Haberler

Modaya Nissan da uydu




Nissan’nın yeni geliştirdiği yarı otomatik pilotu “ProPilot”, Nissan Serena minivan modelinde kullanılacak. Aile otomobili klasmanında olan Serena modelinin 5. versiyonunun tanıtılmasıyla birlikte, firmada yeni teknolojilerini bu modelde sergilemeye başladı. Otomatik pilot özelliği diğer markalardan alıştığımızdan farklı olarak, biraz daha kısıtlanmış durumda; otobanlarda tek şerit takibi olarak kullanılabilecek olan sistem, eğer sürücünün elleri direksiyonda değil ise devre dışı kalacak şekilde programlanmış. Diğer firmaların böyle bir özelliği olamaması, otomobil endüstrisinde trafik kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle, eleştiriye maruz kalmışlardır. Bu eleştirileri yumuşatmak adına Nissan mühendis ekipleri geliştirdikleri teknolojiye eller direksiyonda zorunluluğu getirmiş. 2018 yılında sistemin daha da gelişmiş versiyonunun sunulacağını duyuran Nissan, bu yeni versiyonla birlikte, tek şerit yerine otomobilin çoklu şerit takibi yapabileceğini açıklamış. Ayrıca 2018 yılında tanıtılacak olan sistemin şehir içi kullanım için de adapte edilebileceği konuşulmakta.

Baktığımız zaman sektörün en gelişmiş sistemi olarak adlandırılan Tesla’nın oto pilot ve Nissan’nın Pro Pilot sistemleri birçok benzerliğe sahip. Ancak sistemleri birbirinden ayıran en büyük özellik Pro Pilot sisteminin, sürücü direksiyonla teması kestikten sonra devreden çıkması. İlk olarak uyarı ışığıyla sürücüsünü uyaran sistem, eğer eller direksiyona konulmazsa, titreşimle sürücüyü uyarıyor, eğer hala sürücü direksiyona ellerini koymazsa sistem otomatik olarak devreden çıkıyor. Buradaki en önemli nokta, sistemin otomobil sürücüsüne sürüş kolaylılığı sağlaması ancak hiçbir zaman sürücünün dikkatinin kaybolmasına izin vermemesi.

Sistem ilk olarak Serena modelinde kullanıldı, ancak tabi ki sadece bu modelle sınırlı kalacak bir özellik değil. 4 yıl içerisinde, Nissan bu sistemi 10 yeni modeline adapte etmeyi düşünüyor ve tabi ki teknoloji partneri Renault modelleri de bu sistemlerden yararlanacak.

Nissan Uluslararası Pazarlama Müdürü tarafından yapılan açıklamaya göre önümüzde ki yıl Avrupa’da ve Amerika’da satılan Qasqhai modelinde otomatik pilot özelliği opsiyon olarak sunulmaya başlanacak. Aynı zamanda yetkili, Nissan’nın 370Z ve GT-R gibi modellerinde de bu özelliğin kullanılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtiyor. Son olarak, Nissan’nın da hedefi her firma gibi tamamen otomatik pilot özelliğine sahip otomobiller üretmek olduğunu bildiriyor.

 

Salih Erdoğan Çağlayan

Bilkent İşletme mezunu. Yaş 25, meslek dış ticaret. Memleket Ankara.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. o yan taraflardaki eklentiler nedir öyle.. aynı sanayilerde yapılan tofaşlara takılan apaçimsi fiberlere benzemiş 😀

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu