Haberler

Tesla Model S Artık Dünyanın En Hızlı Otomobili




Elon Musk 23 Ağustos Salı sabahı attığı tweet ile ilerleyen saatlerde yeni bir ürün tanıtacaklarını belirtmiş, bu haber sonrasında da Tesla stokları yüzde 4’e yakın değer kazanmıştı.

Tesla’nın ne tanıtacağı büyük merak konusuydu. Bazı Tesla Fanları Autopilot 2.0 yani Tesla’nın otopilot donanımının yeni sensörler ve gelişmiş özelliklerle yenilenmiş versiyonunu beklerken, bazıları da birkaç ay önce bilgileri sızmış olan 100kWh’lık Modellerin tanıtılacağını öngörüyordu.

100kWh’lık modelin dedikoduları bundan birkaç ay önce Tesla’nın araç içi bilgisayar sisteminin kodlarında “100” kod adlı modellerin ortaya çıkması ile başlamıştı. Aylar sonra Model S ve Model X’te sunulmak üzere 100kWh’lık büyük pil resmi açıklama ile tanıtıldı. Önce “P” kodlu performans modelleri ile gelecek olan “P100D” Model S ve Model X’ler beraberinde performans ve menzil gelişmeleri sunuyor.

2016-Tesla-Model-S-P90D-front-three-quarter-

Tesla’ya göre Model S P100D, Porsche 918’in 2.2 saniyelik ve LaFerrari’nin 2.4 Saniyelik 0-60mph* sürelerinin ardından 2.5 saniyelik 0-60mph hızlanma süresi ile dünyanın bugüne kadar ki en hızlı** üçüncü seri üretim otomobili olma ünvanına sahip. Tesla bu başarıya bir spor arabayla değil, içinde beş yetişkin ve iki çocuk taşıyabilen tam boyutlu bir aile sedanıyla ulaşmış olduklarına de parmak basıyor.

 

Tesla’yı dünya üçüncüsü olmak kesmemiş olsa gerek, bir detaya daha dikkat çekiyor: Tesla, Porsche 918 ve Ferrari LaFerrari’nin sınırlı sayıda üretilmiş ve milyon dolar değerindeki araçlar olduğunu belirtip şu an yenisinin satılmadığını hatırlatıyor. Bu da Model S P100D’yi şu an üreticisi tarafından hala satılan dünyanın en hızlı üretim otomobili tahtına oturtmuş oluyor.

tesla-model-x-electric-suv-1

100kWh pilin en çok ilgi çeken özelliği hızlanması olsa da getirdiği artılar sadece performansla sınırlı değil. Yapılan açıklamaya göre P100D donanımlı Model S’ler 90D modelindeki 295 millik menzil değerini P100D ile 315 mile çıkarıyor. Bu da onu Tesla’nın en uzun menzilli otomobili yapmakla kalmıyor, aynı zamanda bugüne kadar 300 mil barajını aşan ilk elektrikli otomobil olarak onu gelmiş geçmiş en uzun menzilli elektrik otomobil yapıyor.

P100D donanımlı Model X de dünyanın en hızlı SUV’u rekorunu geliştirerek korumaya devam ediyor. Yeni pil ile 0-60mph hızlanmasını 2.9 saniyeye indiren Model X menzilini de 290 mile çıkarıyor.

Teknik Veriler :

Model S P100D Ludicrous mode

  • Menzil: 315 mil (EPA) / 613 km (NEDC)***
  • 0-60mph : 2.5 saniye
  • Fiyat: $134,500

Model X P100D Ludicrous Mode

  • Menzil: 289 mil (EPA) / 542 km (NEDC)
  • 0-60mph: 2.9 saniye
  • Fiyat: $135,500

Her geçen gün elektrikli otomobillerin otomobil dünyasını ele geçirişini izliyoruz. Bu konuda sizin düşünceleriniz neler? Yorumunuzu bırakmayı unutmayın!

 

* Motor Trend hızlanma testi baz alınarak verilen sonuçlar. 60mph ile 100kmh arasında küçük bir fark söz konusu.

** Yazı boyunca bolca kullandığım en hızlı ifadesi otomobillerin 0-60mph hızlanmasını temsil etmektedir.

*** EPA ile NEDC arasındaki fark: EPA Amerikan kurallarına göre menzil ölçümü, NEDC de Avrupa kurallarına göre yapılan menzil ölçümü. Gerçekçi olan veriler EPA’nın verileri. NEDC verileri fazla iyimser sonuçlar ortaya koyuyor. Tesla da Avrupalı rakiplerinin aslında gerçek olmayan menzil değerlerinden bıkmış olsa gerek ki tanıtımda ikisini beraber belirtmeye karar vermiş.

Arda Celik

Çanakkaleliyim, İstanbulda yaşıyorum. Otomobil sevdam nerde ne zaman başlamış bilmesem de kendimi bildim bileli otomobillere aşığım. Alfa Romeo, Porsche ve Volvo en sevdiğim firmalar. WEC yarışlarını takip ediyorum. Otopark.com'u uzun süre takip ettikten sonra bir yardım eli de ben uzatayım diyerek giriştiğim bu macerada, umarım beraber güzel işlere imza atacağız.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Tesla yürü be kim tutar seni, 0-100 hızlanması 2,5 saniye, sollamalarda 1,5 saniye. Ferrariler mclarenler hep yalan oldu 🙂

  2. hayır o değil adamlar iki üç sene içinde gerçek bir supercar için çalıştıklarını da söylediler..

    yani bu model daha onlar için işin çok başı.. ben birkaç sene içinde hız limiti kaldırılmış bir model s ile hız denemesi prejesi olduğunu da duydum.. şu an 250 kilometrede limitli ama gerçekte kimse bu arabanın son süratini bilmiyor..

    150 kwh baterili 1000 hp üstü bir s modelini zaten isteseler önümüzdeki aya yapar koyarlar.. gittikleri yer çok korkutucu..

    çok yakın gelecekte (5 sene içinde) fosil yakıtlı araba falan almaz artık kimse..

  3. porche 918 0-100 fabrika verileri 2.6 saniye 0-60 mph(0-96) 2.2 olması car and driver ın uydurması 2.6 nere 2.2 nere çok büyük fark 2.2 olsa porche keriz mi sitesinde 2.6 yazsın. 0-96 da olsa olsa 2.5 falan olaur

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu