Haberler

Ölümlü otonom kazanın yeni detayları geliyor




Geçtiğimiz Mayıs ayında meydana gelen ilk ölümlü otonom sürüş kazasın ardından, geçtiğimiz hafta detayları gün yüzüne çıkmaya başlayan kaza hakkında yeni bulgulara ulaşılıyor.

7 Mayıs 2016 tarihinde ABD’nin Florida eyaletinde meydana gelen kazada sürücü Joshua Brown, Tesla Model S marka otomobilinin otonom sürüş sisteminin, sola manevra yapan kamyonun dorsesini farketmemesi sonucu hayatını kaybetmişti.

Otoyol polisinin yaptığı açıklamaya göre, kaza yapan araçta bir portatif DVD oynatıcısı ve bir de dizüstü bilgisayar çalışır haldeyken bulundu. Ancak hayatını kaybeden Joshua Brown’ın kaza esnasında söz konusu cihazlarla herhangi bir etkileşim içinde olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Enkaza dönüşen otomobilin içinden çıkarılan cihazların da henüz herhangi bir tamirat görüp görmeyeceği belli değil; eğer bir tamirat söz konusu olursa, kaza anında Brown’ın bu cihazları kullanıp kullanmadığı konusunda bir söz söylemek imkansız olacak. Polisin yaptığı açıklamada otomobilde ayrıca dizüstü bilgisayar kullanımı için bir düzeneğin bulunduğu ancak bilgisayarın bu haznede bulunmadığı; yani kaza esnasında kullanılmıyor olabileceği belirtildi.

Polisin yaptığı açıklamalar, kazaya karışan 62 yaşındaki kamyon şoförü Frank Baressi’nin verdiği ifade ile paralel nitelikte. Baressi, buna ek olarak otomobilin içinde bir ekranda Harry Potter filminin oynadığını gördüğünü belirtmişti. Baressi’nin ifadesine göre, Brown hayatını kaybettiği sırada film hala devam ediyordu.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu