Haberler

Tesla Autopilot ilk kez can aldı




Tesla, 7 Mayıs günü bir Model S’in tarihteki ilk ölümlü otonom sürüş kazasına karıştığını duyurdu. Buradan orijinaline ulaşabileceğiniz duyuruda, Amerikan Ulusal Karayolları Trafik Güvenliği Kurulu NHTSA’nın vakayla ilgili soruşturma başlattığı ve konuyla ilgili olarak ön tespitlerin yapılmaya başlandığı da bildirildi.

Florida eyaletinin Williston kentinde meydana gelen kazada olay yerinde hayatını kaybeden 40 yaşındaki Joshua Brown, Tesla camiasında bilinen bir isimdi. Brown, ironik bir şekilde bir ay önce Tesla Autopilot’un bir trafik kazasını nasıl önlediğini gösteren aşağıdaki videoyu YouTube’da yayınlamıştı.

Tesla’nın duyurusunda açıkladığına göre olay bölünmüş bir karayolunda meydana gelmiş. Joshua Brown, Autopilot moduna aldığı Model S’inde seyir halindeyken dorseli bir tır yola çıkıyor ve havanın açık ve gündüz olmasına rağmen ne Autopilot ne de sürücü beyaz dorseyi fark edemiyor. Fazla detaya girilmeyip “çok nadir koşullar” altında gerçekleştiği belirtilen kazada Model S, dimdik karşısına aldığı dorsenin altına giriyor ve ön cam dorsenin altına çarpıyor.

NHTSA’nın şu an peşinde olduğu ise kaza esnasında Tesla Autopilot’un nasıl çalıştığı, daha doğrusu beklendiği gibi çalışıp çalışmadığı.

Duyurudaki verilere göre bugüne kadar Tesla otomobilleriyle dünya çapında toplam 208 milyon km otonom sürüşle yol yapılmış ve bu olay ilk ve tek olmak üzere bir tek ölümlü kaza yaşanmış. Tesla’nın dediğine göre Birleşik Devletler’de her 150 milyon km’de bir ölümlü kaza yaşanıyor ve bu oran dünya çapında alınırsa 96 milyon km’ye düşüyor.

Tesla hatırlatıyor; Autopilot teknolojisi yeni bir teknoloji ve otomobillerin orijinal ayarlarında kapatılmış bulunuyor. Bu özelliği kullanmak açık bir onaylama gerektiriyor. Ayrıca Autopilot’un sadece sürücüye yardımcı olması bekleniyor, tamamen bütün işleri yapması değil. Bu yüzden ellerin her zaman direksiyonda tutulması ve her an sürüşü tekrar ele alacakmış gibi tetikte olunması konusunda Tesla tekrar uyarıyor ve ekliyor: “Autopilot henüz dört dörtlük bir sistem değil, ancak bununla daha fazla yol yapıldıkça biz de daha fazla bilgi topluyoruz ve bunlara göre iyileştirmeler yapmamızla beraber her geçen gün kaza olasılığını düşürüyoruz.”.

Öyle görünüyor ki bu hadise otonom sürüş tarihinde çok önemli bir nokta olarak yerini alacak. Brown’un ölümü, bu olaydaki gibi hiç tahmin edilmeyen koşullarda dahi güvenliği sağlama konusunda Tesla’ya ve bütün üreticilere ilham verecek.

 

 

İzzet Can Bekar

Küçükken babamın Tipo'suna binip onu kullandığımı hayal ederdim, zihnimde uzun yolculuklara çıkar babam gibi vites değiştirirdim. O yıllarda gelişen bu tutku, hayatıma şekil veriyor. Bu arada İTÜ'de Makina Mühendisliği okuyorum ve gerçek bir motor sporları tutkunuyum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu