Köşe Yazıları

Türkiye’deki 5 değerli klasik otomobil müzesi




Yaz döneminin yavaş yavaş biterek yerine artık sonbaharı bıraktığı şu dönemlerde iyi bir otomobil müzesi gezisi pek de fena olmaz diye düşündüm. Hepimiz az çok otomobil müzelerini biliriz, bazılarımız onları gezmiş, bazılarımız ise sadece internet üzerinden videolarına veya fotoğraflarına bakmışızdır muhakkak. Bu yazımda az da olsa Türkiye’deki otomobil müzeleri hakkında bilgi ve fotoğraflar paylaşacağım. Bu güne kadar ancak üç müzeyi (Key Museum, Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Devrim Arabaları Müzesi) gezebilmiş olsam da, en çok beğendiğim müze İzmir-Torbalı’daki “Key Museum” oldu ve arşivimde sadece bu müzenin fotoğraflarını bulabildim diyerek yazıma başlıyorum…

Key Museum

Key Museum, E. Özgörkey Grubu İcra Kurulu Başkanı Murat Özgörkey ile İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Selim Özgörkey’in koleksiyonerlik ruhundan doğdu. 7.000 metrekare alana kurulu olan müzede, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından 2001 yılından beri titizlikle bir araya getirilen parçalarla oluşmuş farklı koleksiyonlar sergileniyor. Müzede sizleri 1886 yılında üretilen ilk otomobilden bugüne otomobil dünyasının 100 yılı aşkın görkemli hikayesini anlatan 130 otomobil, 19.YY’ın sonlarından yakın geçmişimize kadar üretilmiş 40 motosiklet, 1:8, 1:12 ve 1:18 ölçeklerinde 2550 adet model otomobil, antik Mısır’a kadar uzanan tarihiyle, 1900’lerin en prestijli otomobil aksesuarı maskotlardan oluşan 300 parçalık geniş bir koleksiyon, 20. yüzyılın en önemli moda sembollerinden 39 farklı eşarp, 1900’lü yılların başlarından itibaren benzin istasyonlarında kullanılmış orijinal ekipmanlar sizleri bekliyor olacak. Benim de ziyaret edebildiğim bu müzede o kadar çok şey var ki, tüm gününüzü bu müzeye ayırmanızı tavsiye ederim.

Müze Adresi: Çapak Mah. Özgörkey Cad. No:5 Torbalı / İZMİR

Telefon: 0232 850 35 35

Web: keymuseum.com

Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi ve salı günleri hariç haftanın diğer günleri 10.00-17.00 arası ziyarete açıktır.

Ücret: Tam bilet 20 TL, öğrenci 10 TL

 

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Bursa’da tekerleğin at arabasından otomobile gelişimini sergileyen bir müzedir. Bursa’da bir mezarda bulunan ve daha önce Bursa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmekte olan 2600 yıllık bir savaş arabası müzede sergilenen en önemli eserlerdendir. Türkiye’nin çeşitli illerinden seçilerek bir araya getirilen kağnılar, at ve öküz arabaları, top arabaları, ot arabası, odun arabası gibi pek çok araba, panyolar, çarklılar, yarım esebey, Briçka gibi tarihi arabalar çok ince işlemlerden geçirilerek restore edildikten ve sınıflandırıldıktan sonra sergilenmektedir. Müzede Tofaş üretimi 10 otomobil de yer almaktadır. Hemde bu otomobiller gerçekten bakılası türden!

Müze Adresi: Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi Umurbey Mah.Kapıcı Sok.Yıldırım /BURSA

Telefon: 0224 329 39 41

Web: tofasanadoluarabalarimuzesi.com

Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi günleri kapalı olup, diğer günler 10.00-17.00 arası ziyarete açıktır.

Ücret: Bedelsiz.

 

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi

2 bin metrekarelik alana sahip müzede 1920-1970 arası döneme ait 60’ın üzerinde otomobil sergileniyor. Türkiye’deki sayılı klasik otomobil müzelerinden olan Ural Ataman müzesi, aynı zamanda davetler, toplantılar, yaş günleri, özel yemekler ve düğünler için eşsiz bir mekan. Müzenin içinde otomobillerin yanı sıra, o döneme ait aksesuarlar, reklam panoları, jant kapakları, dönemin benzin pompaları ve 50 ve 60’ların Amerika’sından bilinen “diner” denilen fast-food restoranların bar bölümü birebir kopya edilmiş. Bunların yanı sıra içersinde, müzeye gelemeyen veya hediye almak isteyeceğiniz kişiler için ufak bir hediyelik eşya mağazası bulunmakta.

Müze Adresi: Nuripaşa Cad. No:107 Ferahevler Tarabya/Sariyer/İSTANBUL

Telefon: 0212 299 45 39

Web: atamanmuseum.com/tr/

Ziyaret Gün ve Saatleri: Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri saat 11:00-18:00 arası ziyarete açıktır.

Ücret: Tam 10TL, Öğrenci 5TL

 

Mehmet Arsay Otomobil Müzesi

Dünyanın dört bir yanından getirilen yüz binlerce liralık klasik otomobiller Mehmet Arsay otomobil müzesinde sergileniyor. Müzede sergilenen otomobillerin büyük çoğunluğunu günlük hayatta da kullanan Mehmet Arsay’ın oğlu Cengiz Arsay, müzede bir çok önemli klasik otomobile yer vermiş.

Müze Adresi: Atatürk Mah. İkitelli Cad. No.178 Halkalı/İSTANBUL

Telefon: 0212 548 40 00

Web: klasikotomobilmuzesi.org/

Ziyaret Gün ve Saatleri: Cumartesi ve Pazar günleri saat 09.00-16.00 arası açık olup diğer günler ziyarete kapalıdır.

Ücret: Bedelsiz.

 

Rahmi M.Koç Müzesi

Rahmi M.Koç Müzesi Türkiyede gezilecek önemli müzelerden biri. İlk iş dünyası için tasarlanmış müze olan Rahmi M.Koç Müzesi 1994 yılında zincir ve demir üretimi yapan yer anlamına gelen “Lengerhane” binasında kurulmuştur. Yaklaşık 27.000 metrekare olan müze, “Hasköy tersanesi” ve “açık hava” kısmından oluşmaktadır. Müzede klasik otomobillerin yanı sıra askeri uçaklar, gemi, tramvay gibi araçlarda bulunmaktadır. Ayrıca çocuklar içinde bir bölüm olduğunu söylemek isterim.

Müze Adresi:Piri Paşa Mah. Hasköy Cad. No.5 Beyoğlu/İSTANBUL

Telefon: 0212 369 66 00

Web:  www.rmk-museum.org.tr

Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi günleri kapalı olup, Salı- Cuma günleri 10.00-17.00 arası, hafta sonları ise 10.00-18.00 arası ziyarete açıktır.

Ücret: Yetişkin 15TL, öğrenci 6 TL

 

 

 

ANIL BULUT

Trakya Üniversitesinde Mak Müh okumaktayım.1997'de arka koltukta dikilerek babamı gözlemlemek, ne olduğunu anlamakla başladı bu tutku.Şimdilerde ise kendi aracım olan Opel Corsa ile şoför koltuğunda devam ediyor:)

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Koskoca ülke nin Başkenti nde araba ile ilgili en ufak bir şey yok.Şöyle bir pazar gidelim gezelim ama yok arkadaş yok.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu