Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

2017 CBR 1000 RR Fireblade – Intermot 2016




Intermot 2016 Motosiklet Fuarı‘na damgasını vuran bir başka model de CBR 1000 RR oldu. Özellikle ülkemizdeki Honda aşıklarının merakla beklediği Honda amcanın yeni gözdesi 1000 RR, sonunda motosiklet severlerle buluştu.  Bildiğiniz üzere 2017 yılı Fireblade’in 25. yıl dönümüydü. Dolayısıyla Honda amcanın Fireblade için yeni planları olduğunu tahmin ediyorduk ama bu denli yol kat edebileceği açıkçası aklımızın ucundan bile geçmedi. Honda mühendislerinin 1992 yılındaki Fireblade projesinin ideal güç/ağırlık oranı, viraj kabiliyeti, mükemmel fren ve akselerasyon hedeflerine sadık kalarak ürettikleri yeni Fireblade diğer supersportları üzeceğe benziyor. Geçelim Yeni 1000 RR’ın neler sunduğuna…

cbr1000rr_sp1_09

Bir önceki modele göre 14 kg hafif olan Fireblade (197 kg), 11 beygirlik bir artışla geliyor. Quick Shifter’ın yanı sıra vites küçültme desteği (Down Shift Assist) ile gelen yeni 1000 RR daha iyi bir yol tutuş için Bosch’un geliştirmiş olduğu 5 eksenli bir IMU’yu (atalet ölçüm ünitesi) içinde barındıracak. Öhlins marka yarı aktif süspansiyon sistemi ile birlikte çalışacak olan SCU (Süspansiyon Kontrol Sistemi), motosikletin ağırlık merkezine yakın yerleştirilmiş IMU’dan ve FI-ECU’dan (Motor Kontrol Ünitesi) çeşitli bilgiler alıp seçilen süspansiyon moduna bağlı kalarak ideal kompresyon ve sönümleme ayarlarını anlık olarak yapıyor olacak.

cbr1000rr_sp1_06

Aynı zamanda fren sırasında arka lastiğin kontrolünüz altında olması için RLC (Arka Lastik Kaldırma Kontrolü) ile gelecek olan Fireblade ayarlarınıza bağlı olarak Wheelie Control (Ön Teker Kaldırma Kontrolü) ile istemsiz tek tekerleri de kontrol altına almış olacak. Buna ek olarak TBW (Elektrik Kontrollü Gaz Kolu) ve HSTC (Honda Seçilebilir Tork Kontrol Sistemi) birlikte çalışarak arka lastiğin çekişini kontrol ediyor olacak. 3 sürüş moduna sahip olacak Fireblade’in elektronik sistemleri arasında Bosch’un üretmiş olduğu viraj ABS’sinin de olduğunu unutmayalım. Yani uzun lafın kısası Fireblade’iniz siz daha iyi gidin diye sürekli çalışıyor olacak.

79255_17ym_cbr1000rr_fireblade_sp_and_sp2-1024x803

Gelelim yeni CBR 1000 RR göstergesine:

Yeni Fireblade tıpkı RC213V-S de olduğu gibi renkli TFT bir ekran kullanıyor. Gösterge isteğe göre seçilebilecek olan 3 ekran modu (Sokak, Pist, Mekanik) ile gelecek. Sokak modunda sürüş modları, güç modu, seçilebilir motor freni ve süspansiyon ayarı vb. özellikler gösterilirken, pist modunda ek olarak tur sayacı, tur zamanı ve en iyi tur zamanınızı gösteriyor olacak. Mekanik modda ise dijital bir takometre, vites göstergesi, soğutucu sıcaklığı ve voltajı gösterecek.

cbr1000rr_sp1_04

Fiyatının 70 bin TL ve üstü olması beklenen yeni 1000 RR Fireblade‘in, cepleri biraz yakacak olsa da Honda aşıklarının yeni göz bebeği olacağı ortada. Sizi bilmem ama bir Honda aşığı olarak benim göz bebeğim oldu bile.

 

 

 

Aytek Akakça

1992 İstanbul doğumluyum. Elektrik mühendisiyim. Çocukluğumdan beri babam sayesinde başlayan 2 teker ilgim, üniversite yıllarımda Altın Elbiseli Adam adlı YouTube kanalı sayesinde ilk motorumu almamla zirveye ulaşmış durumda. Motor ve bisiklet sporlarını yakından takip etmekteyim. Tam bir doğa aşığıyım. Şuan ise ilk başta severek takip ettiğim Otopark ailesinde haber çevirmenliği yapmakta ve bilgim dahilinde motosiklet incelemelerine yardım etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Tracer ile ilgili yazmıştım burayada yazmak istedim..
    Gerçekten dostuma söylermişçesine bir tavsiye vermek istiyorum;
    Motosiklet işini(inceleme,haber,test) ya layığıyla yapın yada bırakın. Neden diye soracak olursanız eğer, tracer 700 haberini(Nisan 2016 çıkış tarihi olan bir motor) aile büyüyor başlığı ile “haber” olarak girdiniz. Bu çok manasız çünkü motosiklet tutkunu herkes bunu nisan ayında lanse edilmesiyle öğrendi okudu bitti ve gitti. Bunun dışında Utku arkadaşımızın testleri hem çok seyrek geliyor(muhtemelen çok yoğun çünkü otomobil tarafına emek veriyor) ve gelen modellerde motosiklet tutkunlarını doyuracak test motorları değil. Benim 6-7 yıllık bir takipçiniz ve aynı zamanda 10-11 yıllık motosiklet sürücüsü olarak tavsiyem ya bu işe hiç emek harcamayın ve otomobile bir kaç tık bir şeyler katın o enerjinizle yada motosiklet içinde ayrı bir ekibiniz olsun ve piyasada bu işi yapan diğer başarılı insanlar gibi layığıyla yapın. Çünkü motosiklet tutkunları buraya gelsin istiyorsanız güncel haberler girmelisiniz. Şu an Intermot var ama buna dair ben tek bir haber göremedim sitede… Lütfen yanlış anlamayın tamamen iyi niyetle bir şeyler söylemek istedim.

    Kolay gelsin,
    Cem.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu