Haberler

2030 Yılında Formula 1 Otomobilleri Nasıl Olacak?




Dünyanın en yüksek bütçeli ve en prestijli motor sporlarından biri olan Formula 1’i diğer motor sporlarından ayıran en büyük etken, hiç şüphesiz otomobillerin tasarımıdır. F1 araçları kanatlarından tutun da direksiyonuna kadar bambaşka otomobillerdir.

Zaman içerisinde teknoloji ile birlikte bu otomobillerin tasarımları da değişti ve bu güne kadar geldi. (2006 Ferrari 248 F1 modeli benim için tek kalacak gerçi.) Peki bu otomobiller gelecekte nasıl olacaklar?

felipe_massa_2006_canada_crop

14 yıl sonrasının tahmini tasarımında çok fazla dikkat çekici unsurlar var. Bunlardan en önemlisi gittikçe incelen ön burun ve traş bıçağını andıran ön kanatlar. Kanatların bu şekli otomobile hem daha fazla downforce sağlayacak hem de lastik ve frenleri soğutmak için bir hava kanalı vazifesi görecek.

mercedes-f1-2030-fantasy-design-4

Otomobilin genişleyen görüntüsü ve yan taraflarına eklenen hava kanalları ile beraber de motorun ihtiyaç duyduğu oksijen zahmetsizce elde edilebilecek. Üstelik otomobilin görüntüsüne bir başka hava kattığını da söylemek gerek. Otomobilin devamında ise hava akış çizgileri otomobile bambaşka bir estetik katmış.

mercedes-f1-2030-fantasy-design-3

Aracın arka kanadının ve onun önündeki oval hava kanalının duruşu bir füzeyi andırıyor. Otomobilin kanadı ise gayet geniş. Bu kadar büyük bir kanat Bugatti Veyron’daki kanat gibi frenlemeye yardım bile edebilir.

mercedes-f1-2030-fantasy-design-2

Sezon başında denenen “Halo” konseptinin yerini kocaman bir cam almış görünüyor. Bu cam otomobilin burnuna kadar uzanarak estetik anlamda da gayet başarılı görünüyor. Umarız sürücüye sağladığı güvenlik unsurları da görüntüsü kadar iyi olacaktır.

mercedes-f1-2030-fantasy-design-1

Elimizde teknik veri olmadığı için detaylı bilgilerini paylaşamasak da 2030 yılında bu otomobilin ufak ama çok güçlü bir motoru olacağını tahmin ediyoruz. Hali hazırda motorların hacimleri bile küçülmüşken 2030 yılında “fındık motorlu” F1’ler görmeye hazır olun derim!

Harun Şen

Like Mr. Clarkson said: POWEEEEER !!!

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Ralli de güncel kasa Lancia Delta'yı bile kullansalar şuan ki f1 den daha zevkli olur. F1 ne abi bir ara ortalıkta güzel motorlar falan dönüyodu izlettiriyodu kendini bide elektriklileri çıktı vıj vıj diye geçiyolar,Sabır sabır…

  2. Formula 1 severek izlediğim bir otomobil sporu idi…. son 3 yılda yapılan yenilikler araçlardaki oynamalar ve çok saçma kurallar, spordaki heyecanı aldı götürdü. ilk turlarda nefes kesen araçlar son turlarda benzin bitmesin diye at arabası kıvamında gider oldu. Soğuttular azizim en azından beni soğuttular…

    1. Benzin tasarrufu olayı pek kalmadı da sürücüler lastik saklamaktan tam gaz gidemiyorlar ama şu andaki en büyük sıkıntı neredeyse hiç bir araç birbirine denk değil. Mercedes sıkıntı yaşamazsa her yarışı kazanıyor. Arka sıralar haricinde doğru düzgün yakın mücadele olmuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu