Haberler

Hatırlanası konsept: Mercedes-Benz NAFA




Adı: Mercedes-Benz NAFA

Duyurulduğu Tarih: 1981 yazı

Özellikleri: Önden çekiş, 1.0 litre 3 silindir 40 HP motor, dört tekerlekten manevra, otomatik şanzıman.

Neden hatırlamalıyız?

Tabi ki de cetvelle çizilmişçesine köşeli tasarımıyla değil, ama 70’lerin sonlarına doğru geleceği gören Mercedes-Benz, günümüzdeki ‘minik şehirli’ kavramının temellerini bu konseptle attı. Türkçesi ‘küçük uzunluktaki araç’ olan Nahverkehrsfahrzeug sözcüğünün kısaltması olan NAFA’yı isim olarak seçen marka, bu şekilde bizi telaffuz sorunundan kurtararak güzel de bir adım atmış. Maalesef kendisi gün yüzüne çıkamadı çünkü o dönemde markanın güvenlik standartlarını karşılamıyordu. Yıllar sonra teknoloji de gelişince, A Serisi ve ilk Smart ForTwo olarak torunlarını trafikte görebilmek mümkün olabildi.

Diğer bir deyişle, Mercedes-Benz bu projeyi uzun süre tozlu raflarda tutsa da, ileride A-Serisi’nin ilk prototipine zemin hazırladı. 2.5 metreden biraz uzun olan bu otomobil, alttaki fotoğrafta da görüldüğü üzere ortada duran Smart ForFour’un atası niteliğindeki Vision A 93 Concept’ten az daha kısa.

1981-mercedes-benz-nafa (1)

Bunun yanında kendisi Toyota iQ veya lüks türevi olan Aston Martin Cygnet’ten de kısa. Bu iki otomobilin 7.8 metrelik dönüş çapı günümüzde gayet kısa olsa da, bu minik öncünün arka tekerleklerinin de manevra yapmasıyla beraber 5.7 metrelik bir dönüş çapı var.

40 HP güç üreten 1.0 litrelik üç silindirli atmosferik motora sahip otomobilin gücü günümüzde her ne kadar komik gelse de, boyutlarını düşününce yeterli görünüyor.

Peugeot 1007 gibi sürgülü kapılara sahip olan bu otomobilin kapıları açıldığında sürücüye 1.5 metre genişliğinde bir biniş alanı açılmış oluyor. Bunun yanında şaşırtıcı şekilde otomatik katlanan aynalara da sahip olan otomobilin ‘S-Sınıfı’nın konforunu yaşatmaya’ odaklandığı da marka tarafından söyleniyor.

 

Gürkan Baştürk

1994 Bursa doğumluyum. Ege Üniversitesi'nde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği okumaktayım. Çok küçük yaşlardan beri araba tutkunuyum. Araba kullanmaya 17 yaşımda 1988 model bir Şahinde başladım, 1998 model bir Ford Fiesta ile devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. O zamanlar park sorunu bu kadar yokken bile, ileriyi bu kadar iyi düşünen bir firma. Artık şu eski yaratıcılığına ulaş Benz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu