Haberler

Fiat Chrysler elektriğe karşı!




FCA (Fiat Chrysler Automobiles) Grubu CEO’su Sergio Marchionne, elektrikli araçlardan kar etmenin mümkün olmadığı konusunda uzun bir ropörtaj verdi. İngiliz Car Magazine’e verdiği ropörtajda Tesla’nın ürettiği otomobillerin otomobil dünyasının iPhone’ları olduğunu belirten Marchionne, bu benzetmenin saptırıldığının, aslında bunun o kadar da güzel bir iltifat olarak algılanmaması gerektiğinin düşüncesinde.

iPhone’ların Apple şirketine tonlarca para kazandırdığını biliyoruz. Bilmediğimiz bir şey var, o da iPhone benzetmesi yapılan bu otomobillerin dönem sonunda Tesla’ya hiçbir kar sağlayamadığı. Marchionne de tam olarak bu olayları örnekleyerek bir yargıya vardığını belirtiyor. Bu yargı ise otomobil üreticilerinin sadece kendi bildikleri işleri yapmalarının gerektiği yönünde. Bırakın, akıllı telefon işini telefon üreticileri yapsın diyor Fiat Chrysler CEO’su.

Amerika’daki başkanlık seçimleri için yapılan konuşmaları takip edenleriniz varsa bilirler, Clinton Trump’a, Trump Obama’ya, Obama da artık koltuğu devredecek olmasına rağmen Donald Trump’a yüklenir. Bu sataşmalar kimi zaman çok eğlenceli, kimi zaman da çok çetin bir hal alır. İşte biz otomobil tutkunlarını bunlardan çok daha çetin bir kapışma bekliyor gibi. Elon Musk acaba Marchionne’ye bir cevap verecek mi, verecekse de ortalığı kızıştıracak mı?

Aslında Marchionne ve Musk’ın fikir ayrılıkları öyle pek de derin değil. Marchionne de aynı Musk gibi otonom sürüş bileşenlerinin geliştirilmesi gerektiği fikrini taşıyor. Fakat burada da ufak bir ayrılığa düşüyorlar. Marchionne şöyle diyor:

“Teknolojiyi sıradan içten yanmalı bir motora sahip bir otomobil ile benzer menzil ve performans değerlerine sahip sıradan bir elektrikli otomobil üretmek için kullanmaktansa, güvenli bir kalkış, güvenli frenleme ve pürüzsüz otonom direksiyon kabiliyetlerine sahip bir otomobil üretmek için kullanmayı tercih ederim.”

Fiat Chrysler grubu, elektriğe yönelmektense, küçük hacimli motorlarda biraz modifikasyon yaparak daha fazla güç üretmek ve bu motorları 8 ve 9 ileri şanzımanlarla kombin etme düşüncesine sahip. Aslında elektrik motorları da gayet başarılı. Öyle ki 2013’ten bu yana satılan Fiat 500e, motoruyla o sene Wards Auto’nun en başarılı 10 motoru arasında yerini aldı. Otomobilin sadece motoru değil, kendi de başarılıydı. Aynı sene 500e, Road & Track’in en iyi elektrikli otomobil ödülünü aldı.

Bütün bunlara rağmen Marchionne ise elektrikli otomobilleri sadece ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki sıfır emisyonlu otomobil yaptırımı yüzünden ürettiklerini söyleyip ekliyor; “Fiat Chrysler Grubu sattığı her 500e başına 10 bin dolar zarar ediyor.”

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Elektrikli araç fikri şirketler kâr etsin diye değil, çevreye fazlasıyla zararlı olan içten yanmalı motorlara alternatif olsun ve zamanla yerini alsın diye ortaya çıktı. Şirketler tabi ki kâr amacı güdecekler ancak elektrikli araçları geliştirmek veya içten yanmalılara alternatif başka araçlar üretmek yerine biz kâr edemiyoruz, o zaman elektrikli araç üretmemeliyiz demek bu kadar büyük bir gelir-gider’i yöneten şirket yöneticisi için oldukça sığ, kısa vadeli ve yetersiz bir düşünce değil midir? İnovasyon sadece beyaz yakalı bu insanların günlük konuşmalarına renk katmak için varsa hiç kullanmasınlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu