FeaturedHaberler

Driftin en centilmen hali




Sting’in Englishman In New York isimli şarkısını bir çoğumuz biliriz. Sting, bu şarkıda gerçek bir centilmenin yürüdüğünü ancak asla koşmayacağını söyler. Fakat iş drifte gelince centilmenlik kavramı tamamıyla yeneteğe bağlı bir hale geliyor.

Elbette bir otomobilin arkasını bir duman bulutuyla birlikte kaydırmak yani yanlamak zarif görünmeyebilir. Ancak bu eylem, buz ve kar ile birleştiğinde sanatın yeni bir formu ortaya çıkıyor. Oldukça huzur verici ve dinlendirici bir form hem de.

Söz konusu sanatı icra eden otomobil bir Grand Tourer yavrusu. O bir İngiliz. O bir Aston Martin, İngilizlerin yeni göz bebeklerinden. O otomobil, bir Aston Martin DB11.

Grand Tourer felsefesine bağlı kalarak üretilmiş bu otomobil, süper otomobiller gibi kontrolü zorlaştıran ve sürücüsünün emirlerine itaatsizlik eden vahşi bir hayvanın cansız formu değil. O, tıpkı bir Grand Tourer gibi, sürücüsünün emir ve isteklerine bağlı hareket eden safkan bir makine.

Gaydon’lı mühendisler, gün geçtikçe ününe ün katan drift modasına ayak uydurmak istemiş olacak ki, DB11’i oldukça şaşırtıcı kayma açılarına elverişli bir otomobil olarak üretmişler. Sürücüsünün istediğinde sürüşte daha etkin rol almasını sağlayan bu otomobil, adeta “ver açıyı öldürme” dercesine sürücüsüne bağırıyor.

Aston Martin, içinde bulunduğumuz 2016 yılının hemen başlarında kaydedilmiş bir video yayınladı. Bu videoda bir beyaz kaplanı andıran kamuflajıyla bir DB11, kar ve buzun içinde yanlıyor. Aston Martin ise bunun ABS ve ESC gibi sistemleri kalibre etme amaçlı yapılan bir test olduğu kanaatinde. Yani bize ferahlatıcı bir drift gösterisi sunan Aston Martin’in sözde derdi soğuk hava koşulları testi.

İş bir otomobilin arkasını kaydırmaya geldiğinde, lineer bir performans sergileyemeyen turboşarjlı motorlar dengeyi bozup kontrolü kaybetmenizi sağlayabiliyor. Fakat selefi 6.0 litre atmosferik V12 motorunun yerini alan 5.2 litrelik çift turbolu V12 motor ile bu dengeyi sağlamak, bir problem olmaktan çıkıyor.

Hemen aşağıda görüş ve beğenilerinize sunduğumuz videoda, upuzun kaputu ve çift turbosuyla DB11’in resitaline ulaşabilirsiniz. Yalnız baştan uyaralım, evcil diye anlattığımız bu makine 600 beygir ve 700 Nm tork üreten bir drift makinesi. Hem de sadece kaygan zeminde değil, her türlü sürüş koşulunda bunu yapabilen cinsten.

 

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu