FeaturedHaberler

Hibrit teşviği sektörü sevindirdi




Hibrit araçlara verilen ÖTV desteğinin bu araçların fiyatını makul hale getirmesi bekleniyor

ÖTV indirimine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, bugün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, elektrik motoru olan ve elektrik motoru 50 KW‘yı geçip motor silindir hacmi 1.800 cm3‘ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 90 olan ÖTV oranı yüzde 45’e, motor gücü 100 KW‘yı geçip motor silindir hacmi 2.500 cm3’ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 145 olan ÖTV oranı da yüzde 90’a düşürüldü.
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, hibrit araçların uzun süreden beri dünya genelinde teşvik edildiğini söyledi. Erce, şöyle konuştu: “ODD olarak önümüzdeki aydan itibaren inşallah hibrit rakamlarını da kamuoyuyla paylaşacağız. Yıllık 1.000 civarında hibrit araç satışı söz konusu. Bu verilen teşvikle beraber bunun bir miktar daha artacağı aşikar. Hibrit araçların toplam pazar içindeki payı önümüzdeki dönem teşvikle beraber artacaktır.”

Erce, ÖTV indiriminin, şu ana kadar çeşitli nedenlerden, fiyatından dolayı hibrit almak isteyen ama alamayan potansiyel müşteriler için fiyatları daha cazip noktaya getirebileceğine işaret etti. Alım gücü olmayan müşterilerin hibrit araçları alım gücü içerisinde görebileceğini kaydeden Erce, bu araçların tercih edenlerin sayısının artacağını ve bunun pazarı pozitif etkileyeceğini söyledi.

Toyota Türkiye Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt da Toyota olarak hibrit teknolojisinin öncüsü konumunda bulunduklarını belirterek, hibrit araçlar için ÖTV’nin indirilmesinden büyük mutluluk duyduklarını bildirdi.Bozkurt, şunları söyledi: “Avrupa’nın dizel ile ilgili çekincelerinin olduğu bir dönemde hibrit araçlarla ilgili bu düzenleme hükumetimizin ne kadar doğru bir karar verdiğini göstermektedir. Elektrikli araçlara sağlanan teşvikten sonra biz de hibrit araçlar için böyle bir teşvik olmasını çok istiyorduk. Hibrit otomobillerin sağladığı düşük yakıt tüketimi, hem kullanıcılara hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Ekonomik katkısının yanında bir diğer konu ise hibrit otomobillerin çevreci özellikler taşıması. Hibrit teknolojisine sahip otomobiller çok düşük gaz salımı ile çevre ve insan sağlığına da doğrudan etki etmektedir.” Hibrit araçlara getirilen ÖTV indirimiyle birlikte Toyota olarak 2017 yılı için belirledikleri 65 bin adetlik toplam satış hedefini koruduklarını kaydeden Bozkurt, “ÖTV düzenlemesinin etkilerini 2017 yılının ortalarından itibaren görebileceğiz ve talebi karşılayacak duruma geleceğiz. Beklentimiz, Avrupa’da olduğu gibi kullanıcıların hibrit tercihinin önümüzdeki yıllarda artmasıdır. Böylelikle tasarruflu ve çevre dostu hibrit teknolojisine sahip otomobilleri Türkiye yollarında da çok daha fazla sayıda görebileceğiz.”

 

Necati Erdoğan

Otomobiller vazgeçilmezim. Her zaman söylerim, otomobillerin olduğu bir odaya kapatsalar yeme ve içme harici başka şeye ihtiyaç duymam. Otopark.com ile tanıştığım günden beri müptelasıyım. Türkçe öğretmeniyim. Bu camiaya katkıda bulunmaktan onur duyuyorum.

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Bu düzenleme anca toyota prius'un fiyatını düşürür başka da bi işe yaramaz. Daha kapsamlı bir değişiklik gerekiyordu.

  2. insanlarla dalga gecmeye devam.. toyota prius 156 bin tl'ye inmis.aman ne guzel.kimse demiyorki aga bu otv nedir..? kim cikardi bunu? ve neden devam ediyor

  3. Şimdi 62 bin tl olan yaris hibritin de fiyati düşecek mi? Yüzde 90 vergi ile mi 62 bin tl idi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu