Haberler

Bütün otomobillerin sürat göstergeleri hatalı mı?




Öncelikle uzun yıllardır merak ettiğim ve sizlerin de merak ettiğinizi düşündüğüm, uzun tartışmalara sebep olan şu soruyu hipotez olarak buraya bırakıyorum.

Bütün araçların süratlerini gösteren km saatleri hatalı mı?

Bu sorunun cevabı son derece basit: Tabi ki hayır. Çünkü araçların hız göstergeleri genellikle yapılan hızdan daha yüksek değerleri gösterir. Bu durum dikkatli sürücüler tarafından akıllı telefonlardan veya araçların navigasyon sistemlerinden rahatça anlaşılabilir.

GPS yani uydu vasıtasıyla ölçülen hız değerlerinin aracın gösterdiğinden daha düşük olması ise birçok sürücüde kafa karışıklığı yaratmaktadır.

Günümüzde ise hız ölçerler artık tamamen elektronik olarak çalışıyor. Bu göstergeler marka ve modele bağlı olarak %2 ile %10 arasında değişen oranda daha yüksek bir değer göstermektedir. Başka bir deyişle hız göstergesi 100 km/s olarak görünürken aslında gerçek hızınız 95 km/s veya daha azdır.

Bu durumun nedenleri ise şöyle açıklanabilir.

1- Sürücüleri düşük hıza teşvik etmek için özellikle Avrupa ülkelerinde uygulanan bu uygulama ile sürücülerin yaptıklarından daha yüksek bir hıza sahip olduğu hissi verilmeye çalışılıyor.

2- Aslında bu sadece otomobil üreticilerinin uyguladığı bir uygulama değil ve devletler tarafından kanun ile çıkarılmış bir zorunluluk da diyebiliriz.

3- Ülkesine göre değişmekle beraber bu kanunlar otomobil üreticilerine genellikle %2 ile %10 arasında çok gösteren bir hata payını zorunlu tutuyorlar.

Bu uygulamanın sonucu olarak 100 km/s hız ile giden bir araç aslında 90-98 km/s aralığında bir hız ile gidiyor demektir.

Ancak günümüzde GPS araçlarının gelişmesi ve her tip cihaz içinde basit bir şekilde bulunması sonucu aracın hız göstergesine göre değil de, GPS cihazında gösterilen hıza göre yol kat eden birçok sürücü bulunuyor.

Kaynak: turkf1.com

Kaan HACIOĞLU

Otopark.com'la ilk tanıştığımda 11 yaşında bir çocuktum. Şimdi ise otomobil tutkunluğunun zirvesindeyim. Yalova Doğa Koleji'nde eğitim hayatımı sürdürüyorum. Sunum yapmayı ve babamın FD6'sını kurcalamayı severim. Her ne kadar ilk kez sürücü direksiyonuna oturduğum araç Civic olsa da ruhumda kırmızı bir Cupra yatar.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. vag’da yüzde 4 civarı. Fakat 200’de de 4 yani, yüzde 2 ye düşüyor. Fark sürekli aynı.En azından leonlarda öyle. 226 GPS iken 230 du kadran

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu