Dikkat ÇekenlerKöşe Yazıları

Otomobillerin doğuşu “2”




İlk Otomobiller

Almanya’ da üretilen ilk otomobiller, çevre ülkelerde doğum yerlerine göre daha fazla gelişme göstermişti. Bu gelişme, tıpkı günümüzde olduğu gibi rekabet sonucunda gerçekleşiyordu. İlk otomobil yarışları büyük kentler arasında ve normal yollarda yapılıyordu. Paris’in hemen dışında bulunan De Dion-Bouton gibi firmalar, o dönemdeki basının büyük bir coşkuyla izlediği yarışları kazanarak herkes tarafından tanındılar. İngiltere’deki firmalar ise hız sınırlayıcı yasaların engeliyle karşılaşıyordu. Hız Sınırı şehir içinde saatte 3, şehir dışındaysa saatte 6 kilometreydi. Tasarım açısından tüm otomobiller oldukça özgündü. Bazı firmalar direksiyon simidi kullanırken, diğerleri bir teknenin dümen yekesini ya da bir bisiklet gidonunu kullanmaktaydı. Karoserin büyük bölümü tahtadan, koltuklarsa deriden yapılmaktaydı. O dönemin otomobilleri için en iyi tanım “zengin oyuncağı” idi.

 

first-car-horn-

Bip Bip! Yoldan çekilin!

Otomobil sürücüleri, yaklaşmakta oldukları insanlara haber vermek için çeşitli aygıtlar kullandılar. Bunların en yaygını ise, fotoğraftaki lastik basma yeri olan borazan şeklindeki kornaydı.

 

1903 de dion engine

Yokuş yukarı çıkamıyorum!

İlk otomobillerin çoğunda küçük motorlar vardı. Resimdeki De Dion’un motoru, buna tipik bir örnektir. Benzin pompası olmadığı için, depodan yer çekimi etkisi ile akmaktaydı. Bu sistem o zamanlar çoğunlukla iş görse de, yokuş yukarı olaylar tam tersine dönüyordu. Depo aşağıda kaldığından motora yakıt gitmiyor ve stop ediyordu. Bu durumda yola devam edebilmek için otomobillerin yokuşu geri geri tırmanmaları gerekiyordu.

 

self starter

Marş Kolu, Çiti Çiti Beng Beng!

Sürücü, otomobili çalıştırmak için marş kolunu çevirmek zorundaydı. Bu çevirme işlemi, küçük bir motorda bile çok zor ve tehlikeliydi. Tekniğin yetersizliğinden dolayı pek çok kimsenin kolu bile kırılmıştı. O dönemde neden kadın sürücüler az diye sormaya gerek bile yok sanırım.

 

1903-de-dion-steering-wheel

Daha hızlı! Daha hızlı!

Vites değiştirmenin birçok yolu vardı. Bu örnekte, De Dion’un direksiyon milinin solunda bir manivela bulunuyor. Birinci vites için manivela kolu geri, ikinci vites için yana çekilirdi. Geri vites için sağ ayakla bir pedala basılması gerekirdi.  Direksiyon milinin sağında da gaz kolu görülmektedir.

 

1903-de-dion

1903 De Dion

Bu model, Edward döneminin ilk otomobillerinin tipik bir örneğidir. Sürücü için hemen hemen hiç  koruma sağlanmamıştı ve bu yüzden otomobil çoğunlukla yazın kullanıyordu. O dönemde Viktorya döneminin dolma lastik tekerlekleri kullanıldığı için çoğunlukla yollardaki nal çivilerinin patlattığı lastiklerin tamiri için sık sık durmak kaçınılmazdı.

 

car candle lamp

Mum ışığında otomobil sürmek?

İlk otomobil farlarının içinde mum yanıyordu. Lambanın altındaki uzun borunun içindeki yay, yanan mum eridikçe onu yukarı itiyordu. Mumun verdiği ışığın çok az olması yüzünden , 1903 De Dion’ daki gibi yağ lambaları kullanılmaya başlandı.

 

automobiles-boyer

Toplum Çekişmesi!

Otomobil sürücüleriyle toplumun geri kalanı arasında ilişki oldukça gergindi. Otomobillerin geçerken kaldırdıkları tozlar, tarlalardaki ekinlere zarar vermeleri, egzoz  gazlarının zehirli oluşu ve araçların kontrolden çıktıklarında insanları ve hayvanları öldürme ihtimalleri bu gerginliğin sebebini açıklıyordu. Yapılan protestoların çoğu at yetiştiricileri ve demiryolu hissedarları gibi çıkar çevrelerinden kaynaklanıyordu. Bu çevreler gelirlerinin azalmasından korkuyorlardı.

Not: Yazıda yer yer cümleler ve betimlemeler “Önemli Buluşlar-Otomobiller” kitabından alıntılanmıştır.

Beğendiyseniz ve devamının gelmesini istiyorsanız, lütfen yorum yapmayı ve kişisel fikrinizi belirtmeyi unutmayın : )

 

ANIL BULUT

Trakya Üniversitesinde Mak Müh okumaktayım.1997'de arka koltukta dikilerek babamı gözlemlemek, ne olduğunu anlamakla başladı bu tutku.Şimdilerde ise kendi aracım olan Opel Corsa ile şoför koltuğunda devam ediyor:)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu