Sizden Gelenler

Patlak Turbo: Kia Pro Cee’d




https://www.youtube.com/watch?v=430oOjk_uyU

Haber editörlerimizden Metehan Can Çırak ve Özgür Güneş’in çektiği Pro Cee’d incelemesi

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. Garrett ‘in 3. derece kalitede turbo lafına katılmam mümkün değil , 97 Senesinden itibaren tip tip Hyundai Kia kullandım en uzun kullandığımda Yazılımlı Cerato idi 140.000 km de sattığımda turbodan ses bile gelmiyordu . Ceed’in yol tutuşu için korkunç denmiş bunada katılmam mümkün değil Arkadaşımın 115 hp lik üzerinde 195 lik lastikli Pro ceedi bile çok güvenilir gidiyordu . Sürekli yetkili serviste bakımları yapılırsa 5 senelik garanti süpriz durumlarda bile çalışıyor misal kışın karterimi çatlattığımda ücretsiz değişim yapıldı , Çukura sert girdiğim i10 aracımda hava filtre kutusunu kırdım o da aynı şekilde garantiden değişti ki o darbede daha önemlisi şanzıman ve baskı balata bile ücretsiz değişti 3. yaşında .. Sevdiğim bir modeli başka ağızlardan dinlemek için izledim lakin muhabbet hayal kırıklığından öteye pek gitmedi benim için ..

    1. Sizde sıkıntı çıkmamış olabilir turbo konusun da ama sıkıntı yaşayan sayısı epey bi fazla, istediğiniz yazılım firmasına sorun, hepsi aynı şeyi söylüyor, turbo garrett adına yakışmayacak kadar kötü, şu an aklıma geldi, o kadar turbolu otomobil üreten marka içinde, kapıda turboyu ısıtmadan hareket etmeyin diye uyarı sticker ı yapıştıran tek marka Kia ve galiba tüm Koreliler. Servise garantiden turboyu değiştirmek için gittiğimde turbonun sadece 2 yıl garantili olduğunu gösteren kitapçıkta daha önceden başka müşterilere gösterilmek üzere turbo kelimesinin üzerinin fosforlu kalemle çizildiğini görmem bana yetti. Yol tutuş hakkında bu aracı kullanmadan bence karar vermeyin, 1 yıldır sürüyorum ve önceki aracım Lancer idi. Ayrıca yol tutuştan anladığınız nedir bilmiyorum, yüksek hızlarda güven veriyor, çok oturaklı dedim fakat virajlarda stock haliyle ne yazıkki yol tutmuyor dedim. Ben açıkçası 60 bin km ye kadar servise götürdüm, yapılan işçilikten memnun kalmadım, garantiden kapı kollarını değiştirmediler. Ön konsol kaplamasını değiştirebildiğim için memnunum ama. Ayrıca yakın bir zamanda 1.5 crdi motorlu araca sahip olan bir yakınımın stock halde turbosu patladı. Kia zaten 1.5 crdi araçları turbo konusunda şikayete götürdüğünüzde bir güncelleme ile gücünü düşürüyor, bilginize. Bu detayları video daha uzamasın diye vermedim.

      1. Ayrıca isterseniz kendim esp kapalı iken slalom yaparken nasıl koptuğumun videosunu size atabilirim, gerçekten araç pert oluyordu son anda kurtardım. Lastik basınçlarımı katalogda dediği değerde(32 psi) haftada bir kontrol ederim. Aynı slalom’u kule gergisi ve yaydan sonra yaptığımda ESP kapalı hiç bir kopma sorunu yaşamadım. Son olarak aşağıya geyik testinin sonucunun linkini atıyorum:
        https://www.youtube.com/watch?v=DR9FDG4VNbY
        https://www.youtube.com/watch?v=ufGcPWehNxU

  2. Yayı satan ADAM olarak benimde bir kaç söz hakkım vardır diye düşünüyorum 🙂

    Arkadaşlar keşke bu platformda daha önce size sahip olduğum ceed aracımı tanıtamamış olmamın bir pişmanlığı var. Fakat özgürün dediklerine bazı noktalarda katılıyorum.

    Katılmadığım noktalar :
    1-Benim aracım 5 kapılı ceed modeliydi. Benim boyum 184 cm ve baş mesafesi ile ilgili hic bir sorun yaşamadım üstelik oldukçada ferahtım. Oturma pozisyonum ise oldukça alçakta keyif verecek şekilde idi. Fakat aracımda sunroof yoktu.
    2-benim aracim 115 beygirlik olan modeldi. 0km aldim ve sattigimda 90 bin kmde idi. Yeri geldi sert kullandim ama sattigimda turbosundan en ufak bir islik sesi yada duman gelmiyordu. Belkide bulabileceginiz en saglam dizel motorlardan birisi olabilir.
    3- yuksek hizdaki stabilite agirliktan ziyade aerodinami ile alakalidir. Ornegin golf 7 sattigim ceedden nerdeyse 200 kg hafif olmasina ragmen yuksek hizlarda cok daha fazla guven veriyor. Ustelik ozellikle deneme amacli cam tavan acikken 190 km hizda seyretmeme ragmen hic bir gezinme gibi birsey gormedim.

    Kismen katilmadigim bir husus daha var arkadaslar ben araci 5 sene kullandim bunun yaklasik 1 yada 1.5 senesini yayli olarak kullandim. Yaylar eibach prokit zaten konforu cok fazla etkilemeyen yaylar. Bu arac yaylida yaysizda konforlu nitelemesini haketmiyor ustelik benim aracim daha kalin yanakli 205 55 r16 lastiklere sahipken.Aracin tum ucuzlugunu alt yapisinda farkedebilirsiniz. Kisa darbeleri eger yuksek degilse ornegin yol cizgilerini cok iyi absorbe edebiliyor ama edebildigi sadece onlar. Geri kalani malesef bam gum sesleri ile icerde.sert bir yapisi var ama yuksekligi ve agirliginin etkisiyle virajlarda cok fazla yatiyor.

    Katildigim noktalar :
    1- şu an bir golf7 kullanan biri olarak ve bu sınıfta birçok aracı incelemiş biri olarak iddia ediyorumki bu modelin(ed olarak gecmekte model kodu) 5 kapılıları sınıfının en büyük ve en kullanışlı hacmine sahip. Arka kapılarının nerdeyse 90 derece acilabilmesi hem cocuklu aileler icin oldukca rahat kullanim sunuyor ustelik cok kolay katlanan arka koltuk sirtligi ve koltuk minderleri baya buyuk yukleri tasimaniza imkan sagliyor.

    2- yol tutus kesinlikle heyecan arayan kullanicilari tatmin etmeyecek duzeyde. Direksiyon aslinda cok iyi olmasina ragmen on takimlarin golgesinde kalmakta.Arka ise yay a ragmen cozum bulamadigim sekilde birden tehlikeli sekilde kopuyor.on taraf dirayetli ama agirligin ve yuksekligin altinda o da basa cikamiyor. Helezonda sonra ise bambaska bir arac oldu. Direksiyon resmen kendine geldi ve tabiri caizse on taraf pivot gibi araci yonlendirir oldu. Aracin agirligini kullanimda hic hissetmez oldum.ustelik ben 205 55 r16 good year eff. Grip perf. Lastiklere ragmen bunu hissettimki ozgur daha iyi jant lastik kombinasyonuyla farki bariz yasamistir.

    Sonuc olarak uygun fiyata alabileceginiz cok cok iyi bir hb otomobildir. 2..el arac almayi dusunenler mutlaka ama mutlaka incelemeli ve seceneklerinin arasina koymali diye dusunuyorum.uzakdogudan cikmis en iyi avrupali hb lerden biri olabilir. Ozellikle donanimlari ve kabinin konsolun kullanisliligi avrupa uretimi hb kullanan kisilere yabancilik hissettirmeyecektir. Ornegin surucu ve yolcu koltugunda bel destegi sogutmali torpido ve hiza duyarli merkezi kilit aklima ilk gelen uzakdogu c sinifinda olmayan ama avrupa c sinifi otomobillerinde olan ozellikler.

    Not: aracimin direksiyon simidini 3 yasinda 60 bin km de yetkili serviste senin direksiyonundan cok daha iyi halde olmasina ragmen istegim dogrultusunda garantiden degistirrmistim

    Bir not daha:yay konusunda haksiz cikmadigimi gormek ve tespitlerimi birebir yasamis olman memnun kalman beni sevindirdi ama tanismis olsakta ADAM yerine ismimi ve bir tesekkuru beklerdim.Biraz kirildigimi belirtmeden edemeyecegim ozgur.

    1. Öncelikle kabalık ettiysem özür dilerim 🙂 genelde testlerde kafamda düşündüklerimin hızına ağzım yetişemiyor, bir yandan hızli davranayim kısa olsun video, bir yandan bir şey atlamayayım konusu epey zorlaştıriyor işleri. Bu kadar atlamayayim kafasinda olmama ragmen atladigim bir suru sey varmis. Size zaten videoda galiba Allah razı olsun diyerek gerekli teşekkürü ettiğimi düşünüyorum, isim hafızam ne yazıkki çok zayif. Yorumlariniza gelirsek, aractan sunroof u cikartin zaten bas mesafe sikintisi ortadan kalkar, videoda sunrooftan oldugunu soylemistim, 2 numara, turbo disinda aracin motorunda en ufak bir sikinti yok, bircok kisi ile gorustugumde turbonun zayif oldugu konusunda epey ikna oldum, en azindan rakip markalara gore, 3 numaraya gelirsek jant-lastik kombinasyonumdan dolayi stabilitem sizden iyi olabilir yuksek hizda, sizin mevcut Golf’unuzde 225/45 diye biliyorum, aracin aerodinamisinin iyi oldugunu pek dusunmuyorum cunku 100 km/s ile uzun yolda seyir ederken 130 km/s ile gitmek arasinda ayni guzergahta 1 litreden fazla fark oluyor, iyi bir aerodinamiye sahip aracta bu kadar fark olmamasi gerekir bence, stabilitenin sebebi bence kesinlikle agir olmasi. Katildiginiz noktalara diyecek bir sey yok zaten, tesekkurler yorumunuz icin, kirdiysam tekrardan affola.

  3. Yazılım yaptırmak turboya zarar mı veriyor bu videodan öyle anladım. Spor yayı orijinal amortisörle mi taktınız, konforu nasıl rahatsızlık vermiyor mu uzun yolda, ülkemiz yollarının durumu ortada

    1. Yazılım yaptırmak riski artırır demek doğru olur, ama benim gibi bir kereden nolacak kafasında giderseniz patlayabilir 🙂 Spor yayı orijinal amortisöre taktım, eibach 25mm lik, konfor sadece %10 oranında sertleşti ama değer, uzun yolda sert darbeyle karşılaşmadığı sürece hafif sekmelerde konforu artırdı desem yeridir.

  4. yay ve kule gergisi dışında başka bir şey yaptırdınız mı bide maliyeti nedir kule gergisinin ? bende 2013 i30 varda eibach spor yay ve kule gergisi düşünüyorum yoltutuşa etkisi nasıl olur sizce Özgür bey

    1. Hayır yaptırmadım, kule gergisini bulmanız zor 🙂 ben ikinci el CNC tezgahında yapmış birinden aldım. i30’a kule gergisini yurt dışından getirtirsiniz universal olarak, spor yay işe yarar elbet, i30 benim otomobilimden daha alçak ve daha iyi yol tutuyor, spor yayla elbette çok daha iyi olur.

      1. eski kasa i30 mu daha iyi yol tutuyor yoksa 2012 den sonraki kasa mı ? hangisiyle karşılaştırdınız ?
        direksiyon hissi cok ölü 2013 i30da

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu