Haberler

Çin, otonom otomobil üretiminde standartları belirlemek istiyor




Çin, otonom araçlarda ulusal bir standart yakalamak istiyor.

Çin, Dünya’nın en büyük otomobil pazarına sahip olmasının verdiği güçle birlikte, otonom araçlarda bir otorite olmak, otonom otomobillerin üretiminde “yasalaşacak” üretim kuralları, öncelikler ve hedefleri belirlemek için, Çin Otomotiv Mühendisleri Birliği ile birlikte Ulusal Oto-Bilişim Ağı Teknolojik Yol Haritası isimli bir projenin çalışmalarına başladı.

Projenin içeriği henüz paylaşılmasa da, ilerleyen günlerde çeşitli bilgilendirmeler yapılacağı belirtilenler arasında.

Günümüzde ismini sıkça duyduğumuz otonom araçları, üreticilerin yıllardır üzerinde çalıştığı ve bu projelerini bugünlerde gün yüzüne çıkardığı yeni bir çağ olarak tanımlayabiliriz. Her ne kadar yavaş yavaş gelişecek olsa da Çin’in henüz bahsetmediği bu standartlara, aynı havacılık endüstrisinde olduğu gibi, yedek bazlı sistemlerin dahil olması hiç de fena olmazdı. Tıpkı “2.Motor” mantığı gibi.

Ancak bugün bu sistem uygulanmasa da bu ve benzer temel güvenlik ve güvenilirlik veren sistemlerin elbet ekleneceğini ve ilerleyen yıllarda çok farklı haller alacağını pek rahat tahmin ediyoruz.

Çin’in hedefi sadece bununla kalmıyor.

Aynı zamanda Çin, otomobil üreticilerinin otonom araçlarını denemesi için olanak veriyor. Şangay’da bulunan Jiading Caddesi’nde otonom araçların test edilmesi için pilot bir test kompleksi kuran Çin Endüstri ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, bu test güzergahının şimdilik 2 aşamalık bir hedefi olduğunu belirtti.

İlk aşamada, test alanının 5 milyon m² alana sahip olması planlanırken,,İkinci aşamada ise 2020 yılında bu kompleksin 100 milyon m²’ye ulaşması ve halka açık yolları da kapsaması bekleniyor.

Hatta öyle ki bu test alanı, yol çalışmaları, çarpışmalar, hızlı sürüş ve bunun gibi diğer farklı trafik durumlarını da içerecek. Görünen o ki Çin’in bu test alanı, otonom sistemlerini geliştirmek isteyen üreticiler için güzel bir fırsat olacak.

Çin’in bu standartlarını ve test parkurunun gelişimini hep beraber göreceğiz.

onurhankocaman

Soğuk bir Şubat gününde, huysuzlandığı zaman ya bir otomobil içerisinde bulununca ya da müzik dinletilince keyiflenen bir bebek olarak dünyaya geldi. Hâlâ müzik ve otomobiller hayatında başı çekiyor. Üniversitede Uluslararası Ticaret eğitimi görürken bir yandan büyük bir aşkla müzik icra ediyor, bir yandan da otomobil kullanıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu