FeaturedHaberler

Hava bükücü Acura NSX konsepti tanıtıldı




Acura NSX’in Aerodinami ve Soğutma Projesi Lideri Thomas Ramsay, bu konseptte “hava akımının yönetimi” için yeni birkaç kavramın araçta ilk defa kullanıldığını söyledi.

Modelin minimum sürtünme ile downforce’u maksimize etmesi için mühendisler, aracın dış tasarımını, modern bir süper otomobile benzemesi de gerektiği için tamamen yeniden hayal etmek zorundaydılar. Girişimcliğin bir parçası olarak takım, otomobili dijital dünyada test etmek için Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği olarak adlandırılan CFD teknolojisini kullandı. Otomobil üreticisi, gerçek hayatta yaşanabileceklerin simüle edildiği Ohio’daki rüzgar tüneli testinde kullanılan ekipmanların %40’ının da elle üretildiğini belirtti.

Bu testler, geliştirme ekibine aracın hava girişlerini, egzoz çıkışlarını ve yüzey sürtünmelerini azaltıp, downforce’u maksimize etmek için gereken optimum ayarları yapmalarında yardımcı oluyor. Bu testler ayrıca soğutmayı maksimum düzeye getirip, verimli bir ısı dağılımı sağlamak için de önemli.

Takip eden kapsamlı araştırmalar ve geliştirmeler sonucunda mühendisler, NSX’in arka tekerlerinde, ön tekerlerin üzerinde olması gerekenden yaklaşık 3 kat daha fazla downforce’a ihtiyacı olduğunu keşfetti. Bunu başarmak için takım, otomobile bir arka spoiler ve arka difüzör ekledi. Ayrıca ön uç da havayı, hava girişlerine yönlendirecek şekilde tasarlandı.

Hatırlatması açısından, Acura NSX, 3.5 litrelik biturbo V6 motoru, üç elektrik motoru ve yüksek teknolojili aktarma organlarıyla 156.000$’a mal oluyor. Bu teknik unsurlar sayesinde NSX, 573 beygir ve 645 N/m Tork’luk bir güce sahip oluyor. Performans açısından bakarsak NSX, 0’dan 100’e saatle yaklaşık olarak 3 saniyede hızlanıyor ve son hızı 310 km civarlarında.

 

ramazanyikici

İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği 2.Sınıf öğrencisiyim.Büyük bir F1 hayranı olmakla birlikte, Otopark'ın otomobil sevgisini arttırdığı binlerden biriyim.Bir BMWhayranıyım, daha ötesi değil.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. CFD’nin türkçe çevirisi Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği 🙂
    saygılarımla
    makine mühendisi bitirme mağduru 😀

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu