Haberler

Gelmiş geçmiş en iyi 8 cabrio




Bazı cabrio otomobiller coupe versiyonlarına göre her ne kadar havalı da dursa, performans bakımından onlar kadar istenileni veremeyebiliyor. Ama bazıları da var ki, isimlerini otomobil tarihine altın harflerle yazdırmayı başarıyor. Sizin için bunlardan 8 tanesini derledik.

1- Honda S2000

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görünümünün dışında üstün yol tutuş kabiliyeti ve performansıyla da göz doldurmayı başaran Honda S2000, üretimine başlanan 1999 yılından itibaren uzun bir süre litre başına ürettiği beygir gücü rekorunu elinde tutmayı başardı. Bunu 2.0 litre 240 HP’lik bir motorla başaran S2000, hala atmosferikçilerin vazgeçilmezlerinden biri olarak yerini koruyor. Sitemizde daha önce de motoruyla inceleme altına aldığımız bu makinenin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için buraya bakabilirsiniz.

2- Mazda MX-5

miata-57760954befa8

Küçük boyutları, ucuz olması ve modifiyeye yatkınlığı nedeniyle en ulaşılır cabriolar arasında yerini alan MX-5, ilk zamanlar RX-7’nin küçük versiyonu olarak tasarlanmasının ardından zaman geçtikçe tüm dünyada çok sevildi ve yeni versiyonuyla da kendisinden söz ettirmeye devam ediyor. Sitemizdeki testi için buraya, yeni neslinin ilk sürüşü için buraya tıklayabilirsiniz.

3- Porsche Boxster

220184s09_h-577609c5a5016

Sürüşüyle görkemli ve yıllar geçtikçe daha ulaşılabilir bir hal alan Boxster, günümüzde de yeni nesilleriyle varlığını sürdürüyor. Ortadan motorlu olmasıyla listemizdeki diğer otomobillerden ayrılan Boxster, ne S2000 kadar formda, ne de MX-5 kadar kaygısızdı. Acemi sürücüler Boxster’ı süsleyip kızlara hava atmak için kullansa da, tecrübeli ellerde gaza basıldığı zaman eğlendirmesini de biliyordu.

4- AC/Shelby Cobra

shelby_cobras_wiki-57760a38923cc

Bu listenin belki de dünyada en çok tanınan otomobili budur. Carroll Shelby kaputunun altına 7.0 litrelik V8’i yerleştirene kadar küçük iyi bir spor otomobilken, o andan itibaren İngiliz zarafeti ile Amerikan kasının birleşiminden otomobil tarihine adını altın harflerle yazdıracak bir şaheser ortaya çıkmış oldu. Öyle ki; Shelby günümüzde Cobra devamı bir otomobil yapmak istediğinde, motoru veya şasesi üzerinde birkaç oynama yapıp hala kullanabiliyor.

5- Lotus Elan

lotus_elan_sprint_1964_-_wiki-57760b6e42a5f

1.5 litrelik çift egzantrikli motoruyla 0-100 hızlanmasını 8 saniye civarında tamamlayan bu makina, performans amacıyla tasarlanmamasına rağmen kendinden kat kat pahalı otomobillere yakın bir süre çıkarıyordu. Kompakt boyutlarıyla ve kendine özgü sürüş karakteriyle birçok otomobilseverin ulaşılabilir saydığı ve bu özellikleriyle adını listemize yazdıran bu şaheser, hala birçok kesim tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

6- Austin-Healey 3000

Teknik olarak 1959’da piyasaya çıksa da, 1960’ların efsane İngiliz roadsterlarından biri olan “büyük Healey” lakaplı bu otomobil, bir çok otomobilseverin ölmeden önce kullanmak istediği otomobiller arasında yer alıyor. Elan kadar hızlı olmasa da 3.0 litrelik sıralı 6 silindirli motoruyla 1960’ların en güzel motor sesi ve en zarif tasarımlarından birine sahip olan bu roadster’ı sürmek hala büyük bir onur gibi duruyor.

7- Ford Thunderbird

1280px-1957_ford_thunderbird_r-57760c15c2759

1957 yılı Thunderbird’ün iki koltukla üretildiği son yıl oldu. Ford bu yıldan sonra Chevy’nin Corvette’ine bir cevap olarak Thunderbird’ün üstünü açtı ve performans olarak da mücadele edebilmesi için motor seçeneklerini geliştirdi. 245 HP’lik bir V8 ve çift egzantrikli başka bir V8’le satılıyordu; ayrıca otomobil bu ünite üzerine isteğe bağlı 300 HP’lik süperşarjlı halde satın alınabiliyordu. İngiliz spor otomobilleriyle karşılaştırılırsa Thunderbird, onlara göre daha lüks ve kaslı kalıyordu; bu özellikleriyle de performans versiyonu otomobillerin geleceğini de gösteriyordu.

8- Auburn Boattail Speedster

Amerika’da yaşanan Büyük Buhran dönemine kadar varlığını sürdürebilen Auburn Automobile firmasının son bayisini de kapattığı 1937 yılına kadar üretimi devam eden 851 Speedster modeli, 1935 yılında en yüksek performansa sahip otomobillerden biriydi. Öyle ki, zamanının otomobilleri 80 km/s hıza ancak çıkabilirken o rahatlıkla 160 km/s hıza çıkabiliyordu. Gücünü 4.5 litrelik sıralı 8 silindirli süperşarjlı bir motordan alan bu efsane, bunların haricinde 4.8 metrelik uzunluğuyla ve son derece zarif tasarımıyla otomobil tarihinde tanınması gerekenler arasına adını yazdırmayı başarıyor.

Kaynak: carthrottle.com

Gürkan Baştürk

1994 Bursa doğumluyum. Ege Üniversitesi'nde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği okumaktayım. Çok küçük yaşlardan beri araba tutkunuyum. Araba kullanmaya 17 yaşımda 1988 model bir Şahinde başladım, 1998 model bir Ford Fiesta ile devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Güzel yazı ellerinize sağlık 🙂 Benim favorim s2000 . Her ne kadar Türkiyede fiyatı uçuj olsa da temizi kalmasa da 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu