FeaturedHaberler

Toyota’dan dünya devliğine ambargo




Pazar araştırmacısı Millward Brown adlı kuruluşun yıllık olarak bugün 11. kez açıkladığı BrandZ En Değerli 100 Global Marka sıralamasının otomotiv kategorisinde Toyota 9. kez birinci sırayı aldı. 29.5 milyar dolarlık marka değeri geçen seneye göre yüzde iki büyümüş olan dünya markası, zirveye gerçek anlamda ambargo koymaya devam ediyor. Toyota’nın bu başarısı, Global BrandZ yöneticisi Peter Walshe’e göre markanın müşteri deneyimini artırmadaki çabası ve yükselen başarı kıstası.

Sıralamalar dünya çapında 2 milyondan fazla otomobil kullanıcısıyla yapılan röportajlarla birlikte marka net değeri ölçülerinin birleştirilmesiyle yapıldı. Gerekli bilgiler ise Bloomberg ve Kantar Worldpanel adlı tüketici paneli kuruluşundan alındı.

Listedeki otomotiv markaları ayrıştırıldığında, 1. Toyota’nın ardından 2. sırayı BMW’nin aldığı görülüyor. Marka değeri yine yüzde ikilik bir artışla 26.8 milyar dolara ulaşan BMW’nin başarı sırrı ise yeni 7 Serisi’nin ve i3 – i8 ikilisinin artan başarısı olarak görülüyor.

Listenin 3. sırasındaki Mercedes-Benz’in değer artışı ise yüzde 4’le ilk 10 içinde en büyük olan. Değeri 22.7 milyar dolara ulaşan markanın bu artışı E Serisi gibi yenilenen serilere borçlu olduğu belirtiliyor.

Listedeki ilklere bakacak olursak, Tesla Motors’un Lexus’un yerine geçerek ilk defa ilk 10’a girmiş olması dikkat çekici. Otomotiv markaları içinde 10. sıraya yerleşen Tesla Motors’un marka değeri 4.4 milyar dolar olarak ölçülmüş. Yine Walshe’e göre, Tesla’nın ilk 10’a girmesinde, yakın zaman önce tanıtılan yeni Model 3 ve kısa sürede aldığı yaklaşık 400,000 ön siparişin katkısı büyük.

Konu dışı da olsa genele bakarsak; 1, 2 ve 3. sıralara sırayla teknoloji devleri Google, Apple ve Microsoft yerleşmiş. Geçen sene Apple’da olan birinciliği yüzde 32’lik muazzam bir değer artışıyla kapan Google’ın değeri 229.2 milyar dolar olarak ölçülmüş.

Merak edenler sıralamanın tamamını bağlantıdan inceleyebilirler.

İzzet Can Bekar

Küçükken babamın Tipo'suna binip onu kullandığımı hayal ederdim, zihnimde uzun yolculuklara çıkar babam gibi vites değiştirirdim. O yıllarda gelişen bu tutku, hayatıma şekil veriyor. Bu arada İTÜ'de Makina Mühendisliği okuyorum ve gerçek bir motor sporları tutkunuyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu