Haberler

Ticari araçlarda ÖTV indirimi kapıda




Taksi, dolmuş, halk otobüsü, kamyon ve kamyonetlerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), aracın türü ve motor büyüklüğüne göre yüzde 1’den başlayıp yüzde 145’e kadar çıkıyor. Yeni düzenleme ile, yüzde 45 olan ÖTV’nin motor hacmi 1600 cc’ye kadar olan taksilerde sıfırlaması bekleniyor. Bu durumda piyasada 60 bin lira olan bir otomobilin fiyatı, taksiler için 41 bin 380 liraya inecek. ÖTV ve KDV avantajıyla yaklaşık 19 bin lira taksicinin cebinde kalacak.

Ticari araçlar için uygulanan ÖTV indirimi, KDV tutarında da düşüş sağlayacak. Bir aracın satış fiyatı belirlenirken öncelikle fabrika çıkış fiyatına ÖTV ekleniyor. ÖTV’li fiyatın üzerine yüzde 18 de KDV hesaplanıyor. Ticari araçlardan ÖTV alınmayacağı için fabrika çıkış fiyatına sadece yüzde 18’lik KDV’nin eklenmesi araç fiyatında ekstra düşüş de sağlayacak.

Halen otobüslerden yüzde 1, midibüslerden yüzde 4 ve minibüslerden yüzde 9 ÖTV alınıyor. Piyasa fiyatı 200 bin lira olan bir otobüsten yüzde 1 ÖTV, yüzde 18 KDV alındığı düşünüldüğünde; otobüs sahibi toplamda 8 bin liraya yakın bir vergi avantajına kavuşuyor. Düzenlemeler ile, 100 bin liralık minibüs alan esnafın vergi kazancı 8 bin 250 lira; midibüs alan esnafın (ÖTV yüzde 4) kazancı ise yaklaşık 4 bin lira olacak.

Emre Girit

2000'li yılların başlarında, henüz çocukken E46 M3 ile başlayan otomobillere olan merakım, zamanla bir tutkuya dönüştü. Halen karakter sahibi otomobilleri yaşamayı ve yaşatmayı, otomobil kullanırken limitleri zorlamayı büyük bir keyifle devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Ankara’da hyundai accent taksilerden kurtuluruz hiç olmazsa. Biraz daha çeşit çeşit taksilere bineriz ???

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu