Haberler

Ucuz ve çevreci asfalt dönemi




Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM), uygulandığında yıllık ortalama 157 Milyon TL tasarruf edilmesi öngörülen “Ilık Karışım Asfalt” teknolojisini lisanslamaya başlıyor.

TÜBİTAK MAM Kimyasal Teknoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen “Ilık Karışım Asfalt” teknolojisi karayollarında uygulanmak üzere firmalara üretim lisansı verilmesi aşamasına geldi. TÜBİTAK MAM İş Geliştirme Yöneticisi Nuh Yılmaz, Ilık Karışım Asfalt teknolojisinin mevcut asfalt uygulamalarına göre hem ekonomik hem de çevresel açılardan önemli ölçüde artıları olduğunu söyledi. Yılmaz, Ilık Karışım Asfalt teknolojisinde kullanılan katkılar sayesinde karışımın hazırlama sıcaklığının 15 ila 35°C azaltılarak, 115-140°C arası sıcaklıklara düşürüldüğünü ve böylelikle yaklaşık %30 civarında yakıt ve elektrik enerjisi tasarrufu sağlandığını belirtti.

Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre mevcut sıcak karışım asfalt üretim teknolojisi yerine bu yeni teknolojinin uygulanması ile yıllık ortalama 157 Milyon TL tasarruf edilmesi mümkün görünüyor. Ilık karışım asfalt, yüksek sıcaklık nedeniyle kısa sürede yıpranan üretim ekipmanlarının daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılmasına imkân vererek bu anlamda yıpranma maliyetlerini de azaltıyor ve asfalt tesislerinin faydalı ömrünü uzatıyor.

Geri kazanım yüzde 50’yi aşıyor

Enerji kullanımının azaltılmasının çevreye verilen zararlı gaz ve emisyonların da azaltılması anlamına geldiğini ifade eden Nuh Yılmaz, “Bu teknoloji, kazınmak suretiyle bertaraf edilen mevcut asfalt kaplamanın yüksek oranda yeniden kullanılmasına imkân veriyor. Klasik asfalt uygulamalarında kazınan eski asfalt kaplama, maksimum %20‘ye kadar geri kazanım malzemesi kullanılabilirken bu oran ılık karışım asfalt teknolojisinde %50’yi aşıyor” dedi.

Pilot uygulamada yüksek başarı sağlandı

Projenin tüm aşamalarında Karayolları Genel Müdürlüğü Ar-Ge Dairesi Başkanlığı ile birlikte çalıştıklarını belirten Yılmaz, “Pilot tesiste üretilen katkıyı, Ankara Çevre Otoyolu Karapürçek Kavşağı kesiminde uyguladık. Periyodik aralıklarla yapılan kontrol testlerinden son derece başarılı bir performans elde ettik” dedi. Asfalt ürünlerinde önemli ölçüde dışa bağımlı olan ülkemizde daha tasarruflu ve çevreci olan ılık karışım asfaltın kullanımı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından da destekleniyor.

Projenin tamamlanması ile birlikte TÜBİTAK MAM’ın misyonu gereği üretilen teknoloji ve bilgi paketinin lisans verilmek suretiyle Türk ekonomisine kazandırılması aşamasına geçtiklerini belirten Yılmaz, lisans almak isteyen yatırımcılar ile görüşmelerinin devam ettiğini ifade etti.

TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Programları (KAMAG) kapsamında 15 Eylül 2012 tarihinde başlayan proje; TÜBİTAK MAM Kimyasal Enstitüsü’nün yönetici ve yürütücülüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü Ar-Ge Dairesi Başkanlığı yürütücülüğünde 36 ayda tamamlandı.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Her ne kadar beton asfaltın gelişmesini istesemde ılık asfaltta güzel bir başlangıç Türkiye için

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu