Haberler

Faraday Future sahnede!




Faraday Future, üreteceği otomobili şimdiye kadar çok gizli tutmuştu. Öyle ki, üretilecek otomobil ile alakalı tek bildiğimiz aşağıda görebileceğiniz otomobil silüetiydi.

FF_Silhouette

Faraday Future’ın üreteceği otomobil üzerinde üst düzey gizlilik ile yürüttüğü çalışmalar sebebiyle henüz otomobilin neye benzediği hakkında kimsenin bir fikri yoktu. Fakat bugün, Everette Taylor isimli bir Twitter kullanıcısının yayınladığı ve Los Angeles’ta çekilmiş bir fotoğraf, Faraday Future’ın ilk otomobili hakkında ilk kez fikir sahibi olmamızı sağladı. Otomobile ilk bakışta akla gelen, Ocak ayında CES’te sunulan FFZERO1 konsept otomobiliyle alakasız bir otomobil olduğu.

Fotoğraf, ağır kamuflajlı bir crossover’a ait ve çizgileri, Faraday Future’ın daha önce yayınladığı silüete oldukça yakın. Otomobilin Faraday Future otomobili olduğunu asıl ele veren detay ise tavanın bitiminde bulunan kaporta eklemi. Bu eklemin şekli, silüetteki eklem ile birebir uyumlu.

Otomobilin Faraday Future’a ait olduğu görüşünü sağlamlaştıran bir diğer unsur ise yakın zamanda Electrek’in yayınladığı bir rapor. Bu rapora göre içinde bulunduğumuz Ağustos ayının hemen başlarında, Faraday Future’ın otonom sürüş sisteminin prototipi, Los Angeles sokaklarında test sürüşü yapıyordu. Fakat bu test sürüşünde kullanılan otomobil bir Lincoln MKZ idi.

Otomobil hakkında bir diğer dikkat çekici tasarımsal detay ise dik kesimli bagaj kapağı. Bagaj kısmında oldukça köşeli ve dik bir tasarım dili kullanan firma, bu otomobili Tesla Model X’e rakip çıkaracağa benziyor.

Tesla’ya rakip olabilmek pek de kolay değil tabii ki. Öncelikle otomobilin teknik verilerinin, sonrasında ise fiyatının Tesla’ya zorluk çıkarması durumunda bu rekabet resmiyet kazanacaktır. Henüz ne fiyatı, ne de teknik verileri hakkında herhangi bir açıklama bulunmayan otomobil ile ilgili bilinen tek şey, CES’te sergilenen FFZERO1 konseptinde kullanılan ve üretime hazır tek parça olan şasinin bu otomobilde de kullanılacağı.

1000 beygir güç üretebilen FFZERO1 konsept otomobilinin Variable Platform Architecture ismi verilen şasisi, Faraday Future otomobillerinin tümüne temel olacak. Otomobilin bu şasi sayesinde hem önden çekişe hem de arkadan itişe elverişli olması bekleniyor. Dört tekerden çekiş sistemi ise baz model üzerine getirilecek bir opsiyon olacak.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu