Haberler

Jaguar otonom sürüşü bir adım ileri taşıyor




Jaguar, yakın geleceği şekillendirecek otonom sürüş teknolojisi üzerine yürüttüğü çalışmalarda bir sonraki aşamaya geçmeye hazırlanıyor. Çok yakın bir zamanda 100 otomobillik bir Jaguar filosu trafiğe açık alanlarda otonom sürüş testleri yapmaya başlayacak ve tüm deneme süreci dört yıl kadar sürecek. İlk aşamada araçtan araca ve araçtan altyapıya iletişim sistemlerinin yanı sıra kamera sistemleri ve otomobilin yazılımı üzerine geliştirmeler üzerine yoğunlaşılacak.

Jaguar’ın geliştirme listesindeki ilk özelliklerden biri “Yol Çalışması Asistanı” adını taşıyor. Bu sistemde otomobiller üzerindeki kameralar yoldaki uyarı işaretlerini ve konileri algılayıp, ileride bir çalışma olduğuna dair sürücüyü uyarıyor ve sürüşe destek olması gerektiğini söylüyor.

“Güvenli Kaçış” olarak geçen bir diğer özellik ise trafik sıkışıklıkları ya da otoparklarda söz konusu olabilecek yakın mesafeli kazaların önüne geçebilmek adına sürücü olası tehlikelerin farkında olmadan gaza bastığında ya da vites yükselttiğinde otomatik olarak fren yapıyor.

Geliştirilen en önemli özelliklerden biri ise “Ufuk Ötesi Uyarı” adını taşıyor. Jaguar bu özelliği kullanarak otomobillerin sürekli olarak birbirleriyle iletişim halinde kalmasını ve ansızın yola çıkma riski taşıyan hayvanlar, aniden yavaşlayan ya da duran araçlarla ilgili anlık veri paylaşımı yapmasını amaçlıyor. Bu sistem aynı zamanda arkadan yaklaşan ambulans ve itfaiye araçlarına dair sesli ve görsel uyarılar yaparak bu araçların geçeceği şeritlerin açık tutulmasını sağlamayı hedefliyor.

Kaynak : ceyms.com

Nihat Özkuş

1985 İstanbul doğumluyum. DEÜ mezunu İnşaat Mühendisiyim. Otomobil çocukluk tutkum. Direksiyon başında geçince yüzümde bir gülümseme oluşuyor. 2004'ten beri Tosfed gözetmeniyim ve artık Otopark'ın bir parçasıyım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu