FeaturedTestler

Anka Kuşu | Suzuki SV650A




  • Motor: 645 cc, 2 silindirli V-twin
  • Güç: 76 HP 
  • Tork: 64 Nm 
  • 0-100 km/s: Henüz belirtilmedi
  • Son hız: 220 km/s
  • Test tüketimi: Ortalama 6 litre/100 km
  • Ağırlık: 197 kg (ıslak)
  • Depo hacmi:13.8 litre
  • Fiyat: 27.450 TL

Artılar:

+Sele yüksekliği
+Vites geçişleri
+Konfor

Eksiler:

Ön süspansiyon
Sele altı

1990’ların sonlarına doğru üretilen motosikletler, günümüzdeki “şeytan icadı” söylemini haklı çıkartacak kadar tehlikeliydiler. Suzuki o dönem SV650 ile orta segmentte iyi bir başlangıç motoruydu, ama maalesef ülkemizde yeteri kadar ilgi görmedi, çünkü o dönem dört silindirli yarış motosikleti furyası ortalığı kasıp kavuruyordu. Günümüzde bir çok kişinin ailesinin motosiklete izin vermemesinin nedenlerinden birini de ben buna bağlıyorum. Çok şükür artık markalar düşük hacimli ya da biraz daha kullanımı kolay motosikletler üretmeye başladılar, insanlar bilinçlendi ve yeni nesil artık motosikletin trafiğe çok keyifli bir alternatif olduğunun farkında.

suzuki-sv650a-16 suzuki-sv650a-15

Evet, son dönemlerde düşük hacimli “başlangıç” motosikletleri piyasada epey mevcuttu fakat orta segmentte halen çok fazla bir seçenek yoktu. Yamaha MT07 ile bu açığı çok güzel doldurmuş olsa gerek ki, diğer markalar da bu konuda harekete geçti ve Suzuki de sonunda suskunluğunu SV650A ile bozdu.

suzuki-sv650a-18

Tasarım olarak baktığımızda Suzuki çizgisini hiç bozmamış ve eski SV650’ye benzer bir tasarımla karşımızda. Benim 2004 model Ducati Monster’ımla aynı kafa farına sahip olması sanırım motora hemen ısınmama neden oldu. Eğer “naked” tarzda motosikletlerden hoşlanıyorsanız -hele ki benim gibi bir Monster sahibiyseniz- SV650’ye ilk bindiğinizde muhtemelen her şey çok yerli yerinde hissettirecektir. Segmentinde en alçak sele yüksekliğine sahip (785mm) ve bu özellikle şehir içinde ve trafikte motosiklete hakim olma konusunda büyük kolaylık sağlıyor. Buna ek olarak “Düşük devir asistanı” özelliği ile de sıkışık trafikte yüksek hacimli bir motosiklet olduğunu hissettirmiyor ki gidon turunun da buna katkısı büyük. Bu sistem debriyajı yavaşça bıraktığınızda motorun devrini biraz arttırarak gaz vermeden ilerlemenizi sağlıyor. Motoru çalıştırmak istediğinizde ise sizi “Kolay çalıştırma sistemi” karşılıyor. Ducatist’lerin alışık olduğu bu sistem marş düğmesine bastığınız anda motor çalışana kadar marş motorunu döndürmeye devam ediyor.

Otomotiv sektörü otonom sürüşe doğru ilerlerken motosiklette de insan artık bu tarz sürüş asistanlarına özenmiyor değil. Elbette çekiş kontrolü, tek teker önleme gibi sistemler mevcut fakat bu sistemlere sahip motosikletlerin fiyatları henüz halka inmedi, umarım bu tarz sistemleri ilerleyen dönemlerde daha sık görürüz.

suzuki-sv650a-19 suzuki-sv650a-17

Yeni SV650 649cc dört zamanlı 90 derece konumlandırılmış L-twin -gerçi Suzuki V-twin demiş- sıvı soğutmalı bir motor bloğuna sahip. Suzuki eski SV650’ye göre yeni SV650’nin motor bloğunda 60 farklı değişimde bulunmuş ve bu değişikler ile daha az yakıt tüketerek daha fazla gücü euro 4 emisyon standartlarına da uygun halde sunuyor. 13.8 litre deposu ile şehir içi karışık kullanımda 5lt civarlarında bir yakıt tüketimine sahip bu yeni motor, 8500 devirde verdiği 75bg güce göre gayet cep dostu gözüküyor. Motor 2000 devirden itibaren size bu gücü fazlasıyla hissettiriyor, 5000 devir civarı verdiği ilk torku 8500 devir civarında tazeliyor. Agresif, tatlı-sert bir yapısı var ve 8500 devirde gelen ikinci tork, ‘acaba bu motosiklet pistte neler yapar?’ sorusunu akla getiriyor. Elinizin altında her devirde bulunan bu tork, özellikle İstanbul trafiğinde tehlikeli bir takım durumlardan kaçma veya uzun yolda sollama konusunda size güven sağlıyor. Düşük devir asistanı sayesinde de sakin bir sürüş istediğiniz takdirde gayet konforlu bir yolculuk mümkün.

Önde 41mm teleskopik ayarlanamaz, arkada ise geleneksel yedi seviyeli geri sekme ayarına sahip süspansiyon mevcut. Rakibi MT07’den biraz daha sert süspansiyonlara sahip fakat şehir içinde gayet yaşanılabilir düzeyde. Normal şartlarda şasi, süspansiyonlar ve frenler gayet güzel çalışıyor fakat agresif sürüşte ön süspansiyonun salınımı özellikle yokuş aşağı virajlarda çizginizi dışarı doğru açmaya meyilli, ki bu pek de hoş bir durum değil. Biraz daha sert bir ön çatal beklerdim açıkçası. Beş kollu alüminyum jantların üzerinde önde iki adet 290mm disk ve çift pistonlu Nissin kaliperlere, arkada 240mm tek disk ve tek pistonlu kaliper eşlik ediyor. SV650’nin frenleri, test motorunda olduğu gibi ABS opsiyonuyla alınırsa gayet yeterli.

suzuki-sv650a-8

Sonuç olarak 27.000TL civarında bir bütçeniz varsa ve orta segmentte karakter sahibi, parça kalitesi iyi; hem pistte gazlamaya, hem şehir içi ulaşıma, hem de uzun yolculuklara elverişli bir motosiklet arıyorsanız Suzuki SV650A tam size göre.

 

suzuki-sv650a-2

Utku Demir

Hayatım boyunca biyografi yazma olayını hiç beceremedim, kendini anlat diyenlere de hep bi tanısan seversin aslında dedim, harbi bak bi tanısan seversin yani.

İlgili Makaleler

29 Yorum

  1. güzel bir test olmuş eline sağlık. herkesin tasarım olarak supersport motorları seçmesine rağmen böyle çıplak motorlar daha dikkatimi çekiyor benim. ilerde ducati diavel incelemesi olursa güzel olur.

    1. Naked seviyorum demişsin, Ducati Diavel istemişsin. Bu ne perhis, bu ne lahana turşusu hocam 😀

      1. Adam naked ile ducati diavel arasındaki farkı ne bilsin. Ben bile dün öğrendim Naked ne oluyor 🙂 Bende bu çıplak motorları hep aynı klasman sanırdım.

    2. Çok teşekkürler 🙂 Geçen Korlas’la test motoru için görüşmeye gittiğimde bir x-diavel gözüme kestirdim fakat maalesef teste çıkartmıyorlar :/

    1. Yapabildiklerine bakıldığı takdirde aslında çok da pahalı sayılmaz. Uzun yola geliyor, piste çıkıyor, şehir içinde ulaşım için kullanılabiliyor ve 0-100’ü 4sn civarlarında -Motosiklet yeni olduğundan kaynaklı net bir 0-100 verisi yok- ki bu kadar özelliği bir arada barındıran 27.000tl civarında alabileceğiniz sıfır araba var mıdır? 🙂

  2. Bu motorlar neden bukadar fazla yakıyor biti açıklayabilirmi, 1400 kilo 1.4 turbo benzinli araçlar o kiloya rağmen 6 litre yakıyor, yani motor sonuçta yaksana 3 litre, yani motorsikletlerin motorları nedne bukadar gelişmiş değil

    1. yüksek devir çevirerek kullanıyorsun çünkü hocam. araba gibi 2000-3000 devirde vites atmıyorsun.

  3. Sen Utku-Tugra ikilisinden 10 kat daha iyi ve ciddi anlatıyorsun 🙂 Senin ciddi anlatımında bıyık altı espirilerin bam başka tat veriyor. Motor ecuk ucuz olsa tadından yenmezmiş.

  4. Utku eline sağlık keşke otomobil testleri de dış görüntü bakımından bu kadar zengin olsa ve performanslı sürüş kısmı biraz daha fazla olsa iyi olurdu.

    1. Son bir kaç ayda otomobil testlerinin görüntü bakımından geldiği noktanın azımsanamayacağını düşünüyorum ki gelen yorumlar da bunu gösteriyor. 🙂 Her çekimde elimden geldiğince bir şeyler katmaya çalışıyorum. Bir kaç aya tam oturmuş bir konsept olacak gibi gözüküyor(Çekim konusunda). Hareket konusu arabada maalesef göstermesi biraz daha zor ki her arabada da hareket olmaz tabi 🙂

  5. utku bi iron 883 bulupta test etsen ne güzel olur, hayalimdeki motor , ileride otomobile ayırmayı planladığım bütçeyi motora vermeyi düşündürttü bana

    1. Valla geçen bizim Ferhat(Motosiklet Günlüğü) aldı, bi iki gün kaçırabilirsem çekebiliriz öyle bir şey 🙂

  6. Dün akşam mesai bitimi sonrası birinci köprüden geçme gafletinde bulundum. Köprü 3 şeritten 2 şeride düşmüştü. şeridin bir tanesi gelen tarafa ayrılmıştı. Kalan iki şeridden sadece 1 tanesinde doğru düzgün araba yürürken, yolun denize bakan şeridinde vın vın motorcular sürüyle geçiyordu. Tek şeride 2 3 motor yan yan akarken kendi kendime "Vaay be" dedim. Ben yaklaşık 4 senedir mesai saatinde köprüden geçmedim. 4 senede neler değişmiş abi.

  7. istanbul demiş ki:

    Dün akşam mesai bitimi sonrası birinci köprüden geçme gafletinde bulundum. Köprü 3 şeritten 2 şeride düşmüştü. şeridin bir tanesi gelen tarafa ayrılmıştı. Kalan iki şeridden sadece 1 tanesinde doğru düzgün araba yürürken, yolun denize bakan şeridinde vın vın motorcular sürüyle geçiyordu. Tek şeride 2 3 motor yan yan akarken kendi kendime "Vaay be" dedim. Ben yaklaşık 4 senedir mesai saatinde köprüden geçmedim. 4 senede neler değişmiş abi.Hepsini görüntüle…

    Son dönemde özellikle son bir iki yılda motosiklet kullanıcıları bir hayli arttı. Arabayla düzenli olarak köprü geçiyorsanız zaten bir takım psikolojik problemler çıkartır 🙂 Benim de baya bir arkadaşım köprü trafiği yüzünden motosiklete başladı ki artık köprülerde sağda motosiklet trafiği bile oluyor 🙂

  8. kaanc5 demiş ki:

    Güzel araç ama üstüne biraz daha koyarsan Superb de düşünülebilir.Hepsini görüntüle…

    Aslında hem superb hem sv650 bile düşünülebilir bence

  9. Utku reis alınır mı?Babam emektarı satmayı düşünüyor da:)Aslında Kawasaki Versys 650 düşünüyor da.Bunu da beğendi.Bakacağız.

  10. DuzboruDownpipe demiş ki:

    Utku reis alınır mı?Babam emektarı satmayı düşünüyor da:)Aslında Kawasaki Versys 650 düşünüyor da.Bunu da beğendi.Bakacağız.Hepsini görüntüle…

    Valla Versys'da bir başka 🙂 Şehir içi ağırlıklı düşünülüyorsa Sv650 biraz daha rahat ettirir

  11. Şehir içi arada uzun yol:)Seneye yazın alacağız inşallah.

  12. DuzboruDownpipe demiş ki:

    Şehir içi arada uzun yol:)Seneye yazın alacağız inşallah.Hepsini görüntüle…

    İkisine de binip bir denemekte fayda var ama ben Sv650 alırdım heralde

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu