Haberler

Dünya Harikası: Yeni Norton V4 RR




Norton’un baş tasarımcısı Simon Skinner yeni doğmuş Norton’dan dolayı adeta şaşkınlıktan şoka girmiş durumda. Geçen hafta Donington fabrikasında özel olarak MCN’ye konuşan Simon Skinner ve şirketin CEO’su Stuart Garner, yeni V4 hakkında görüşlerini bildirdi.

norton_v4_rr_24

Simon Skinner: “Motor için doğru bir geometriyi yakalamak çok büyük bir mücadele gerektirdi, özellikle 1200cc yapmak için çok uğraştık.”

norton_v4_rr_29

“Büyük bir V4 kullanırken ağırlık dağılımını doğru yapmak gerçekten zor ve mücadele isteyen bir iş. İlk günden beri herkes motoru mümkün oldukça küçük tutmaya çalıştı.”

Norton V4 RR & SS Öne Çıkan Özellikleri

  • Tamamen yeni İngiliz yapımı Norton V4 motor
  • Karbon-fiber gövde
  • Karbon-fiber yakıt tankı
  • Karbon-fiber Jantlar (sadece SS modeli için)
  • TT tasarımı şasi
  • 7 inç büyüklüğünde kadran ve arka kamera
  • Full elektronik paket

norton_v4_rr_11

“Oyunun sonunu esas alarak işe başlamalı, daha sonra bu sona ulaşmak için bazı yollar kat etmelisiniz. Ricardo’yu yuvarlak delik üzerine kare bir pedal tasarlaması için çağırdım. Bu sayede gerçekten kompakt bir motor üretebildik ve kendi motorumuzu tasarlamak ise oyunu çok büyük ölçüde değiştirdi.”

norton_v4_rr_12

“Aprilla V4 motoru 65 derecedir, bizimki ise 72. Onların motoru 1000cc, bizimki ise 1200cc. Bizim motorumuzun düzeni onlarınkine göre çok farklı ve biz kendi motorumuzu daha kompakt bir hale getirmek için bazı mühendislik numaraları kullandık. Daha büyük bir V açısına ve %20 daha büyük olmasına rağmen, Aprilla’nın motor profili ile aynı ölçülere sahip.”

norton_v4_rr_02

“Bizim fikrimiz başlangıçta 90 derece bir V motora ihtiyacımız olduğu yönündeydi, bu sayede denge şaftına yer açabilirdiniz fakat bunun sonucunda çok garip bir şasi geometrisi ile karşılaşırdınız. Bu yüzden 72 derecelik motor şasi geometrisi, ağırlık dağılımı ve motor performansı üçlüsü arasında mükemmel bir uyum sağlıyor. Bizimki gibi hafif geniş bir V motoru, motosiklet için daha iyi bir görünüm sağlıyor. Motosikletin görünümünün güzel olmasını istedim.”

norton_v4_rr_21

“Elektronikler hala geliştirme sürecinde, ama elektronik aksam kötü bir motoru iyi yapmaz. Elektronik aksam, sadece iyi bir motoru daha iyi bir hale getirebilir. Bu yüzden işin temelinde iyi bir motorun olması gerekir ve biz buna bağlı olarak bu motoru geliştirdik.”

norton_v4_rr_05

“Fakat bu TT motorunun civata ile tutturulmuş ışıkları gibi de olmayacak, bu biraz değişik bir tasarımdı. Bu yüzden tümü ile farklı bir motor SG5’ten öğrendiğimiz her şey ile birlikte gelirken, gelecek yılın TT motoruna örnek olacak.”

norton_v4_rr_06

“Motorun ister 205, ister 206, ister 210 beygir olsun; 2 adet egzoz çıkışı olmak zorundadır. Egzoz çıkışı çok önemli bir fark yaratmamaktadır çünkü bu motordaki yarış modu sürücüye +10bhp güç sağlıyor olacak. Standart sürüş modu sisteminde selenin altındaki çift egzoz kullanılıyor olacak ve egzoz Euro4 standartlarında olacaktır.”

norton_v4_rr_36

“Bu seviyede bir motoru kaliteli bir destek zinciri ve görünüş kazandırmış olarak teslim etmek istediğim için birçok gece uykusuz kalmak zorunda kaldım, çünkü bu motor Norton için çok önemli bir yükseliş aracı olacak.”

norton_v4_rr_22

“Her şeyi orjinal yapmaya gayret gösterdik. Yeni Thruxton R gibi sahte bir dizayn kullanmak istemedim. Her şeyi bir seviye üstün tutmak için bir adım daha ileri gitmeliydik. Bunun için doğru mühendislik ile yüksek teknolojiyi birlikte kullandık.”

norton_v4_rr_17

“Dominator bizim markamızın çekirdek, öz ürünüdür ve onunla nereye giderseniz gidin kesinlikle süperstar siz olursunuz ve ayrıcalık kazanırsınız. Fakat bu tamamen yeni Norton için gerçekten farklı bir proje. Kendime sürekli şu soruyu sordum: “Yeni Norton nedir?” ve “Eğer Norton süpermotorlarını tasarlarken F1 ve Commando 850 motorları günümüze taşıdıysa, bizim şu an ürettiğimiz nedir?” Kafamdaki bu boşluğu doldurmak zorundaydım ve sanırım şu an kafamda doldurduğum bu boşluğu üretiyoruz.”

norton_v4_rr_15

“Her ne kadar bazen çok garip olsa da, üretim esnasında karşılaştığımız zorlukların hepsinin üstesinden geldik. Benim istediğim de buydu.”

Yeni Norton V4 SS & RR’nin Detayları

Radikal Sıvı Tutuşu;

norton_v4_rr_27

Geçtiğimiz haftalar boyunca yeni motorların ortaya çıkardığı, fazlalık olarak görülen karbon-fiber yakıt tankı uygulamarı tartışılıyordu. Fakat yeni Norton V4 karbon-fiber yakıt tankı kullanan tek motor. Karbon ustaları tarafından Güney Afrika’daki BST tesislerinde üretilen yakıt tankı %100 karbon-fiber malzemeden oluşuyor. Daha sonra bu tank karter koruması ile güçlendirildi ve son olarak tankın içi herhangi bir sızma durumu yaşanmaması için özel bir kimyasal ile kaplandı.”

Birlikte Tutuyor;

norton_v4_rr_24

SS modelindeki ana gövde cilalı, el yapımı alüminyum çift borulu pompalı tüfek şeklinde bir şasiden oluşuyor. Döşeme çerçevesi ve arka maşa ise RR modeli ile ortak. Motor stresli biri gibi davranıyor. Ön ve arka maşanın yere olan açısının ayarlanabiliyor olması ise ayrı bir özellik. Çerçeve SG5’in yarış motorlarıyla kıyaslandığında 3kg daha hafif. RR ayrıca döküm arka maşa ve ayaklık ile birlikte geliyor fakat tasarım müdürü Simon Skinner’a göre ağırlık farkı minimum düzeyde tutulmuş. Çerçevenin boyanması 26 saat sürdü ve tamamen elle boyandı.

Güç ve Kontrol;

norton_v4_rr_32

V4 her yerde bulunabilen Bosch Ölçüm Ünitesi’ni kullanıyor ve bu sistem sürücünün 200 beygirlik gücü tamamen kontrol edebilmesini sağlıyor. Ayrıca motor çoklu çekiş kontrol, motor freni stratejileri, cruise kontrol ve başlatma kontrolü de motorun standart paketine dahil. Ek olarak, quickshifter, fly-by-wire gaz kolu, tüm bu özellikler yüksek çözünürlüklü, renkli 7 inç kadran aracılığıyla kontrol edilebiliyor.

 Ön-arka Teker Bağlantısı;

norton_v4_rr_19

Standart RR modelini Norton’un tasarladığı süper hafif ve fit OZ jantları taşıyacak. SS modelini ise BST yapımı olan karbon-fiber jantlar taşıyacak. Bu karbon-fiber jantlar sayesinde 1.7 kg daha hafifleyen SS, yaylanmamış kütleyi, durağan momentumu azaltırken; motorun yolda sürüş esnasındaki atikliğini artırıyor.

Güç Size Doğru Hareket Ediyor;

norton_v4_rr_26

Norton’un bu yeni motorunun kalbi olan yeni V4 motor, tamamen Norton motor uzmanı Ricardo tarafından tasarlandı. Yeni motorun 1200cc hacminde, 72 derecelik V-twin olması ona 200+ beygir güç kazandırıyor ve yarış moduna geçildiğinde +10 beygir güç kazanıyorsunuz. Tüm motorlar Norton’un fabrikasında üretilecek. Motorda titanyum valfler, 6 vites şanzıman ve kaydırmalı debriyaj kullanılıyor.

Heyecan İle Giydirildi;

norton_v4_rr_04

 

Hem RR hem de SS’ de karbon-fiber gövde kullanılıyor. Çamurluk, ana kaplama, burun ve kuyruk kısımlarının tümü karbondan üretildi. SS modeli mükemmel bir karbon işçiliği ile öne çıkarken, RR modeli TT’nin replikası olarak çalışılması son derece zor olan özel gümüş pigmentleri içeren bir boya ile boyandı. RR, krom gibi bir görünüşe kavuştu.

Toplam Kontrol;

norton_v4_rr_30

Öhlins NIX30 çatal, tamamen ısmarlama bir şekilde mesnet ile işlenip kenetlendirildi. Motorun ilk tasarlanan parçası Simon Skinner tarafından üst mesnet oldu. Arka maşada ise tamamen ayarlanabilen Öhlins’in TTXGP arka süspansiyonunu kullanılıyor. Arka maşanın son hali 3.5kg olarak tartıldı.

Üst Düzey Çapa;

norton_v4_rr_34

Motorun frenleme işine piyasadaki en hafif ve en güçlü frenler olan bir çift Brembo M50 kaliperleri bakıyor. Brembo radyal silindirinden aldıkları tüm güçle bir çift 330mm diski sıkıştırıyorlar. Bu fren sistemi de Norton tarafından özel olarak tasarlanıp işlendi. Arka tarafta başka bir Brembo kaliper ile kenetlenmiş bir disk bulunuyor.

Norton V4 Teknik Özellikleri

Norton V4 SS: £44,000 / V4 RR: £28,000

Motor: 72 derece sıvı soğutmalı V4, 1200cc. Titanyum valf, kaydırmalı debriyaj. Azaltılmış motor yüksekliği

Piston Çapı: 82mm x 56.8mm

Basınç Değeri : 13.6:1

Güç: 200bhp+ @12.500rpm

Tork: 95.88ftlb @10.000rpm

Yakıt Enjeksiyonu: Elektronik yakıt enjeksiyon sistemi. 8 adet enjektör. Mükemmel sürüş hissi için tamamen fly-by-wire sistem ve bağımsız ön-arka silindir.

Sürüş modları : Yol, Sport, Pro-Race

Şasi: Tek kollu arka maşa ile birlikte alüminyum cilalı çift borulu pompalı tüfek şeklinde.

Süspansiyon: Tamamen ayarlanabilen Öhlins NIX30 çatal, tam ayarlanabilen Öhlins TTXGP arka süspansiyon.

Frenler: 2x330mm dalgalı diskler. Radyal olarak yerleştirilmiş Brembo Monoblock kaliperler, Brembo diskler ve Brembo master silindir.

Boş Ağırlık : 179kg

Yakıt Kapasitesi : 18 litre

Elektronikler: Çoklu çekiş kontrolü, başlatma kontrolü ve hız sabitleyici. Altı eksenli ölçüm ünitesi kullanılmakta, quickshifter, autoblipper ve buna ek olarak veri kaydedici ile birlike geliyor.

Ekran : Yol, Sport ve Pro-Race modlarının yanında arka kamera da içeren, veri kaydedici yüklenmiş tamamen renkli 7 inç kadran.

Marş: Anahtarsız çalıştırma sistemi

Dingil Açıklığı: 1430mm

Işıklandırma: Full LED arka ve ön panel ışıklandırma sistemi, angel eye DRL.

Yarış Egzozu: Tamamen titanyumdan oluşuyor, bu motorun ağırlığından 8kg kısıyor ve 10 beygir civarında güç artışı sağlıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu