Haberler

Google’ın otonom otomobili kazaya karıştı




Geçtiğimiz Cuma günü, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir kaza meydana geldi. Kazaya karışan araçlardan biri, Google’ın yönettiği otonom otomobillerden olan bir Lexus RX 450h idi. Gözlem ve raporlar neticesinde Google’ın otonom otomobilinin herhangi bir hatası olmadığı belirlendi. Otomobilde bulunan bir adet yolcu ise kazayı yara almadan atlattı.

Otomobilin karıştığı kazanın sebebinin, kırmızı ışıkta geçen bir minibüsün, otonom otomobile yolcu tarafından çarpması olduğu doğrulandı. Google ise kaza esnasında otomobilin otonom modda olduğunu açıkladı. Rapora göre, otomobilin içinde bulunan yolcu, kazanın artık kaçınılmaz olduğunu farkettiğinde frenlere bir hamle yaptı ancak geç kalınmış bu hamle kazayı önleyemedi. Kayda değer bir hasar alan otomobil, çekici yardımıyla olay yerinden kaldırıldı.

Bu, Google’ın otonom otomobillerinin karıştığı ilk kaza değildi ancak en ciddi olanıydı. Google, yaptığı açıklamada ABD’de her gün binlerce kaza meydana geldiğini ve kırmızı ışık ihlalinin bu kazalarda en önemli rolü oynadığına değindi. İnsan kaynaklı kaza oranının %94 olduğuna değinen Google, bu sebepten yolları daha güvenli hale getirecek olan otonom sürüşe büyük önem verdiklerini belirtti.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. "Bir adet yolcu." Otomobil harap oldu? 🙂 Harap. Hayır bir de gerekli gereksiz her şeyi kalın şekilde yazmak da nedir? Bir de haber gazetede yayımlanmadığı bir internet sitesinde yayınlandığı için "geçtiğimiz Cuma" ifadesi abes. Haberin dili de oturmamış. Haberleri "bir adet" editör kontrol edemez mi acaba? Daha çok yolumuz var. Çok.

    1. Merhaba, Haberleri giren tüm editörler, haberleri dikkatlice kontrol ederek yayına alıyor. Değerli yorumunuz ve eleştiriniz için teşekkürler.

  2. Aslında otonom sürüşün, adaptif cruise control ve otomatik direksiyon kontrolü birleşiminin de ötesine geçmesi gerekiyor. İnsanın dikkatinin dağıldığı, fark edemediği, yaratılışı gereği kusurlara açık olan davranış yapısını, gelişmiş elektronik sistemler ve algılayıcılar vasıtasıyla biraz daha fazla tolere etmesi gerektiğini düşünüyorum. Günümüz teknolojisinde otonom sürüş çok çaylak ve yeni bir seviyede. İleri ki yıllarda her kavşakta, yolların hemen her bölgesinde gelişmiş sensörlü kamera ve algılayıcılarla iletişim halinde olabilen otomobillerin, otonom sürüş teknolojisiyle beraber diğer sürücülerin de hareketlerini önceden tahmin edebileceği bir sistemin oluşturulacağına inanıyorum. En azından otonom sürüşün ' olası insani kusurları mümkün mertebe önceden sezip ' müdahale edebileceği bir platforma kavuşmasını umut ediyorum desem daha doğru olur.

  3. Ağır bir eleştiri olmuş bence. Mesela ben kalın yazan kelimeleri okudum ve yazıyı genel olarak anladım.

  4. CenkGs demiş ki:

    Aslında otonom sürüşün, adaptif cruise control ve otomatik direksiyon kontrolü birleşiminin de ötesine geçmesi gerekiyor. İnsanın dikkatinin dağıldığı, fark edemediği, yaratılışı gereği kusurlara açık olan davranış yapısını, gelişmiş elektronik sistemler ve algılayıcılar vasıtasıyla biraz daha fazla tolere etmesi gerektiğini düşünüyorum. Günümüz teknolojisinde otonom sürüş çok çaylak ve yeni bir seviyede. İleri ki yıllarda her kavşakta, yolların hemen her bölgesinde gelişmiş sensörlü kamera ve algılayıcılarla iletişim halinde olabilen otomobillerin, otonom sürüş teknolojisiyle beraber diğer sürücülerin de hareketlerini önceden tahmin edebileceği bir sistemin oluşturulacağına inanıyorum. En azından otonom sürüşün ' olası insani kusurları mümkün mertebe önceden sezip ' müdahale edebileceği bir platforma kavuşmasını umut ediyorum desem daha doğru olur.Hepsini görüntüle…

    Kesinlikle katılıyorum hocam.Bana göre yoğun trafikte kullanım olarak otonom sürüşün kendini geliştirmesi lazım. Mesela navigasyondan yaya geçitlerini tanıyıp yavaşlamalı ve sonra ısıya duyarlı bir sistem olarak ordaki insanları tanımalı ve durmalı. Bu sadece aklıma gelen bir örnekti 🙂 İhalar yapıldı ama sürücüsüz araba cidden zor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu