Haberler

i3’ün menzili artıyor




BMW’nin birkaç ay önce i3’e yeni gelecek batarya güncellemesi ile 2017 yılında üretilecek i3’lerin %40 daha fazla menzile sahip olacağı yönündeki açıklamaları nihayet resmiyet kazandı. Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA), elektrikli otomobilin 2016 model yılındaki 130 kilometre olan menzilinin 2017 model yılında 184 kilometreye çıktığını onayladı.

2017 model i3’ün yeni ve güçlendirilmiş bataryası, bir öncekine nazaran daha verimli çalışarak saatte 94 amper akım üretme kapasitesine sahip. Bunun yanı sıra, otomobilde henüz EPA tarafından test edilmemiş dahili bir menzil uzatıcı opsiyonu da bulunuyor. Haziran ayında BMW tarafından yapılan menzil uzatıcı ve geliştirilmiş batarya yenilikleri açıklamasının ardından baz modelin fiyatının Amerikan pazarında 1.200 dolar artış göstererek 44.595 dolardan alıcı bulacağı belirtilmişti.

BMW, ELEKTRİKLİ OTOMOBİL SATIŞINDA ÇOK BAŞARILI İLERLİYOR

BMW’nin ürettiği elektrikli otomobillerde en büyük sorunun menzil olduğu düşünüldüğünde, menzilin arttırılması gibi önemli teknolojik faaliyetlerin, BMW’nin elektrikli otomobil satışlarına büyük bir etkide bulunacağı malum. Geçen ay ABD’de satılan BMW i3 sayısı, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %58 artmış bulunuyor. Sadece ABD ile sınırlı kalmayan bu gelişim, dünya genelinde ve özellikle Avrupa’da hedeflenenin çok üstünde seyrediyor.

Geçtiğimiz ay Hollanda ve İskandinavya’da satılan BMW 3 Serisi otomobillerinin %40’dan fazlasının 3 Serisi’nin plug-in hybrid modeli olan 330e olduğunu düşünürsek, bu muazzam satış başarısı önümüzdeki senelerde de devam edecek gibi duruyor. Green Car Congress’e göre İskandinavya’da satılan 2 Serisi otomobillerinin yarısından fazlası da plug-in hybrid olma özelliği taşıyor. BMW i3’ün ise global bazda satışı geçen yılın Temmuz ayına göre %34 artmış durumda. Elbette ki bu satışlar, Avrupa’nın bazı ülkelerinde önümüzdeki yıllarda fosil yakıtlı otomobil kullanımının yasaklanacağı göz önüne alındığında, bir önceki senenin üstüne koyarak artacak gibi görünüyor.

YENİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİL MODELLERİ YOLDA

BMW şu anda Project i20 adı verilen bir elektrikli otomobil projesi üzerinde çalışıyor. Bu proje kapsamında, 2021 yılında ileri düzey otonom tecrübe ve beceriye sahip yeni bir tam elektrikli otomobil, müşterilerin beğenisine sunulacak. Automobile’in raporuna göre söz konusu elektrikli otomobilde karbon fiber kullanımı oldukça yaygın olacak, önceki modeller gibi sadece model iskeletiyle sınırlı kalmayacak. Bu modelin ise belirli güç ünitesi opsiyonları olacak. 136 – 247 beygir aralığında farklı motor seçenekleriyle gelecek otomobil, 2025 yılında tamamen otonom olacak. Bunun yanı sıra, i3 ve i8 de 2022’de gelecek güncellenmiş modeller tarafından tahtından edilecek.

 

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

4 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu