Haberler

Yamaha’dan motor süren robot: ‘Motobot’




Otomotiv alanındaki robotlaştırma çalışmalarının motosiklet sektörüne de sıçramasıyla Yamaha, motosiklet süren robot motobot‘u tanıttı.

Yamaha’nın en güçlü modellerinden biri olan YZF-R1 modeline entegre edilmiş, Amerika’yla ortak geliştirilen bu sistem, fren, gaz, denge, vites ve diğer faktörlerin adeta bir insan kullanıyormuş gibi kontrol edilebilmesine olanak sağlıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=Moti7Hn3u04

Yamaha CEO’su Hiroyuki Yanagi, Motobot ile ilgili öncelikli hedeflerinin sürüş güvenliği olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Yamaha olarak asıl hedefimiz, sürücünün sırtındaki yükü hafifletip sürüş güvenlik sistemlerini geliştirerek onların güvenliğe daha fazla önem vermelerini sağlamak.”

Kazaların önüne geçilecek

Motosikletlerin kullanımını da kolaylaştıracak bu sistemle, düşme, çarpışma, devrilme ve diğer birçok olası kaza senaryolarının da önüne geçilmesi planlanıyor.

Motobot‘un gelecekte seri üretim olarak, buna göre geliştirilmiş ünitelerle birlikte motorlara yerleştirilip satışa sunulması firmanın gelecek planları arasında yer alıyor.

Asıl amaç robotları yarıştırmak olmasa da gerçekleşmesinin beklendiği diğer bir nokta ise, Motobot‘un pistte bir insana nazaran daha iyi dereceler yapacak olması. Öyle ki, tanıtım videosunda da yer alan, 9 defa MotoGP zaferi elde etmiş, Yamaha YZF-R1 sürücüsü Valentino Rossi‘ye bir meydan okuma söz konusu.

Ancak belirttiğimiz gibi Yamaha için asıl hedef, motosiklet kullanımının tehlikesinin olabildiğince azaltılmaya çalışılması. Bakalım bu yenilik motosiklet alanında ne yenilikler görmemizi sağlayacak, ilerleyen zamanlarda hep beraber göreceğiz.

onurhankocaman

Soğuk bir Şubat gününde, huysuzlandığı zaman ya bir otomobil içerisinde bulununca ya da müzik dinletilince keyiflenen bir bebek olarak dünyaya geldi. Hâlâ müzik ve otomobiller hayatında başı çekiyor. Üniversitede Uluslararası Ticaret eğitimi görürken bir yandan büyük bir aşkla müzik icra ediyor, bir yandan da otomobil kullanıyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. hayatımda bu kadar saçma bir icat görmedim. zaten motor 1 kişilik. onu da bu robot sürecekse kullanıcı nereye binip nereye gidecek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu