FeaturedHaberler

Audi’nin otomatik şanzımanında yazılım hilesi bulundu




Volkswagen grubu, Dieselgate olarak anılan ve emisyon değerlerini olduğundan daha düşük gösteren yazılımın ortaya çıkmasından ötürü geçtiğimiz yılı çok zor geçirmişti. 2016’da yavaş yavaş yaralarını sarmaya çalışan dev şirket, şimdi de Audi‘lerde görülen yazılım hilesinden dolayı benzer sorunlar yaşayabilir.

Almanya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Bild‘in ortaya attığı iddiaya göre Dieselgate skandalını ortaya çıkaran Kaliforniya Hava Kaynakları Kurulu (CARB) ve ABD Çevre Koruma Birliği (EPA), Audi’nin Q5, A6 ve A8 modellerinde kullandığı AL 551 kodlu otomatik şanzımanda emisyon testlerini etkileyecek yazılım hilesi buldu. Direksiyon normal pozisyondayken aktif olan yazılım, test koşullarında motor devrini düşürerek normalden daha düşük emisyon ve yakıt tüketimi sonuçlarına neden oluyor. Direksiyonun minimum 15 derecelik bir açıyla sağa ya da sola döndürülmesi durumunda ise yazılım test modundan çıkarak otomatik olarak devre dışı kalıyor.

Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan durumun ardından ilk olarak Volkswagen Amerika yazılı bir açıklama yaparak durumu kabul ettiklerini açıkladı. Amerika’da satışa sunulan otomatik şanzımanlı Audi Q5, A6 ve A8’lerin vites kutusunda kontrol amaçlı bir yazılım bulunduğunu itiraf eden şirket, benzinli-dizel ayrımı yapılmaksızın uygulanan yazılımın Mayıs 2016‘dan sonra kullanılmadığını belirtti. Soruşturmayı derinleştiren CARB ve EPA, söz konusu yazılımın Volkswagen grubunda yer alan diğer markalarda da kullanılıp kullanılmadığını araştıracak. Öte yandan soruşturmaya Avrupa Birliği‘nin de müdahil olma ihtimali göz önüne alındığında Volkswagen grubunun sıkıntılı günler geçireceğini tahmin etmek hiç de zor değil.

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

35 Yorum

  1. Vag grubundan açıklama;
    Müşterilerimiz araçlarının kadranına baktığında 140 kmh olarak görünen hız, gerçekte 100 kmh'dir. Biz vag grubu olarak otomobilin yalıtımının iyi olduğuna, biraz daha yüksek süratlerde stabil viraj dönüşü yapabildiğine, yaptığı sürati belli etmeyecek düzeyde bir rafinelik sunduğuna müşterilerimizi inandırmak için kadrandaki hıza müdahale edip bunda da hileli yazılım kullandık. Kapı içi halı kaplamalarda da bir miktar yazılım olduğu doğrudur. Kamuoyuna duyurulur.
    İşin şakası ve esprisi bir yana, gün geçmiyor ki hileli bir yazılım daha patlak vermesin. Olan onca para verip mağdur olan insanlara oluyor yazıktır. İnşaallah diğer marka ve modellere de sıçramamıştır, sıçramaz.

    1. Uzmanlar Özellikle o stepnenin tabanının kaplı olmasına boşalan arkadaşların yazılım hatalı olduğunu düşünüyor.

  2. Kesin içeride bir Türk var bunca hile almanlardan çıkmaz. Hatta Sinan abinin a3 testindeki sesli komuttaki adamda olabilir bu.

  3. Yazık. Bir firma kendini neden bu kadar alçaltır anlamak güç.
    Zamanında 2 farklı Passat kullanmıştık ailecek. Son kasalarını beğenmesem de eskiden sevdiğim araçlar üreten markalardandı, önce dizel sahtekarlığı şimdi de bu. Daha da yaptıkları sahtekarlıklar vardır herhalde, zaman içinde onlarda çıkar.
    Türkiye'de satışlarında bir değişim olmaz, bizim millet sever böyle şeyleri.

  4. Yukarıda da yazdığım gibi işin şakası, takılması bir yana bu mevzuların bir şekilde ciddi yaptırımı olmalı ve düzeltilmeli. Bizim ülkemizde emisyon yok nasılsa diye rahat ediyoruz fakat ötv kuralları değişmek üzere. Artık emisyon oranı da vergi için bir kriter olacak. Burada gerçekten tüketici ciddi mağdur oluyor. Hem başka markaları hem de vag grubundan bir aracı satın alan vatandaşlar bu krizden etkileniyor. Bu hileleri kullanan, uygulayan her üretici tek tek tespit edilip gerekli işlemlerin yapılması çok önemli. Zira artık her şeyin elektroniğe doğru gittiği bu devirde bunun önü kapatılmazsa yarın öbür gün çok daha ciddi aldatmalar yaşanır. Bunun sonucunda da en çok biz tüketiciler etkileniriz.

  5. yav bu VAG grubu otomotivci mi yoksa microsoft un rakibimi her şeye bir yazılım yapıp günü kurtarıyor 🙂

  6. Birde bu ABD ve AB ülkeleri arasında ekonomik boyutta bir sıkıntı var. Karşılıklı olarak bir restleşme durumu. İçeriğin tam hatırlamamakla beraber bir iki ay önce okuduğum bir haberde iki taraf arasında karşılıklı olarak markalara kesilen yüklü cezalardan bahsedilmişti. Hatta markaların isimleri ve kesilen ceza miktarları da yazıyordu. İşin özü aslında hepsi bilenen ancak bir şekilde göz yumulan ve görmezden gelinen konulardı. Ters düşme durumunun getirdiği sonuçlar itibari ile bugün bunları okuyoruz. ABD ve AB arasında bu problemler olmasaydı biz hala saf salak geçinip gidiyorduk.

  7. berkay4408 demiş ki:

    Kesin içeride bir Türk var bunca hile almanlardan çıkmaz. Hatta Sinan abinin a3 testindeki sesli komuttaki adamda olabilir bu.Hepsini görüntüle…

    Haydar abi yapmaz öyle şeyler 😀

  8. Neyse rollcular yine resmi emisyon değerleriyle roll yapıyorlarmış iyi tarafından bakmak lazım 😀

  9. Elimde imkan olsa komple satın alıp kapattıracağım markaların arasında Audi geliyor, bizim memlekette Mazda nın Honda nın neden kıymeti bilinmez ki…

  10. Çok normal değil mi? Dieselgate skandalı ortaya çıktığında VW gurubu, hile yapıldığını onayladı. VWde hile yapan, aynı platform üyesi veya aynı motor-şanzuman sahibi araçlarda neden yapılmasın. Beni asıl üzen, VW`yi babalarının şirketleri gibi savunanlar, bu olaylardan sonra "Yok canım, Amerikanın oyunu." diyenler. Ülkemizde en çok satan araç olması sayesinde, kat kat fazla salınan kanserojen maddeleri soluyoruz, ciddi bir konu hafife alınmamalı.

  11. Bizim hükümet de Merkel'e laf yetiştircem diye yırtınıyor, yiyorsa ceza versin WV grubuna işte, tam sırası.

  12. Hocam, benim eleştirdiğim yapılan hileler. Ayrıca, bu gün ülkemizde az hissedilse de bir çok VW kullanıcısı mağdur durumda. Yakın arkadaşım sparişini verdiği Jetta`nın bekleme süresinin sonuna gelmesine rağmen alamadı. Bu da bir tür mağduriyet. Yoksa, yakın çevremde VW sahibi bir çok insan var ve gayet memnunlar araçlarından. Kendi adıma bende sürme fırsatı yakalamış biri olarak memnun kaldım. VW geçmişten bu güne belirli bir kalite standardını yakalamış bir firma, yiğidi öldür hakkını yeme. Son olarak, kat iptali yaptırıp caddelerde dolananların bu ve benzeri konularda çevreci olduğu doğrudur, onalara söylenecek söz zaten yok.

  13. Benim vag grubuna olan kızgınlığım insanlarda yarattıkları mağduriyetten ötürüdür. Bu zamana kadar bizim insanımızı ilgilendirmiyor diyerek sümen altı ettik fakat yeni ötv mevzuatı gereği emisyon da araçların pahasını yükseltecek. Bu durumda ne olacak ? Vag grubu yeni bir dizel motor ve şanzıman yazılımı ortaya çıkarmak durumunda. Belli ki vag grubu daha önce emisyon hilesiyle motor ve şanzıman konusunda düşük tutmayı başarabildiği maliyetleri iç mekan, altyapı, malzeme kalitesi, işçilik gibi yerlere aktarıyordu. Peki artık yazılım hilesi ortadan kalkınca, yazılımsız ve mevzuata uygun bir şanzıman, motor ürettiğinde artan maliyetlerin fiyata yahut kaliteye etkisi ne olacak ? Kaliteyi aynı tutsa fiyat uçacak markayı sevenler mağdur olacak, kaliteyi düşürüp fiyatı dengelese yine markayı sevenler mağdur olacak. Daha ettikleri milyar dolar zararın ne gibi maliyet kısıtlamaları getirebileceği mevzusunu konuşmadık bile. Ben bu markayı sevenlerin yerine kendimi koyuyorum, ileride belkide potansiyel bir vag müşterisi olabilecek şahsımı da düşünüyorum ve üzülüyorum. Çünkü insanlar gerçekten şimdi ve ileriye yönelik bir mağduriyet yaşıyorlar, yaşayacaklar.

  14. hikmetkara demiş ki:

    sen de vw öfkeni ringlerde atmaya çalışsan 2 seneye dünya şampiyonu olabilirsin 😀 (takılıyorum öfkeli anlama)Hepsini görüntüle…

    ohoo ne iki senesi yahu versinler bana bi ibizafr150dsg hem de beyaz olanından 2 aya kalmaz şampiyon benim. Dsg'li ve beyaz olcak ama yoksa kabul etmem.

  15. Valla ben sırf vag grubunun hile yaptığına inanmıyorum. Ama neticede rezil bir durum ve yapılan şey etik değil ayrıca savunulamazda. Ülkeler arası savaş artık firmalar üzerinden yapılıyor zaten amerika dieselgate olayını çikardı ve ab ye darbe vurmaya çalıştı ki ab nin en önemli ülkesi de almanya. ab de amerikan firması olan apple a 10 milyar dolar (rakam miktar yanlış olabilir aklımda böyle kalmış) ceza
    kesmişti vergi kaçakcılığı ile ilgili. Yani durumlar karışık ve bu işin sonu vag ile bitmeyecek.

  16. hikmetkara demiş ki:

    audin olsa mis gibi audim var derdin bence :DHepsini görüntüle…

    Audi gereksiz bir marka pek sevmem o yüzden demezdim.

  17. ibougur demiş ki:

    Audi gereksiz bir marka pek sevmem o yüzden demezdim.Hepsini görüntüle…

    Niye gereksiz ki? yanlış anlamayın merakımdan soruyorum.

  18. maximaorhan demiş ki:

    Hikmetkara yine formunda ahahahah yürü be en sonunda maaş bağlayacaklar sanaHepsini görüntüle…

    ben boyle vag sever gormedım valla

  19. ben sürünce onu hissediyorum arabada hiç bi şey tam değil reklamını hatırlayın hepsini yapmak istiyorlar ama bana gereksiz geliyor bu benim şahsi fikrim

  20. hikmetkara demiş ki:

    ben de böyle sövenler görmedim :DHepsini görüntüle…

    hakediyorki sövüyorlar bu başka markadada olsa aynı tepkileri alacaktı.

  21. Saygı duyarım hocam fikrinize.

  22. hikmetkara demiş ki:

    hocam bence de hak ediyor. daha önce yazdım tasvip edecek halim yok skandal bir olayı. ama anormal bir vw nefretinden dolayı artık sövmenin veya eleştirmenin mantıklı bir tarafı kalmıyor. bu da komik bir noktaya götürüyor olayı. yok efendim ben olsam markanın kapısına zincir vururum seviyesinde garip garip yorumlar 😀 mazda, honda ya değer vermek varken audi ye kim para verir gibi abes yorumlar. en son da gereksiz yorumu geldi. komik oluyor artık yani. tamam sevmeyebilir insanlar vw. bunun sebepleri de var yıllarca vw sevenlerin yaptığı yorumlardan dolayı. ama onları eleştirirken ve bunun acısını çıkarırken kendi seviyemizi bu kadar düşük bir noktaya çekmeyelim.Hepsini görüntüle…

    anlıyorum hocam tabıkı sızde haklısınız. bu tur argo tarzı yorumlara bende karsıyım ama sımdı ısın sakası tabı mazda ve honda dururken yanı 😀 saka bır yana anlıyorum demek ıstedıgınızı haklısınız sızde

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu