Haberler

Intermot: Yeni 2017 Suzuki GSX-R1000R




12 ay önce Suzuki konsept GSX-R1000R motorunu açıkladı. Bu motor tıpkı diğer fabrika çıkışı motorlar gibi bitmiş görünüyordu, fakat henüz tamamlanmamıştı. İyi ki bitirilmemişti, çünkü bu motor en üst seviyede (patron) olmalıydı, muhteşemliği yakalamalıydı. Motosiklet, Suzuki’nin eski efsane modeli GSX-R 1000 K5’e de verdiği “The King of Sportsbikes” (Yarış Motorlarının Kralı) ünvanını hak etmeliydi.

Mevcut olan sınırlı bilgiye göre, Suzuki bir yıl önce bu hedefini yakalayamayacak gibiydi. Fakat bir yıl sonra GSX-R’ın üretime hazır versiyonu, ünvanı elde edecek gibi duruyor.

https://www.youtube.com/watch?v=av5QoKH8XTo

Peki bu yepyeni 2017 GSX-R 1000R’ı özel kılan nedir?

En etkileyici yanı sadece görünüşten ibaret olmayışı ama daha çok, ruhun bir araya gelmesiyle oluşmuş bütünlüğü.

gsxr1000_03

Yeni GSX-R kurnaz bir sadeliğe adandı. Onu beklediğimiz kadar güç tüketiminde bulunmayacak şekilde daha hafif, mekanik anlamda daha basit, güvenilir ve kuvvetli hale getirdiler.

2017 GSX-R 1000R’ın Motoru

Motor ile başlayalım. Çünkü bu 2017’de çıkacak olan motorların en ilginç parçası. Başlık gayet net, VVT (Değişken Sübap Zamanlayıcısı) içeren ve tamamen Suzuki’nin fabrikasından çıkan ilk supersport motor, dizayn konusunda da etkileyici. Suzuki’nin MotoGP motoru için tasarlanan Racing VVT sistemi, GP kuralları gereği, elektronik ve hidrolik içermeyen, yalnızca mekanik bir sistem olmak zorundaydı. Suzuki’nin buna bulduğu mühendislik çözümü maksimum güçte bir destek vermek ve emme zamanlamasını değiştirmek için, eksantrik dişlinin sonundan, kamın yönünü değiştirip merkezden uzaklaşarak fırlatılan bilyalı rulmanlardan oluşan bir sistemdi. Suzuki resmi olarak bu bilyaların hangi devirde fırlayacağını açıklamayacak. Fakat GSX-R projesinin baş mühendisi ve motor projesinin başkanı ile yapılan konuşmadan anlaşıldığı kadarıyla, bu sihir 10.000 devirde ortaya çıkıyor ve redline’a kadar %5 (10bhp) artış sağlıyor.

gsxr1000_10

VVT olan motorlarda belirli bir devire ulaşana kadar gücün yarısını alırsınız, sonra kalan yarısı gelir ve tam performans sağlar.

Suzuki, yeni GSX-R motorunda geniş güç sistemi ile birlikte  VVT’ye dayanarak hem tork zengini hem de daha güçlü bir motor elde etti. Ama onların dahiyane icadı, alışkanlıkları tersine çevirdi. Suzuki’nin motoru kusursuz yol hissiyatı için orta kademede, yüksek torkta ve tam güçte çalışıyor, sonra da emme zamanlamasını geciktirerek yüksek devir performansı sağlıyor. Neredeyse iki zamanlı motorlar gibi.

gsxr1000_12

Aynı teoriyi takip ederek hava giriş ağzı, iki uzun ve iki kısa tüp olacak şekilde eşleştirilmiş. Bu yüksek ve düşük devir performansı arasındaki en iyi dengeyi sağlıyor. Hareketsiz parçalar, kontrol rayı veya elektronik içermiyor. Yeni motor 22.2mm daha kısa, 6.6mm daha dar ve bir önceki motora göre daha hafif ve daha güçlü. Suzuki 199.2 hp ve 86.74ft/lb tork ölçmüş.

Çarpıcı olduğunu onaylayabiliriz. Suzuki’nin test sürücüleri Japonya’da birkaç hafta önce gizli bir test sürüşü yaptılar.

GSX-R 1000R’ın Şasisi

Motorun ötesinde, mükemmellik devam ediyor. Suzuki yarı-aktif elektronik süspansiyon sistemini denedi, ama test sürücüleri iyi gelişmiş geleneksel sistem üzerinde herhangi bir somut fayda bulamadı, bu yüzden onlar Showa’nın R için olan mükemmel serbest dengeli çatalı ve şok yastığını kullanmaktan kaçındı. Motorda 120/70 R17 ve 190/55 R17 Bridgestone RS10s lastikleri kullanılıyor.

gsxr1000_09

Arka maşa ve arka şasi, eskisine göre bir kilo kadar hafifletildi.

GSX-R 1000R Elektronikleşiyor

Mevcut GSX-R1000, müdahaleden yoksun süper motorların arasında son kalelerden bir tanesi. Fakat bunların hepsi 2017 de ki motorla birlikte değişiyor. Standart donanım üç farklı sürüş modu, 6 eksenli atalet ölçüm ünitesi (IMU), 10 seviyeli çekiş kontol mekanizması, viraj ABS si ile gelirken R versiyonu çift yönlü quickshifter(Debriyajsız Vites Değiştirme) ve launch control(Kalkış Kontrol Sistemi) ile birlikte geliyor.

gsxr1000_08

Bu sistemler diğer son teknoloji süper motorlarda bulabilecekleriniz ile aynı, ama bunların hepsi GSX-R’ın karakterinde toplandı.

Tek gariplik, ABS sadece yarış kiti ile devredışı bırakılabiliyor ve quick shifter’ı da kapatamıyorsunuz.

Yeni Stiliyle GSX-R 1000R

Suzuki grenaj işlerini (aerodinamik olarak) mümkün olanın en iyisini yapabilmek için kendi rüzgar tünellerinde sıkı çalıştı. Örneğin yakıt tank kapağının ön tarafı daha düşük bir profile sahip ve daha efektif bir konumda ki bu da sürücüye kolaylık sağlıyor. Yeni LCD ekran siyah üzerinde beyaz bir arkaplanda muhteşem bir görüntüye sahip. Kolay bir arayüz hazırlanmış, menülerdeki sayısız seçenekler arasında gezinmek için fare gibi bir mekanizma mevcut.

Şimdi benzerlerine karşı (yeni Honda CBR 1000rr Fireblade dahil) tekrardan gerçek bir kral olabilecek mi bunu göreceğiz. Bu fırsatın 2017 şubatta dünyaya yapılacak lansman ardından gerçekleşmesi bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu