Haberler

Aston’dan Birleşik Krallık tarihindeki en dramatik lansman!




Aston Martin 5 Temmuz tarihinde üretimi durdurmuştu ve 1500 işçi çalışmayı bırakmıştı. Şimdi ise Aston yeni aracının tanıtımını ilk defa kendi fabrikasında ve kendi çalışanlarına karşı yapıyor ve Aston çalışanları Birleşik Krallık’ın bugüne kadar karşılaşmış olduğu en dramatik lansmanlardan birine şahit olmuş oluyorlar.

Lansmanın dramatik yönünü bırakıp yeni aracı incelersek; yeni üretilecek otomobil çok özel bir araç olduğunu bize hissettiriyor. Lansman için özel bir gösteri yapıldı ve bu gösteride Daniel Ricciardo Redbull F1 aracıyla otoparkta birkaç ‘donut’ çizdikten sonra gürültülü bir şekilde lansman alanına ulaştı. Gösteri alanında Red Bull takım sorumlusu Christian Horner hemen yanında Aston’un CEO’su Andy Palmer ve Aston kreatif bölümünün başkanı Marek Reichman VIP platformunda yerlerini almışlardı.

VIP konuklar yerlerini almıştı ama biri daha vardı ki herkesin gözü onun üstündeydi. Bu konuk daha önce teknik açıdan tasarladığı Formula 1 araçların toplamda 10 dünya şampiyonluğu kazanmasıyla bir rekor kıran ve şu anda Redbull takımı için çalışan Adrian Newey. Newey şimdi, 6 yaşından beri hayalini kurduğu günlük kullanıma yönelik aşırı derecede güçlü bir otomobil dizayn etti.

Aslında dizayn edilen araç hakkında az da olsa bazı bilgiler daha önceden biliniyordu. Bu otomobil Newey ve Reichman’ın tasarlayacağı ve amacı Formula 1 araçlarının performansını yol otomobillerine aktarabilmek olan Redbull F1 takımı ve Aston Martin ortaklığındaki bir projeydi. McLaren P1, LaFerrari, ve Porsche 918 Spyder gibi ultra güçlü otomobilleri zaten olduğunu düşünebilirsiniz ama bu otomobil onların da üstünde yer alacak.

Otomobil hakkında merak edilen bazı sorular ve cevapları şöyle:

Bu otomobilin bir ismi var mı?

Bu konsept otomobilin kod ismi AM-RB 001. Seri üretime geçildiğinde ise Aston Martin olarak satılacak olan bu otomobilin ismi ise henüz daha netleşmiş değil. Tek bilinen baş harfinin V harfi ile başlayacağı ve 5 ya da 6 aday ismin arasından seçileceği.

Ne kadar bir fiyata sahip olacak?

Birleşik Krallık şartlarına göre tahminen 2-3 milyon euro arasında bir fiyat etiketine sahip olacak. 99 ile 150 arasında yol versiyonu 25 adet de pist versiyonu üretilecek olan otomobil için Aston’un patronunun belirttiğine göre otomobil şimdiden 370 kişi tarafından talep edilmiş. Bu yüzden bu otomobile sahip olmak istiyorsanız elinizi çabuk tutmalısınız. İlk teslimatlar 2019’un başlarında olacak.

Ne kadar güce sahip olacak?

Otomobil gücü şu an bilinmeyen ve tedarikçisi dışarıdan olacak V12 bir motora sahip olacak. V12 motorda turbo kullanmayacak, çünkü Palmer’a göre atmosferik V12 motorlar turbolularına göre daha güzel bir sese sahipler. Aston, otomobilin 1 kilogram ağırlığa karşılık 1 beygir güce sahip olacağını açıklamıştı. Bu bilgiye dayanarak otomobilin olması hedeflenen ağırlığının 1000 kilogram olacağı düşünülürse otomobilin 900 ile 1000 beygir arasında bir güce sahip olacağı rahatlıkla söylenebilir. Şirket fazla ayrıntıya girmese de otomobil hibrit bir sisteme bir çeşit enerji geri dönüşüm sistemi ile birlikte sahip olabilir.

Ne kadar hızlı olacak?

Bu otomobil yol için üretilmiş Formula 1 aracı olarak lanse edilse de hala birkaç zayıf noktaya sahip. Mesela otomobilin pist versiyonları LMP1 prototipleri (Le Mans yarışları için üretilen otomobiller) ile karşılaşacağı için bir Bugatti Chiron’un çıktığı 260 mph (418 kph) ve üstü son hızlara ulaşamayacak. Newey ise bu aracın son hız bakımından değil de eğlendirme açısından rakipleriyle karşılaştırılması gerektiğini söylüyor.

Bu otomobil bir yol otomobili olmayı ne kadar becerebilecek?

Bu otomobilin mühendisliği yapılırken tamamen kullanışlı olması ve eğlendiren bir yol otomobili olması amaçlandı. Newey otomobilin multimedia sistemine ve klima sistemine sahip olacağını ve şehir içinde dolaşmak için uygun bir otomobil olacağı bilgisini verdi. Ayrıca Newey bu otomobili sürmek için kendinizi psikolojik olarak hazırlamanıza gerek olmadığını ve eğer herhangi bir geliştirme yapmadan bütün o konforsuz haliyle bir LMP1 otomobili oluştursalardı projenin başarısız olacağını kaydetti.

enescakiroglu

Bahçeşehir Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunuyum. Otopark.com ile tanışmam panpalar videolarıyla oldu. Otomobil aşkı, daha konuşmayı öğrenmeden önce annemin benim fren sesi yapmaya çalıştığımı fark etmesiyle başlamış.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu