Haberler

Google’dan sürücüsüz otomobil yeniliği




Teknolojideki gelişmelerle beraber kendi kendini sürebilen yani otonom araçların geçmişten günümüze ilerleme kaydettikleri bir gerçek, ancak zamanla beraber mekanik nesneler kibarlaşabilir mi? Google’a göre bu sorunun cevabı ‘evet’ ve onlar buna ulaşmak için aracın yapay zekasına geçtiğimiz ay içerisinde başka sürücüleri uyarmak amaçlı nasıl korna çalması gerektiğini öğrettiler.

Otomobilin korna çalması için yazılmış algoritma her gün gelişme göstermekle kalmayıp aynı zamanda giderek bilinçli bir hale gelmekte. Birden çok senaryo için farklı testler yapan geliştirme ekibi eğitim sırasında park yerinden geri geri çıkan otomobil, ters yönde gelen otomobil gibi durumlarda otomobillerinin durum analizini doğru yapıp yapmadıklarını anlamak için korna çalmasını istemişler. Test aşamasında başarılı olduktan sonra ise geriye gerçek dünyaya çıkmak kalmış.

Google bu sistem ile ilgili amaçlarının “sabırlı ve düşünceli sürücüler” gibi korna çalabilen bir yazılım geliştirmek olduğu açıkladı. “Gerçek sürücülerde olduğu gibi tecrübenin artmasıyla korna çalınan yerlerin de doğruluğu arttığı için otomobilin farklı durumlara verdiği tepkileri gözlemliyoruz.” şeklinde ekledi.

İlerleyen dönemlerde ise Google yayalar ve bisikletliler için aracın dışarıya da belirli miktarda bir ses vermesini tasarlamakta. Otomobilin hızıyla doğru orantılı olarak artıp/azalacak sesin amacı ise dışarıdan aracın fark edilebilirliğini arttırmak. Sessiz otomobilleri yayalar duyamadığı için onlara belirli bir risk oluşturduğu doğru ve buna “sessiz Prius etkisi” adı verilmekte.

Ali Serdar GÖK

1995 Adana doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı okumaktayım. 7 yaşımdan bu yana arabalar hobilerim arasında hep ön planda olandı. Ehliyetimi almamla beraber hobim tutkuya dönüştü. Şimdi bu tutkumu otopark.com ile devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Google sürücüsüz otomobil ayağına sürücüsüz dolmuş yapma işine girmiş anlaşılan.

  2. Eşşeg gosun böyle arabaya be.. Tasarım diye bişey yok. Web mastere araba tasarlatırsan olacağı bu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu