Haberler

Lotus Exige Sport 380 ile tanışın!




Agresif karakterli otomobilleriyle bilinen Lotus, Elise ve Exige’in en dinamik ve en aşırı uçtaki birleşimi olan Exige Sport 380’i üretti. 3.5 saniye gibi bir 0-100 km/sa hızlanma değerine sahip yeni Exige Sport 380, önceki model olan Sport 350’den %60 daha fazla bastırma kuvveti üretebiliyor, üstelik opsiyon olarak sunulan düşük kütleli egzozu sayesinde Exige Sport 380, baz modelinden tam olarak 25 kilogram daha hafifliyor.

Boş ağırlığı 1100 kilogram olan otomobilde, ciddi bir hafifleme çalışması yapılmış. Motor kaputundaki hava girişinde, rüzgarlık ve difüzörde tamamen karbon fiber kullanılması, arkada cam yerine polikarbon malzeme kullanılması, yeni ve daha hafif Li-ion batarya, karbon yarış koltukları, daha hafif jantlar ve fren diskleri gibi özenle ve detaylıca yapılmış bu hafifleme çalışmasıyla toplamda 30 kilogram yükten tasarruf edilen Exige Sport 380’de, iş iyice abartılarak stop ve geri vites lambaları bile küçültülmüş.

Model ismindeki değişikliğin gerektirdiği üzere, gıdıklanmış ve süperşarjlı Toyota V6 motoruyla Sport 380, 375 beygir güç ve 410 Nm tork üretiyor. Bir önceki model olan Sport 350, 345 beygir güç ve 400 Nm tork üretme kapasitesine sahipti. Aynı zamanda, Sport 350’de 3.7 saniye olan 0-100 km/sa hızlanması değeri, yeni modelde otomatik ya da düz vites seçeneğine bağlı kalmaksızın 3.5 saniyeye kadar indirilmiş. Elbette ki düz vites seçeneğini tavsiye etmemiz için bir sebebimiz var; Exige Sport 380, düz vites seçeneğiyle 287 km/sa son hız değerine sahipken otomatik viteste bu değer 275 km/sa ile sınırlandırılmış.

Lotus, güncel olarak Evora modeli üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki yıllarda Evora 400 ve Evora 410 modelleriyle karşımıza çıkacak Lotus, safkan yarış otomobili geleneğini sürdürmeyi hedefliyor.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu