Haberler

30 dakikada kapınızda




Bildiğiniz gibi ralli otomobilleri, kolay ve hızlı tamir edilmek üzere dizayn edilmiş birer mühendislik harikalarıdır.

Yukarıdaki cümlenin doğruluğunu kanıtlayan olay, geçen hafta WRC Polonya Rallisi’nde gerçekleşti. Abu Dhabi Total sürücüsü Stephane Lefebvre, kullandığı Citroen DS3 WRC ile ağaca çarptı. Yüksek hızda gerçekleşen kazada, otomobilin sol arka köşesi büyük hasar gördü. Kazadan sonra Stephane Lefebvre çok şanslıydı ki otomobilini servise kadar götürebildi. Ancak sonrasında yaşananlar kesinlikle şans değildi.

Citroen WRC mühendislerinin olağanüstü çabaları ve otomobilin dizaynı sayesinde, DS3’ün tamir edilmesi ve hazırlanması 30 dakika sürdü.

Süspansiyon, süspansiyon kolu, tahrik mili, fren ve diferansiyel beşiğinin değişimi 20 dakikadan biraz fazla sürdü. Geri kalan sürede ise otomobilin testleri tamamlandı. Kaza sonrasında 12. sıraya kadar düşen Lefebvre, bu çabayı karşılıksız bırakmadı ve yarışı 9. sırada bitirdi.

Bu kaza başımıza gelmiş olsaydı, otomobilimiz en az 2 gün serviste kalırdı. İşte bu yüzden WRC, motor sporlarının arkasındaki mühendisliği, rekabeti ve azmi en güzel şekilde gösteren örneklerden biri.

 

 

Emrullah TEKGÖZ

1994'te doğdum. Atılım Üniversitesi İşletme (İngilizce) okumaktayım. Otomobil tutkum hayatımda her zaman büyük yeri olan AE101'in efsanevi mekanik tınısıyla başladı, E46 320i ve E39 540i ile bu tutku yerini aşka bıraktı. Bu aşk atmosferik Avensis 3 FL ile devam etmekte.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu