Dikkat ÇekenlerHaberler

Daha Az Yakıt İçin 7 Tavsiye




 

Gerek sürüş öncesinde, gerek sonrasında yapabileceğiniz küçük ama etkili yöntemler ile yakıt ekonomisi sağlayabilirsiniz.

Şişkin Olsun!

Daha önce de değindiğimiz gibi Lastik Bansınçları birçok konu üzerinde önemli bir yere sahip. Şüphesiz ki yakıt tasarrufu da onlardan biri. Araştırmalara göre otomobilnizi  uygun lastik basınçları ile kullanmak %3.3’e kadar yakıt tasarrufu sağlıyor.  Bununla beraber düşük lastik basıncının %5-6’lara varan yakıt kayıplarına da neden olduğu gözlenmiş.

wear_patterns

Üreticinizin verdiği lastik basınçları değerleri arasında en yüksek olanı seçmelisiniz. Böylece yol direnciniz azalacak ve yakıt ekonomisi sağlayacaksınız. Bu ayarlamaların da lastiğiniz soğukken yapmanız gerektiğini hatırlatalım. Bu bilgilere ek olarak seçeceğiniz lastik türü de yakıt ekonomisini etkilemekte.

Doğru Motor Yağı Kullanımı

Amerika’da yapılan araştırmalara göre Aracınıza Uygun Motor Yağı Kullanmak motorunuzun sağlığını korumak ile birlikte %2’ye kadar yakıt tasarrufu da sağlıyor. Daha kolay yağlanan pistonlar sayesinde daha az enerji ihtiyacı ortaya çıkıyor.

blog-motor-yagi

( Bkz. Motor Yağımı Nasıl Seçmeliyim ?  )

Oksijen Şart

Yıpranmış bir Hava Filitresi, oksijenin yeterince motorunuza girmesini engeller. Bu da hem performans hem yakıt ekonomisine olumsuz olarak yansır. Düzenli aralıklar ile hava filitrenizi temizletmek ya da değiştirmek size fayda sağlıyacaktır.

( Bkz. Hava Filitresi nasıl temizlenir ? )

kirli-hava-filtresi-2
Bakım İhmale Gelmez

Carcare’in paylaştığı bilgilere göre Otomobilnizin Bakımlarını Aksatmamak yakıt tasarrufuna doğrudan etki ediyor. Bakımları düzenli yapılmış araçlar ortalama %4 yakıt tasarrufu sağlıyor. Bununla beraber oksijen sensörü gibi otomobilnizin önemli parçalarında olan arızalar bu rakamı %40’lara kadar çıkartabiliyor.

( Bkz. Oksijen Sensörü nedir ? )

qlvsmxpguk420201610171_ya-bakimi

50 Liralık Alayım

Tahmin edebileceğiniz üzere ağırlık yakıt ekonomisi üzerinde gözlemleyebileceğiniz en somut faktörlerden. Otomobilinizin deposunu tek seferde doldurmak size ciddi bir ağırlık getirecektir. Daha küçük miktarlarda benzin almanız size ağırlık tassarufu ile beraber yakıt ekonomisi sağlar.

36300

Gereksiz Eşyalar

Bir önceki maddede değindiğiniz gibi ağırlık bizim düşmanımız. Bagajınızda size gereksiz ağırlık getiren şeyleri taşımaktan kaçının. Kullanılmayan sandalyeler gibi eşyalarınızı otomobilinizde tutmamanız size tasarruf getirecektir.

seyahat-bagaj

Eğitim Şart!

Sürüş teknikleri belkide size yakıt ekonomisi konusunda en çok yardım edecek unsur. Trafikten kaçınmak, ani hızlanmalar ve frenlemeler yapmamak, mümkün olduğunca az freni kullanmak, doğru vites ve hızda ilerlemek gibi maddeler sizin sürüş karakterinizi belirliyor.
red_light


Devir ekonomi devri. Ufak ufak kısmak şart.

Siz de bizimle yakıt ekonomisi sağladığınız yöntemleri paylaşmayı unutmayın !

Kaynaklar
Carcare.org
Fueleconomy.gov

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Öncelikle çok yararlı bir paylaşım olmuş teşekkürler fakat en yararlı hale getirmek daha doğru olur diye düşünüyorum. “50 Liralık Alayım” maddesi yanlış (kendi bildiğim kadarıyla konuşuyorum). Aracın deposunu fullemek belki ağırlık olarak bir dezavantaj yaratabilir fakat tasarruf açısından kesinlikle avantaj. Bunun belirli başlı sebepleri vardı tam emin olamadığım için yazmayı doğru bulmuyorum, bu madde tekrardan araştırılmalı

    1. Merhaba,

      Öncelikle iyi dilekleriniz için teşekkürler. Kendi adıma şöyle bir açıklama yapayım. 50 lira örneğini vermemin bir sebebi vardı. Ortalama bir aracın deposunun 200 lira civarında dolduğunu düşündüğümüzde ( Biliyorum daha fazla ) bunun 1/4’ü 50 lira ediyor. Genel olarak yabancı kaynaklarda da da deponun içinde min. 1/4 oranında yakıt tutmanız öneriliyor. Bunun amacı yakıt pompasın bozulmasını yada enjektörlerin benzinin tortusundan etkilenmesini önlemek. Sonuç olarak söylemek istediğim deponun dibine kadar kullanılıp ” 50 lira” alınması değil, yakıt kritik seviyeye gelmeden ”50 lira” alınmasıdır. Böylece aracınıza zarar vermeden ağırlıktan kar edebilirsiniz.

      Kaynak 1: http://www.clark.com/low-gas-tank-can-be-costly
      Kaynak 2 : http://www.creditinfocenter.com/wordpress/2008/07/24/increase-mileage-gas-tank-full-or-half-empty/

    2. Mantıken sürekli gittiğiniz benzinlik bulunduğunuz yere sapa bir yerde ise gidip gelmek için daha fazla yakarsınız 🙂

  2. Kim nederse desin, en önemli ekonomi faktorü sürücünün kendine hakim olmasıdır. Sen ayağına gaz pedalına hakim olmadıktan sonra ekonomi lastik basıncı ile olmaz. Ben kredi kartı hesap ekstrelerine bakarak kendimi motive ediyorum.
    Ayrıca arabanı çok iyi tanımalısın. Ben kendi arabamı 3000 devir dakika çevirirken saate 5 litre yakıt tükettiğini biliyorum. Arabamın 4ncü vitesde sahil yolunda 2500 devir ile yürürken, 5nci vitesde 2000 devir ile yürükende daha az yaktığınıda biliyorum. Yani Araba 2000 devir çevirip 5nci vitesde yürümesi çok daha fazla yakıt yakıt masrafına sebeb olduğunu ölçmüş bir bilinçli tüketiciyim. Tabi bunlar en basit şeyler. daha bir sürü daha var böyle. Bence yakıt ekonomisinin %65 i bu bilgileri öğrenerek sağlanır.

  3. Gideceğiniz yerin örneğin 2-3 km öncesinde bir yere park edin ve yürüyün. Hem spor yapmış olursunuz, hem de tasarruf etmiş olursunuz. Hayatı ve insanları gözlemlemek de bonus olur.

  4. Mazot olmuş 4.10 neyin tassarufu zaten 3-4 ay sonra 5 tl den alacaz.Kısacası araba artik lüksden ultraluks e terfi edecek.Parasi olan binecek parasi olmayan bakacak.Ve alkişlamaya devam edecekler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu