Haberler

Pininfarina’nın konsepti üretime geçiyor!




Genelde Cenevre’de düzenlenen meşhur otomobil fuarında görücüye çıkan vahşi ve sıradışı konsept otomobillerden hiçbirini yollarda görmek mümkün olmaz. Pininfarina H2 Speed Concept isimli konsept otomobil, bahsini geçirdiğimiz otomobillere bir emsal teşkil eder gibi duruyor. Hidrojenle beslenen bu yarış otomobili, modern prototip yarış otomobillerini aratmayacak bir dizayna sahip; bu otomobili üretebilmek için servet harcanması gerektiği ise tartışmaya kapalı bir konu. Hem ufak bir İtalyan dizayn evinden bir otomobil üretmesini bekleyemeyiz, değil mi?

Tam olarak yanıldığımız nokta işte bu. Pininfarina, Automotive News’in haberine göre H2 Speed Concept’i üretme kararı aldı. Pininfarina ile birlikte bir çok markayı bir zincir halinde elinde bulunduran Hintli sanayi devi Mahindra, otomobilden 10 adet üretilmesi için onay verdi.

Üretilen otomobiller, sadece pist kullanımına elverişli otomobiller olacak ve gerçek sürücülere özel olacak. Le Mans Prototype 2 yarış şasisini temel alacak otomobil, FIA kuralları ve yönetmelikleri çerçevesinde şekillenecek. Ancak otomobilde elektrikli motorları besleyen iki adet hidrojen yakıt sistemi bulunacak. Bu sistemin sonucunda ise otomobillerin elektrik motoru, 503 beygir gibi devasa bir güç üretecek. Arkadan itişli olarak üretilecek otomobillerin 0-100 km/sa hızlanması ise sadece 3.4 saniye sürecek. Otomobillerin son hızının ise 300 km/sa olması bekleniyor.

Pininfarina, yola çıkmaya hazır bir prototipin üretilmesi için kabaca 12-14 aylık bir süre zarfı veriyor. Bu sürenin açıklamasını yapan kişi ise Pininfarina CEO’su Silvio Pietro Angori. Automotive News’e konuşan Angori, otomobillerden her birinin 2.5 milyon dolar değerinde olduğunu ve şimdiden sıraya giren alıcıların bulunduğunu belirtti.

Angori’ye göre, Pininfarina’nın ürettiği her H2 Speed Concept’ten önemli bir miktar kar etmesi gerekiyor. Eğer bunu başarabilirlerse, İtalyan firmanın bu pist otomobilinin bir de yol kullanımına uygun olan versiyonunun üretileceği konuşulanlar arasında.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu