Haberler

Volkswagen’den geri çağırmalara devam




Volkswagen, uzun bir süre otomobil dünyasının gündemini meşgul eden ve tarihe Dieselgate Skandalı olarak geçen skandalın alt kırılımlarından hala kurtulabilmiş değil. Son olarak Alman ulaştırma yetkilileri, 1.1 milyon adet Volkswagen otomobilinin daha geri çağırılması yönünde karar çıkardı.

Bu geri çağırmadan etkilenecek otomobiller, EA189 kodlu 2.0 litre TDI motorunu taşıyan VW Tiguan, Caddy, Audi A4, A5, A6 ve Q5 olarak belirlendi.

Volkswagen, kullanıcılara servis programını ve tarihini belirten bir mektup ile ulaşacak. Onarımlar, aşama aşama yapılacağı için bazı otomobil sahipleri, otomobillerini servise getirmeleri gerektiğini anlatan mektubu hemen almayacak. Söz konusu onarım ise bir yazılım güncellemesi şeklinde olacak. Bu yazılım güncellemesinin sonucunda ise yakıt ekonomisi, performans ya da motor sesi gibi unsurlarda herhangi bir değişim olmayacak.

Alman ulaştırma yetkilileri, şu ana kadar 2.5 milyon otomobilin onarım kararı sürecini yönettiler. Henüz geçen hafta, yine EA189 kodlu 2.0 dizel motorunu taşıyan 800.000 adet Passat, CC ve Eos için onarım kararı çıkarılmıştı.

Buna karşın Volkswagen onarım konusunda da yol kat edemiyor. Süreci oldukça yavaş ilerleten Volkswagen, 8.5 milyon otomobilin henüz sadece 50.000 adetinin onarımını gerçekleştirebildi. Buna sebep olan şey ise Alman ulaşım yetkililerinin her model için yazılım güncellemesini onaylamasının gerekliliği. Yani aslında Volkswagen’in onarımların yavaş ilerlemesi konusunda bir suçu bulunmuyor.

Avrupa’da geri çağırmalar şekillenedursun, Amerika’daki müşteriler ise hala bir çözüm bekliyor. Amerikan yetkililerin yaptırım çabaları Temmuz ayında bir sonuç bulabilirse, müşterilere dizel otomobillerini onarıma göndermektense Volkswagen’e geri satmalarının yolu açılacak.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu