Haberler

Hız Hayat Kurtarır!




Bugüne kadar hızın beraberinde getirdiği tehlikeleri bolca gördük, deneyimledik. Fakat Tesla sürücüsü Jason Hughes’un başına gelenler hız hakkındaki düşüncelerimizi biraz değiştirebilir.

Model S‘in arka kamerasından kaydedilen videoda; sola dönmek için duran Model S’e hızla yaklaşan bir Toyota Prius görülüyor. Prius sürücüsü dikkatini yola vermemiş olsa gerek ki önünde durağan halde olan Tesla’ya doğru hızını kesmeden ilerliyor. Dikkatli Tesla sürücüsü arkasından gelen aracın yavaşlamadığını fark edince olası kazadan kaçınmak için gazı köklüyor ve 700 beygir gücündeki Model S, elektrik motorların anlık tepkisinin de yardımıyla 90 km/h hıza 3 saniye gibi bir sürede çıkıyor.

xxs9ksb03rypugj1i6r7

İzlemesi zevkli olduğu kadar bu görüntülerden kendimize birkaç ders de çıkarabiliriz:

  1. Trafikte her zaman çevremizde olan bitenlere dikkat etmeliyiz. (Arkamıza bile!)
  2. Hız beraberinde tehlike getirdiği gibi doğru kullanıldığında güvenlik de getirebilir.
  3. Performans da bir çeşit güvenlik unsurudur.

Eğer normal bir araçta fazladan performansın gereksiz olduğu söylenirse bu videoyu gösterebilirsiniz.

*Yazı boyunca kullanılan “hız” terimi “maksimum hız” anlamında değil “hızlanma” anlamı taşımaktadır.

Arda Celik

Çanakkaleliyim, İstanbulda yaşıyorum. Otomobil sevdam nerde ne zaman başlamış bilmesem de kendimi bildim bileli otomobillere aşığım. Alfa Romeo, Porsche ve Volvo en sevdiğim firmalar. WEC yarışlarını takip ediyorum. Otopark.com'u uzun süre takip ettikten sonra bir yardım eli de ben uzatayım diyerek giriştiğim bu macerada, umarım beraber güzel işlere imza atacağız.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Ancak bu kadar saçma bir başlık olabilirdi…! Burada HIZ hayat kurtarmamış: Hızlı ivmelenen araç KAZADAN KURTARMIŞ. Ne yaman çelişkidir ki: Tesla'yı kurtulmak zorunda bırakan da HIZlı gelen araç…

    1. Merhabalar, yazının altındaki dipnotta da belirttiğim gibi yazı boyunca kullandığım "hız" terimi "hızlanma(ivme)" anlamı taşımaktadır.

    2. Merhaba, yazının tamamını okumadan böyle bir yorum yapmak acı. Gazete ve dergilerde sadece görsellere bakarak günü geçiren biri iseniz normal. Sadece video izlemek yerine iki satır okumak size bir şey kaybettirmez emin olun. Hatta ondan sonra yapacağınız eleştiri daha sağlam temeller üzerinde durur. Hafif tabirini kullanayım; bilgiçlik yapmayıp "hız" kelimesinin anlamını araştırsaydınız yanılgıya düşmezdiniz. Çünkü bir anlamı da çabukluktur. Sanırım Arda Bey in de kastettiği budur, ayrıca kendisi de yazı sonunda açıklamış, ki yapmak zorunda da değildi. Sevgiler, saygılar…

  2. Evet arkadaşlar sürücü net bir kazadan kurtarmış
    da,
    ben de defalarca aynı şekilde kazadan kurtuldum. Toplamda 10 kez durum bu kadar ciddi olmuştur, bunlardan 3-4 tanesi de çiğneyip geçecek cinsten halk otobüsü, tır vb. büyük araçlardı. Ben bunları 1.2, 1.4 atmosferik benzinli arabalarla yaptım. Bunu övünmek için belirttiğim şeklinde algılanmasını istemem, bu forumda bu şekilde kazadan kurtarmış belki 100 tane sürücü vardır. O yüzden çok abartı bir durum göremedim.
    Bu videodaki sürücü de durumu daha önce fark edip bu aksiyonu alabilirdi. O zaman 1.0 lpg'li araba da yeterli olur. 🙂 Cin gibi şoför olmaya gerek yok, sürücü biraz tecrübeli olsun yeter. Tecrübe ile ders alınması gerekenlerden ilk iki madde yeterli olur. Kalkışta stop etmeyecek kadar bakımlı bir araba olsun yeter. =)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu