Haberler

Otomotivde 8 yılın rekoru




Otomotiv sektörü ihracatı, haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 artışla 2,1 milyar dolar oldu.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) haziran ayı raporuna göre, otomotiv endüstrisi, yükseliş grafiğini sürdürdüğü haziran ayında Temmuz 2008’den itibaren aylık bazda en yüksek ihracat rakamını yakaladı. Otomotiv sektörünün haziran ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 artarak 2,1 milyar doları buldu.

Türkiye ihracatından yüzde 18 pay alan sektörün son 5 aylık ihracatı ortalama 2 milyar doların üzerine çıkarken, ocak-haziran dönemi ihracatı ise yüzde 12 artışla 11,7 milyar dolara yükseldi.

Ticari araçlarda artış oranı yüzde 67’yi buldu

Haziranda otomotiv yan sanayi ihracatı yüzde 9 artarak 834 milyon dolar olurken, binek otomobil yüzde 3 artışla 715 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 1 artışla 389 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs de yüzde 67 artışla 168 milyon dolara ulaştı.

İtalya’ya ihracat yüzde 54 arttı

Türkiye otomotiv endüstrisinin en büyük pazarı olan Almanya’ya ihracat, haziran ayında yüzde 15 artarak 330 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İkinci büyük pazar İtalya’ya ihracat yüzde 54 artışla 280 milyon dolar, üçüncü sıradaki Fransa’ya ise yüzde 3 artışla 228 milyon dolar olarak kaydedildi.

En büyük pazar AB’ye ihracat yüzde 13 arttı

Otomotiv endüstrisinin ülke grubu pazarında en büyük pazarı AB’ye yönelik ihracat, haziran ayında da yükselişini sürdürdü.

Sektör ihracatından yüzde 80 pay alan AB ülkelerine haziran ayında yüzde 13 artışla 1 milyar 706 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Asya ve Okyanusya ülkelerine de yüzde 23 ihracat artışı yaşandı. Amerika ülkelerine ise ihracat, yüzde 35 düştü.

Kaynak: sabah

ANIL BULUT

Trakya Üniversitesinde Mak Müh okumaktayım.1997'de arka koltukta dikilerek babamı gözlemlemek, ne olduğunu anlamakla başladı bu tutku.Şimdilerde ise kendi aracım olan Opel Corsa ile şoför koltuğunda devam ediyor:)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu