Haberler

F1 Pilotu Olmanın 8 Olumsuz Tarafı




f1

F1 pilotluğu, yapılabilecek belki de en zevkli meslekler arasında. Bakalım olumlu taraflarını açıkça görebildiğimiz bu işin eksi tarafları arasında neler var…

1- Yoğun antrenmanlar

1
Yaptıkları işin yüksek bir sorumluluğu olduğundan, psikolojik baskı ve stres de haliyle oldukça fazla oluyor. Tabi her şey ruhen buna hazırlanmakta değil, bunun bir de fiziki tarafı mevcut.

Otomobilin içindeyken 50 dereceyi bulan sıcaklık (kıyafet, ekipman vs.), kalp ritminin 150 ve üzeri rakamlar görmesi, yarış sonrası 3 kiloya yakın kilo kayıpları… Pilotlar tüm bunlara dayanmak için özel bir programa tabi tutuluyorlar.

2- Karbonhidrat, alkol ve şekerli içecekler yok

2

Diyet programına harfiyen uyan insanlar bile ara ara kaçamaklar yaparken, F1 sürücüleri bunu neredeyse hiç yapmıyorlar. Besin programları ise oldukça büyük titizlikle hazırlanıyor.

3- Basına açıklamaları ve röportajlar

3d
Aylar boyunca tüm ekiple geliştirdiğiniz stratejilerin nasıl başarısız olduğuna dair açıklamalar olsun, yaptığınız bir anlık hatanın kaybetmenize yol açması olsun, bu tarz durumları “neden?” sorusu karşısında açıklamak oldukça zor olmalı. Eh bir de sizde de yarış sonrası bunun hüznü hakimken hiçbir şey olmamış gibi davranmak, cevap vermesi zor sorulara yanıt vermek zorunda olmak, bu kötü yanları açıklayan maddelerden biri.

4- Seyahat sonrası zaman farkı sebebiyle oluşan sersemlik – Jet Lag

4i

Yapılan yarışın stresi ve yorgunluğu hala üzerinizdeyken bir de şehir şehir, ülke ülke gezmek… Saat dilimlerinden dolayı seyahat esnasında yaşanılan sersemlik ise madde 1’in gerekliliğini açıklıyor.

5- Hoşlanılmayan takım arkadaşı

5g

Pilotlar arası rekabet kaçınılmaz. Haz etmeme durumu da. Takım arkadaşınız sizden daha yavaş gittiği halde onu geçmemek zorunda olmanız, onun yaptığı bir hata yüzünden arada sizin de kaynamanız veya stratejik anlaşmazlıklar bu soğukluğu oluşturanlardan. İşin pilotlar için kötü yanıysa, gerek uçuşta gerek diğer yerlerde fazlaca o kişiyle vakit geçirmek. Tüm bunlar da hesaplanan olasılıklar arasında olduğu için bunun önlemi de yine bizi madde 1’e götürüyor.

6- Kazalar

fail2

sıyrıl da gel

F1 zorlu olduğu kadar tehlikeli de. Yüksek hızlara rağmen milimetrik korunan mesafeler ve bir anlık sıralama değişimi için yapılan riskli hareketler bazen planlanan gibi olmayıp faciaya dönüşebiliyor. Sadece sürücü hatası değil, örneğin lastik de patlayabiliyor. Böylelikle pilotlar, her yarışta yaşamla ölüm arasındaki ince çizgiyi görebiliyorlar.

Fernando Alonso’nun Mart 2016 Avustralya Grand Prix’inde yaşadığı kaza

7- Sevdiklerinizle zaman geçirememek

tumblr_n4a603uDpj1s9l8tco1_500

Avustralya’dan, Çin’e oradan Malezya’ya derken, ailenizden, sevdiklerinizden uzak kalmak, onlarla ilgili önemli bir gün, sizin yarışta olduğunuz bir tarihe denk geliyorsa o günü kaçıracak olmak oldukça üzücü olmalı.

8- Hayranlar

Sizi öte bir boyuta çıkarıp, büyük bir hayranlık besleyen bu insanlarla, her ne kadar yalnız kalmak isteseniz de, belirli bir vakit geçirmek zorundasınız, Üstüne üstlük siz her hayranı mutlu etmek isteseniz de zaman yüzünden bunu başaramayacaksınız. Ek olarak bir de madde 3’te de belirttiğimiz gibi basının da devreye girmesi bu işi zorlaştırıyor.

Gelecek listede görüşmek üzere!

onurhankocaman

Soğuk bir Şubat gününde, huysuzlandığı zaman ya bir otomobil içerisinde bulununca ya da müzik dinletilince keyiflenen bir bebek olarak dünyaya geldi. Hâlâ müzik ve otomobiller hayatında başı çekiyor. Üniversitede Uluslararası Ticaret eğitimi görürken bir yandan büyük bir aşkla müzik icra ediyor, bir yandan da otomobil kullanıyor.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Formula 1 pilotlarının en çok tükettiği içeceklerden biri Red Bull tarzı şekerli enerji içecekleri ve Hamilton gibi parti sever pilotların düzenli alkol alıyorlar. Listedeki çoğu madde(röportajlar, hayranlar, takım arkadaşları gibi) zaten sırf F1 pilotları için değil genel olarak sporcular için geçerli olan şeyler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu