Haberler

Nissan’ın En Ucuz Modelleri Kaza Testinde ‘Kafa Kafaya’




Nissan’ın 30 sene önce VW Beetle’a karşı rakip olarak geliştirdiği Tsuru, 1980’lerden bugüne Meksika’nın bir numaralı ucuz otomobil tercihi olmuştu. Her geçen gün önemi daha da artan güvenlik kriterlerine uyum sağlayamayan Tsuru’nun devri bitmek üzere.

Ucuz bir otomobil için sunduğu dayanıklılık ve kullanım kolaylığı ile özellikle Meksikalı taksicilerin ilgi odağı olan Tsuru malesef güvenlik konusunda da bir o kadar başarısızdı. Bugüne kadar 2.4 milyon adet satarak Güney Amerika’nın en popüler otomobilleri arasında yerini almış olan Tsuru; Nissan için büyük bir başarı olsa da son zamanlarda ortaya çıkan güvenlik endişeleri, Nissan’ı bir hayli zorlamaktaydı.

2017 Nissan Tsuru
2017 Nissan Tsuru

NCAP Tsuru’ya sıfır yıldız vermekle kalmamış; 2007 ile 2012 yılları arasında gerçekleşen ve içinde Tsuru içeren kazalarda 4000’in üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini de açıklamıştı. NCAP’ın verilerine göre Latin Amerikan ülkelerinde Birleşmiş Milletler güvenlik standartları uygulanıyor olsaydı; bugüne kadar 440,000 ölümün, 143 milyar dolar değerinde ‘israfın’ önüne geçilebilirdi.

Uluslararası NCAP ve Latin NCAP’ın bir araya gelerek güvenlik notu sıfır yıldız olan otomobillere karşı yürüttüğü #NoZeroStarCars projesi kapsamında ilginç bir deney de gerçekleştirildi. Yapılan testte birleşmiş milletler kurallarının geçerli olduğu ABD’de satılan en ucuz Nissan, Nissan Versa ile Meksika’da satılan en ucuz Nissan, Nissan Tsuru çarpışma testinde karşı karşıya geldi. Sonuç tüyler ürpertici:

İki aracın da yaklaşık 65km/h hız ile ilerlerken kafa kafaya gerçekleştirdikleri çarpma sonrası özellikle iç mekanlar arasındaki fark korkunç.

Bütün bu eleştirilerin üzerine Nissan, Tsuru üretimini Mayıs 2017’de sonlandıracağını açıkladı.

Bu deney aynı zamanda gelişen güvenlik donanımlarının önemini gözler önüne seriyor. Tutkumuz otomobillerin trafikte her zaman bir kaza riski içinde olduğunu ve aracımızdaki en önemli donanımların güvenlik donanımları olduğunu unutmayalım. Herkese güvenli sürüşler diliyorum!

Arda Celik

Çanakkaleliyim, İstanbulda yaşıyorum. Otomobil sevdam nerde ne zaman başlamış bilmesem de kendimi bildim bileli otomobillere aşığım. Alfa Romeo, Porsche ve Volvo en sevdiğim firmalar. WEC yarışlarını takip ediyorum. Otopark.com'u uzun süre takip ettikten sonra bir yardım eli de ben uzatayım diyerek giriştiğim bu macerada, umarım beraber güzel işlere imza atacağız.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. 90'larda ülkemizde Nissan Sunny olarak satılmıştı iyi ki kalıcı olmamış. Kia Sephia'ya da çok benziyor belki de aynı araçlar.

  2. Ne yazik ki gunumuzde bes meksikalinin bir amerikali etmediginin aci gostergesi.. Her insan guvenli araclara binebilmeli

  3. Hakikaten bu sunnyler nereye kayboldu bir ara bayagi satmisti

    Tapatalk kullanarak Allahın izniyle mesaj yolladı…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu