FeaturedTestler

Dolmabahçe: Seat Alhambra 1.4 TSI




  • Motor: Euro 6 1395 cc, 4 silindirli turbo benzinli
  • Güç: 150 hp @ 5000 d/d
  • Tork: 250 Nm@ 1500-3500 d/d
  • Şanzıman: Çift kavrama 6 ileri vites
  • 0-100 km/s: 9,9 sn
  • Son hız: 198 km/s
  • Test tüketimi: Ortalama 11 litre/100 km
  • Ağırlık: 1693 kg
  • Bagaj hacmi: 300 litre (7 kişilik düzen) , 658 litre (5 kişilik düzen), 2297 litre (tüm koltuklar yatırılmış düzen)
  • Fiyat: 138.600 TL

 

Büyük kullanışlı otomobilleri hepimiz seviyoruz. Ülkemizde D-MPV segmentinde bulunan Seat Alhambra’nın direkt rakipleri Ford Galaxy ve VW Sharan olsa da Peugeot 5008, Opel Zafira Tourer, Citroen C4 Grand Picasso gibi bir alt segment fakat 7 kişilik otomobilleri de bulmak mümkün, tabii hiçbiri Alhambra’nın kayarak açılan arka kapılarına ve genişliğine sahip değiller. Bu tarz MPV’ler yapmak istediğiniz birçok şeyi karşılıyorlar. Dizayn yada performanstan ziyade kullanışlılık her zaman daha ön planda oluyor ve Alhambra bunları iyi yapan örneklerden biri.

Alhambra, ismini İspanya-Granada’da bulunan tarihi anıttan alıyor.

Seat Alhambra, Volkswagen Sharan ile aynı mekanik altyapıyı paylaşıyor. VW grubunun A5 platformu üzerinde inşa ediliyor ve 1996 yılından beri Portekiz’de üretiliyor. Alhambra, kocaman gövdesini son yapılan makyaj ile biraz daha çekici hale getirmiş.

Seat’ın ürün gamı içerisinde en kaliteli iç mekana Alhambra’nın sahip olduğunu söyleyebilirim. Kullanılan malzemeler konsolun üst bölgelerinde neredeyse Audi kalitesinde. Yarı deri-alcantara karışımı koltuklar bu koca oğlana VIP otomobil havası katıyor. Yarı elektrikli, yarı mekanik sürücü koltuğu kafa karıştırsa da uzun yolculuklarda oldukça konforlu. Panoramik sunroof bu otomobilde almak isteyeceğim bir opsiyon olurdu, çünkü lüks bir hava katmasının yanında ferahlık açısında da oldukça etkileyici. Arkada seyahat eden yolcular için de dijital göstergeli klima kontrolü ve 220v güç çıkışı gibi detaylar otomobilin premium havasını destekleyen unsurlardan. Büyük camlar sayesinde görüş açıları oldukça geniş ve yolda kendinizi güvende hissettiriyor. Geri görüş kamerası ve navigasyonun avrupada olduğu gibi bu donanımda standart olarak sunulmasını isterdim. Anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi tam olması gerektiği gibi çalışıyor, yani cebinizde olduğu sürece anahtarı unutabilirsiniz.

Çok rahat şekilde yedi kişilik düzene çevrilebilen Alhambra, 7 kişilik SUV’ların aksine üçüncü sıra koltuklarda sadece çocukların değil, yetişkinlerin de seyahat etmesine olanak tanıyor. Bu düzende bile 300 litrelik bagaj hacmi sunuyor. İkinci ve üçüncü sıra koltuklar kapatılıp tamamen düz bir zemin elde edebiliyorsunuz ve buraya tam boy iki kişilik şişme yatak bile sığdırabilirsiniz. Elektrikli yan kapıları, anahtar üzerinden, kapılar üzerinden, B sütunu üzerinden ve ön konsoldan kontrol edebiliyorsunuz. İnip binmelerde çok rahatlık sunuyor ve kullanımı rahat.

Eşya gözleri olarak oldukça geniş imkan tanıyan Alhambra, paspas altı gözlerden tutun, soğutmalı torpidosuna, konsol üzerindeki kocaman saklama gözüne kadar her yerinden pratiklik fışkırıyor.

Alhambra’nın konfor düzeyi beklentilerinizi karşılıyor, test otomobili üzerindeki opsiyon 17 inç jantları ile yolda konfor içinde seyahat ediyorsunuz. Şehir içi sert darbelerden, şehirdışı yollardaki derin uzun kıvrımlara kadar her koşulda hem darbe emişi hem de konforu tatmin edici seviyede, sadece biraz süspansiyon çalışma sesi geliyor. Opsiyon olarak sunulan adaptif süspansiyonlar ile konfor düzeyi çok daha farklı bir boyutta olacaktır. Opsiyon olarak sunulan dönüşe duyarlı bi-xenon farların aydınlatması iyi, uzun hüzmesinin ekstra bir avantajını görmedim fakat hareketli mercekler virajlı karanlık yollarda güven veriyor.

Türkiye’de sadece 1.4 TSI 150hp seçeneği ile sunulan Alhambra, Avrupa’da iki litre dizel versiyonu ile oldukça tercih ediliyor. Oldukça sessiz olan 1.4 TSI motor, yüksek devirlerde bile pürüzsüz şekilde çalışıyor fakat otomobil tam doluyken dizel motorun alt devir torkuna ihtiyacı var. 1.4 TSI motor ile testimiz sırasında şehiriçi ortalama 11 litre/100km civarı yakıt tükettik, boyutlarını ve 1693 kg ağırlığını düşünürsek normal bir değer. Benzinli motor 2000kg, dizel motor ise 2400kg römork çekme kapasitesine sahipler.

Gücünü yola 6 ileri çift kavramalı şanzıman ile aktaran Alhambra’nın vites geçişleri genel olarak iyi ayarlanmış, fakat nadir de olsa üst vitese geçmekte geç kaldığı oluyor. Bu gibi durumlarda direksiyon arkasındaki kulakçıkları kullandım. Standart olarak sunulan Auto Hold fonksiyonu yokuşlarda rahat kalkış yapmanızı sağladığı gibi trafikte ışıklarda durduğunuz zaman otomobilin ilerlemesini engelliyor. Bence bu özellik tüm otomatik otomobillerde olmalı, otomobilin kendi kendine ilerlemesi hiç hoşuma gitmemiştir.

225/50 R17 jant lastik kombinasyonu ile yola beklediğimden daha iyi tutunan Alhambra, viraj içlerinde hafif gövde salınımına mağruz kalsa da oluşan bu salınım limitler dahilinde ve sürücüsünü tedirgin etmeden oluyor. Elektrik destekli direksiyon park manevralarında sıkıntı yaratmadığı gibi sürüşlerde de çok yumuşak kalmayıp sürücüsüne güven veriyor.

Bu tip bir aile otomobili seçerken en önemli faktörlerden biri de şüphesiz güvenliktir. Alhambra, Euro NCAP çarpışma testinden 5 yıldız almaya hak kazanmış. Sürücü diz havayastığı, ISOFIX koltuk bağlantıları, ön-arka park sensörleri, yorgunluk tespit sistemi gibi özellikler standart olarak sunuluyor.

Genel olarak Alhambra hem lüks hem de konforu bir arada sunabilen bir MPV. Göz alıcı bir dizayn yada üstün sürüş dinamikleri yerine sürüş konforu ve pratiklik arayan müşteriler için oldukça iyi bir alternatif.

Sinan KOÇ

+ Geniş iç hacim

+ Kullanışlı iç mekan, pratiklik

+ Eşya gözleri

  Fiyat

Foto galeri için tıklayın!

 

 

sinan

1986 doğumluyum, makine mühendisiyim. Körfez olsun İstanbul Park olsun her fırsatta pist günlerine katılmaya çalışıyorum. Bir nevi 'track junky'im :) 2010-2013 Türkiye Ralli Şampiyonası'nda sınıf 3 klasmanında co-pilotluk yaptım. Prokart şampiyonasında yarıştım. Motoru olan her şeye ilgi duyuyorum. Ayrıca gerçek bir Alfa Romeo ve OTOPARK tutkunuyum!

İlgili Makaleler

43 Yorum

  1. Diğer incelemelerde vites motor uyumu sorunlu denmisti çoğunda. Yazılım güncellemesi lazım deniyor vitesleri üst devirde tutmasindan dolayı.Buda yakıt tüketimi ne olumsuz yansiyordu. Karşılaştınızmı acaba

  2. Sinan abi kendi dilini çok güzel aktarmışsın yazına yalnız dil kurallarına, yazım-noktalamaya biraz daha dikkat etmeni isterim.

  3. Bu aracın bu motorla Türkiye’deki satışı bir elin parmaklarını geçmez. 1693 kg. ağırlık çok fazla. Yakıt tüketimi ve performansa da yansımış zaten. Videosu olmasa da olur bence bu testin.

  4. Bu araca bi fiyatı verene kadar 2016 Model Vip Transporter almak daha makul geldi bana hem 2.0 dizel olan transporter bu araçla hemen hemen aynı yakarken daha hızlı çevik olabileceğini düşünüyorum.

  5. Ülkemizde Mpv segmentinin üvey evlat muamelesi görmesine bir örnek de otopark.com tarafından bu incelemenin video çekmeye değer görülmemesi olarak karşımızda. Hafif ticariler ve “jipler” arasında kalmış bu segment az sayida olan “otomobil kültürü” sahibi insan tarafindan tercih ediliyor. O kadar abuk sabuk modelin test videosu çekilmişken bir tane de mpv test videosu olsaydi numunelik olarak iyi olurdu.

    Araca gelirsek bu araç zaten 3-4 yildir satışta. Senede 15-20 adet satti satmadi. 2 litre dizelin fiyati 180 lere gelir, 1.4 tsi ile 11-12 lt tüketimle kimse almiyor. Çaresi 130+ hp 300+ nm değerlerinde 1.6 tdi motor ama vag’in böyle bir motor yapma ihtimali yok tabiki.

  6. 6 senedir piyasada olan ama yollarda birtane bile göremediğimiz bir arabanın videosunun çekilmemesini anlıyorum.Ayrıca otopark ın satılmayan arabaları sattırmak gibi bir misyonu olduğunu düşünmüyorum. Bu vakitten sonra artık izlenmeyecek video çekme zahmetine girilmemeli.

    Bu arabanın ve diğer mpv lerin sadece Türkiye de değil dünyada da başarılı olabilmesi için Renault Espace gibi yerden yükseltilmesi ve tampon ekleriyle SUV tarzına yaklaşması gerekli.Yoksa şu araba kendinden 2-3 kat pahalıya satılan atıyorum bir Discovery Sport tan daha geniş kullanışlı ve konforlu. Ama işte markası Seat.

    1. Satış rakamı videoya değer olup olmadığınin kriteri olacaksa bir sürü test çöp o zaman. Otopark.com tarihinde bir tane mpv testi yok (b-mpv leri mpv saymıyorum). Ticari araçlar bile oldu. Bir tane mpv olmalı diye düşünüyorum. Carviser ve otomobil dünyam bu segmentte verilen tüm araçların test videosunu yayınladi.

      1. Hayır bugüne kadar 7 tane MPV test edildi https://www.otopark.com/test-listesi/ Ticari araçlar elbette olacak. Bunu iş olarak yapıyorsanız eğer ne satıyorsa ve ne izleniyorsa onun için uğraşırsınız günlerce,çekimiyle kurgusuyla. Araya dış görüntü diye fotoğraf konan amatör gece videoları zamanı böyle değildi belki önlerine geleni çekiyorlardı.Ama otopark ın geldiği nokta , hedefler diğer kanallardan çok farklı.

        1. 1- B sınıfı mpvleri saymadigimi parantez içinde belirtmistim. Bu benim subjektif görüşüm. Mercedes b, meriva, bmax gibi araçları mpv olarak görmüyorum.

          2- Listede bir tek C max Mpv testi sayılır. Bu bakımdan sözümü geri aliyorum. Mpv testi varmış otopark.com da. Bu da test aracı kıtlığı olan döneme denk geldiği için yapıldığını saniyorum.

          3- Mazda 5 ve Citroën Picasso’ da seat alhambra gibi test videosu olmayan yazi ile kerhen “gecistirilen” mpvler. Hadi Alhambra satilmayan bir model picaso bu segment de satışta başı ceken bir model. Bunlar otopark.com un mpv segmentine olan bakış açısı hakkındaki görüşlerimi destekler nitelikte. Nedense mpv olunca test videso çekmeye değer görülmüyor.

          4- 7 tane mpv videosu nerede?

          1. Hangi arabanın MPV olduğunu sizin sübjektif görüşünüz belirlemiyor.Picasso hariç tüm MPVlerin videosu var Dailymotion da izleyebilirsiniz. Otopark birkaç kişinin gönlü hoş olsun diye değil kitleler izlesin diye video çekiyor.

            1. Ben segment belirlemiyorum. B-mpv diye bir şey uydurulmuşsa otomotiv endüstrisi tarafında uydurulmustur. Hiç bir ihtiyaca cevap vermeyen bir segment mpv diye satilmasi ticari aldatmaca. Sizin patron And Çetin de öyle düşünuyordu bu yönde bir ifadesi vardı ( takipçi olmadığınız çok belli).

              Neyse özetlersek ben otopark.com da mpv testi olmadigi iddia mi geri aliyorum ancak yakın zamanda iki mpv nin test videosuz geçiştirilmesinin tesadüf olmadığı noktasindaki görüşümün arkasindayim. Keşke sizin gibi takipçi görünümü vererek site kendini savunacagina resmi ağızdan bunun böyle olmadığını söyleyebilirdi.

              Bu arada bajaj cute testi hangi kitleye hitap ediyordu hani benim gibi “birkaç” kişinin gönlünü “hoş etmek” için test videosu çekmiyor ya otopark nokta kom o bakımdan.

              1. Test videosu çekmeyi uzun metraj sinema filmi çekmek gibi göstermeye çalışarak ayda bir kaç video ile geçiştirerek iceriksizlik beceriksizligini bize yutturmaya çalışan otopark.com sitesini artık takip etmeyeceğim. Size başarılar.

                1. Otopark ta ayda 10 videodan az izlediğimi hatırlamıyorum bu da diğer tüm kanallardan daha fazla.Test çekmeyi iki cama iki kamera yapıştırmak sanmaya devam edebilirsiniz beni ilgilendirmez.Civic gibi bir arabanın bile videosu çekilmemişken bitmiş bir segmentin yasını tutmanız komik.Kimseye satamayacağınız zafira nızın videosunu çekinde izleyelim.

                  Bajaj testi hiç otomobille alakası olmayanlar tarafından bile izlendi şu an en çok izlenen otopark videoları arasında.O yukarıda verdiğiniz carviser alhambra testiyse (kimin kim olduğu belli)bir ayda anca 40 bini buldu.

                  Bu arada o arabalar halen MPV.

                  1. Sesli güldüm gece gece. Merak etme geçen sene öyle bir fiyata aldım ki 1 yil ve 20.000 km kullandiktan sonra bugün ayni fiyata satayim desem 12 saatte yok üzerine 5000 tl koyayim desem 48 saate satarim. Sen canın sıkma.

                    Neyse patronun And Çetin’e selam söyle. Aynen devam. Hadi bakim triportor tanıtımı yapmaya devam.

                    Not: o arabalar mpv mi diye patronuna sor söylesin sana.

    2. Suv’a benzetme ile ilgili olarak da düşüncem şudur evet endustrideki trend bu yönde şu anda ama bence doğru bir yaklaşım değil. Suv suvdur mpv mpvdir. Suv görünümlü mpv lahmacun tadinda pizza gibi birşey. Lahmacun istersem lahmacun yerim.

  7. Vay arkadaş. 11 lt ortalama tüketimi olan araç tavsiye ediliyor. Ben Kuga 1,5 ile sevinç narası atsam yeridir.

  8. 1.4 motor hacminde 7 kişilik benzinli makine.. Tuketim 11 litre denmiş. Millet otomatik i10 10 litre yakarken laf etmiyor. Bu makine 11 litre yakincami cok oldu.

    1. i10’nun kötü olması bu aracı iyi yapmaz. Burada herkes ben de dahil Hyundai’nin dizel ve benzinli motorlarının çok yaktığını defalarca yazdı zaten. sen kaçırmışsın oraları bence. Sadece Tucsonun turbo benzinlisi sınıf normlarında.

        1. Bu sitede 11 litre olarak test edildi Tucson. 1745 kg. 0-100 değer 9.1 saniye olan 177hp bir araç için makul ve rakipleri ile kıyaslanınca benzer değerlerde. Kıyaslamada esas olarak da bu siteyi aldığımıza göre?

  9. + Geniş iç hacim
    + Kullanışlı iç mekan, pratiklik
    + Eşya gözleri

    Bu maddelerde iyi olmayan MPV bir zahmet olmasın zaten. Türkiye gibi MPV’lere pek fazla ilgi gösterilmeyen bir ülkede bu motorla ve fiyatla hiç şansı yok, satılmış gibi görülen araçların büyük kısmı da Darüşşafaka basketbol takımı oyuncularına bedava verilen araçlar.

    1. Araç hacim ve kullanışlılik açısından gayet iyi de benzinli motorla yılda anca 10 tane satiyorsa satiyor. 2.0 tdi gelse fiyatı 180 leri bulur kim alacak? Ford Galaxy ÖTV artmadan 2012 ye kadar tek tük sattı sonra o da kalmadı.

  10. Bu segmentin en iyisi açık ara 9 kişilik Ssangyong Rodius bence.F/p noktasında özellikle.2 litre dizeli aynı paraya..
    Kıymeti bilinmeyen araçlar listesinde maalesef.

    1. Koca arabayı büyük şehirlerde nasil kullanacağız? Tüketimi nasıl karşılayacagiz? 2 litrenin vergisini herkes öder mi? Bütün bunlar ışığında böyle bir araca kaç kişinin ihtiyacı vardır ki peynir ekmek gibi satılması bekleniyor?

      1. Segment içi diyorum herhalde.Aile aracı olarak ticarilerin kullanıldığı bir ülkedeyiz,büyük araca ihtiyacı olan alıp kullanacak sonuçta.Yeni nesil 2 litre dizellerin aman aman bir yakıt tüketimi yok.Heleki kıyasladığım 1.4 benzinli vb motorların hacmine rağmen tüketimini ve performansını düşünürsek.Tek handikapı dediğiniz gibi mtv.O da 2 litre sınırında yinede.
        Ticari satışlarına bakarak amaca daha uygun olan mpvlerin daha çok satılmasını beklemekten daha doğal bir durum yok.

    2. SSANGYONG UN YAGINI BİLE DEĞİŞTİRECEK USTA YOK HERYERDE … GEÇENLERDE YAGINI BOŞALTTIRDIK YAG KOYDURDUK … USTA ANLAMADIGI İÇİN YAĞ FİLİTRESİNİN ORDAKİ VALF İ KAPALI BIRAKMIŞ (YAG BOŞALINCA VALFİN KONTROL EDİLMESİ GEREKİYOR ) ALET YAGI YUKARI BASAMAYINCA MOTOR GİTTİ … KISACASI UZAK DURUCAKSIN ELDEN AYRI MAKİNALARDAN .. HA GÜZEL Mİ GÜZEL

  11. Yorumları okudum kim ne derse desin test videosunun konulmasını istiyordum. Yinede yazı çok güzel olmuş eline sağlık Sinan Koç

  12. Bizim insanımız kangoo, doblo tarzı araçlar varken bunun gibi araçlara pek bakmaz. Anca bu tarz arabaları yazdan yaza gurbetçiler sayesinde görürüz.

  13. Sırf yorum yazabilmek için üşenmedim, kayıt oldum. Otopark.com’u uzun zamandır takip ederim. Orijinalliği ile benim ilgimi çekmişti. Sonra bu orijinalliğin üzerine bir de bilgi birikimlerini görünce tabi ki severek takip etmeye başladım. Turkish Top Gear diye ilk youtube yorumu yapan da sanırım benim uzun zaman önce. Yani ilk zamanlardan bugüne kadar takip ettiğim bir oluşum.

    Detaylı olarak başka zaman anlatırım ama ilk defa Volvo XC90 testi ile bu oluşum beni hayal kırıklığına uğrattı. Bu kadar önemli bir otomobil, bu kadar üstünkörü anlatılabilirdi. XC90’a böyle davranılmasına o kadar sinirlendim ki, gidip bütün planlamayı yapıp testi kendim çekesim geldi. Konu ‘o zaman git sen de bir video çek kardeşim!’ demek değil. Önemli olan hep el üstünde tuttuğum bir şölenin bana bunları hissettirmesiydi.

    Şimdi de ilk defa, ağız sulandıracak bir test imkanının yok edilmesi ile karşı karşıyayız. Alhambra/Sharan ile görselleştirilebilecek ve diğer araçlarla ayrıştırılabilecek o kadar çok konu var ki saymakla bitmez. Bu aracı merak eden kitlenin sorabileceği çoğu soruya bu testte cevap bulmak zor. Kaç koltukta isofix var? Elektrikli açılıp kapanan kapılarda sensör var mı? Koltuklar birbirinden bağımsız hareket edebiliyor mu? Arka koltuğa çocuk oturtmak kolay mı? Bu işi düzgün yapan yurtdışı incelemelerde elektrikli açılıp kapanan otomatik kapının çıkardığı sesin uyuyan bebek ve çocukları uyandırmasına kadar detaylara iniliyor. Yazık edilmiş bir fırsat.

    Madem bazı modeller için video çekecek vaktiniz yok (ki bu da arabayı size teslim eden şirkete hakaret gibi zaten), o zaman video ile uğraşmayan ama bu işten anlayan birilerine (Sinan’ın bilgisine ve tecrübesine lafım yok, bir aracın kullanımına yönelik olan bilgi birikiminden bahsediyorum) verin bu görevi. Güzel güzel başlıklar altında incelesin, vakit geçirsin, test aracının hakkını versin. Editörler olarak veya Otopark.com’un önyüzleri olarak siz gene düzeltmeler yapıp yayınlayın ama vakit yok bu kadar oldu demek hem aracı veren firmaya hem de bize yapılan saygısızlık.

    Bunlar benim temmenilerim ve gördüğüm eksiklikler. Gerisi size kalmış. Kalın sağlıcakla.

    1. E yani aşağı yukarı aynı şeyleri düşünuyoruz sizinle. Ama mantalite şu: Talebi olmayan bir araç /segmente test çekmekle ugrasamayiz. Bunu da kendine takipçi süsü veren bir site çalışanina tetikçilik yaparak savunuyorlar.

      Buna benzer bir konu ise Astranin led matrix farlarını da üstün körü anlatımında görmüştük. Yalandan avm garajinda statik halde bir video idi yapilabilen.

      Ben şahsen bu siteye artık para kazandirmamak için takibi birakma kararı aldım. Kendilerine başarılar dilerim.

  14. Şu araç tekrar alınıp bir video çekilse itiraz eden pek çıkmaz heralde. Eğer siteye sadece gazlayan adam giriyor diye düşünürseniz öyle düşünmeyin lütfen 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu