Haberler

Trafik sigortası primlerinde indirimler başladı




Trafik sigortasında sigortacıların dile getirdiği indirimler sonunda resmi rakamlara da yansıdı. Sigorta Bilgi Merkezi’nin (SBM) rakamlarına göre ortalama trafik sigorta primleri 5 lira gerileyerek 678 liraya indi. İndirim binde 7 gibi cüzi görünse de aslında daha yüksek bir tutarı ifade ediyor. Çünkü geçen yılın haziran ayında fiyatlar ortalama 302 liraydı.

Temmuz ve ağustos ayında 400 liranın altında kalan ortalama primler eylül ayında 400 lira, aralık ayında ise 500 lira sınırını aşmıştı. Haziran ayı ile ağustos ayı arasında trafik sigortası yaptıranlar 400 liranın altında ve aralık ayına kadar aracını sigortalayanlar ise 500 liranın altında bu işlemi yaptırdığı için bu tutarlar ortalamayı aşağı çekiyor. Şirketler şu anda pazara hızlı girip pay kapmanın planlarını yapıyor. Bu rekabet ise her zamanki gibi fiyatları aşağı çekecek. Haziran ayı içinde prim düşüşlerinin yüzde 20’yi bulması beklentisi hakim.

Sigortacıların fiyat belirsizliği yarattığını ifade ettikleri ve bu nedenle son 10 yılda 7 milyar liralık zarara yol açan iki düzenleme astronomik fiyat artışlarını getirmişti.

Bu düzenlemelerden ilki, kusurlu sürücüye kendi kusuru dolayısıyla yol açtığı kaza nedeniyle tazminat ödenmemesi. İkincisi ise, tazminatlar ödenirken Hazine’nin yaş tablosunun kullanılması ve böylece şirketlerin de ne kadar tazminat ödeyeceğinin hesabını yapabilmesiydi. Şimdi bu iki sorun da halledilmiş durumda.

Öte yandan sigorta şirketleri yaptıkları zamlarla, yılın ilk 4 ayında trafik sigortasından 2.2 milyar lira kar etmiş durumdalar. Toplanan 3.8 milyarlık prime karşılık 1.6 milyar liralık hasar ödemesi gerçekleşmiş durumda. Eğer çok önemli hasarlar çıkmaz ise bu rakam yıl genelinde şirketlerin 6.8 milyar liralık bir kazançları olduğunu ortaya koyuyor.

Artan kârlar bir yandan da şirketlerin kardan daha fazla pay alma mücadelesini başlatmak üzere. Sektör yetkilileri şirketlerin pay almak için kısa süre içinde bu pazarda olma rekabetine gireceğini belirtiyor.

Kaynak: Akşam

Emre Girit

2000'li yılların başlarında, henüz çocukken E46 M3 ile başlayan otomobillere olan merakım, zamanla bir tutkuya dönüştü. Halen karakter sahibi otomobilleri yaşamayı ve yaşatmayı, otomobil kullanırken limitleri zorlamayı büyük bir keyifle devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu