera hatasından dolayı pert olunca ben de deneyimlerimi yazı diliyle aktarmaya çalıştım. Pek komplex değil ancak teveccünüz.

    1. Bilmiyoruz ancak Bursa Mais’deki de böyleydi. Ali Serdar Gök abimin test ettiği de öyleymiş.

  4. Valla ben sizi bilmem ama benim için fiyasko 110bine golfü alıp 2 yıl sonra mekatronik hatası yaşayıp kullanıcı hatası bahane edilerek 12bin lira kitlenmesidir. Araba istediği kadar iyi olsun ben o parayı veriyorsam kafamın rahat olmasını isterim. Bagaj kapağı eğiliyorsa ne olmuş? Bu demektirki darbe emebiliyor ki bunu yazın bi yere aynısı golfe ve diğerlerinde olduğunda fiyasko demiyeceksiniz.Tamponlarda eskiden metaldi ilk bakalit tamponlu araba fiyasko olarakmı nitelendirilmeli?

    1. aynen öyle, komple plastik olan bir yapıdan da sağlamlık hissi beklenmez zaten 😀

  5. Bu segmentte bi araç düşündüğüm için geçtiğimiz yaz golf audi a3 bmw 116d ve seat leon modellerini test etmiştim.Zaten golf ile 1100 km lik bir uzun yol deneyimim de olmuştu.Testlerin hepsi çok kısa mesafelerdi ancak bmw 116 çok başka hissettirmişti.Zaten a3 ve 116 biraz ütopyaydı benim için ?Megane 4 ü ise kasım ayında kullanma fırsatım oldu 1.2 tce 6 ileri manuel şanzumanlı modelini yaklaşık 20 km kullandım ve beğendiğim tek yönü performansı oldu.1.2 tsı leondan daha tatminkar buldum.Ancak golfün verdiği kalite ve tokluk hissinin sürüş kalitesinin çok uzağında bence. Albenisi olsun diye görsele aşırı ilgi gösterilmiş ama biraz oynarsan kırılacakmış hissi veren oyuncaktan öteye geçememiş

  6. Megane Sedan İcon 1.5 DCi EDC almanın eşiğinden dönüp 0 km Polo MK6 aldım Megane gibi C segment arabanın arka omuz mesafesinin 139 santimken Polo’nun 142 olması,ön omuz mesafesi 144 iken Polo’nun 142 olması Megane’dan beni soğuttu özellikle Sedan karoserin baş mesafeleri 86-84 santim ve Polo 101-96 santim neredeyse iki karış yüksek tavan var bunlar Megane gibi estetik bir arabaya olmamış.

    Baz donanım Megane fiyatına Polo Comf. satılıyor,far,yağmur sensörü,kararan ayna,kol dayama,dokunmatik 6.5” multimedya var,yazık değil mi C Sedan arabaya bunları koymamak.

    https://forum.donanimhaber.com/polo-inceleme-yorumlarimiz-yakit-fotolarimiz-tsi-comf-man-polo-2018-2019-donanim-tablosu-ve-galeri-tuzagi–136426835

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu