Haberler

Honda’dan büyük geri çağırma




Honda, ABD’de 2016 Civic Sedan ve Coupe modelleri için büyük bir geri çağırma programını duyurdu. Japon üretici, elektronik park frenini etkileyen yazılıma ücretsiz bir güncelleme uygulayacak.

Peki bu geri çağırmaya ne sebep oldu? Honda’nın açıklamasına göre VSA (Honda’nın ESP sistemi) elektronik kontrol ünitesinin yazılımı, elektronik park freninin kontak kapatıldığında devreye girmesini engelleyebiliyor. Elektronik park freni devreye alınamadığında gösterge panelindeki fren ikaz lambası, sürücüyü uyarmak için 15 saniye boyunca yanıp sönüyor.

Bu problem, fren ikaz ışığıyla ilgili garantiden işlem gören otomobiller vasıtasıyla ortaya çıkmış. Honda, bu problemin henüz bir kaza veya yaralanmaya yol açmadığını belirtiyor.

Üretici, Kasım’ın başında bu problemden etkilenen otomobillerin sahiplerini bilgilendirmeye başlayacak. Honda, sürücülerin bilgi aldıktan sonra vakit kaybetmeden otomobillerini yetkili bir servise götürmelerini bekliyor. Toplamda 350 bine yakın otomobil geri çağırılacak.

Honda, geçtiğimiz ay Takata airbag sistemleriyle ilgili geri çağırmasına 2009-2011 arası bazı Fit, Civic ve Accord’ları de ekleyeceğini duyurmuştu. Bu geri çağırma, şu an neredeyse 668 bin otomobili kapsıyor.

Amerikalı Civic’le ilgili en büyük gelişme ise önümüzdeki ay Los Angeles Otomobil Fuarı’nda tanıtılacağı doğrulanan Civic Si. Standart Civic’ler ile Type-R’ın arasında konumlandırılacak modelin bir prototipi, Paris Otomobil Fuarı’nda gösterilmişti.

Civic Si’da Honda’nın 1.5 litrelik turbo benzinli motorunun kullanılması bekleniyor. ABD’de yenilenen CR-V’de bu motorun 190 HP güç üreten bir versiyonu kullanılırken, sportif Civic’te bu değerin 220 HP civarına yükseltilmesi bekleniyor.

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu